Σοφία Του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι στο Θέατρο Οικία Κατακουζηνού - e-Stage.gr
Jun 21, 2018 Last Updated 9:21 AM, Jun 21, 2018

Σοφία Του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι στο Θέατρο Οικία Κατακουζηνού

Κατηγορία: Ρεπορτάζ

Αν σας αρέσουν οι μονόλογοι τότε σας προτείνουμε έναν από τους καλύτερους που παίρνουν σάρκα και οστά αυτό τον καιρό.

Σε έναν χώρο με τη δική του ιστορία, ιδιαίτερο, ένα σπίτι - μουσείο, μια ζεστή γωνιά που φιλοδοξεί να γίνει ακόμα πιο γνωστή στο κέντρο της Αθήνας.

Η οικία του Άγγελου και της Λητούς Κατακουζηνού υπήρξε φιλολογικό σαλόνι της δεκαετίας του 30. Το αξιοθαύμαστο ζευγάρι, ο ψυχίατρος και η συγγραφέας αγάπησαν πολύ αυτόν τον τόπο. Ο περίφημος χώρος τους τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί εκδηλώσεις και σκοπό έχει να μνημονεύει με κάθε ευκαιρία τους δύο αξέχαστους αυτούς ανθρώπους.

Η παράσταση που πραγματοποιείται στο περίφημο αυτό σαλόνι τα Σαββατοκύριακα και τις Δευτέρες του Οκτωβρίου είναι η Σοφία του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνογραφία Όλγας Ντέντα. Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, μπροστά στο φέρετρο του νεκρού συζύγου της βασιλιά Χουάν Κάρλος, παίζει με το μέλλον και το παρελθόν. Ξαφνικά τα πρόσωπα πληθαίνουν και ο Παύλος, η Φρειδερίκη είναι κι αυτοί εκεί.

Μοναδική ενσάρκωση όλων αυτών των ζωών ο υπέροχος Φαίδων Καστρής που ντύνεται πάντα τη ψυχή ενός ρόλου με μοναδική μαεστρία. Ευθυτενής, εύθραυστος σα τον καθρέφτη που σπάει, διάφανος σα τις λευκές σελίδες του ημερολογίου, ψηλός σα το κυπαρίσσι κόντρα στο φως. Κόντρα στο συνηθισμένο φως. Με τη δική του ισχύ που μπορεί να σε κάψει αν αντέχεις να είσαι δέκτης ενός τέτοιου πομπού.

Με κείνα τα υγρά μάτια που σε συνεπαίρνουν, με τη μορφή του που ζει τη κάθε στιγμή κι αλλάζει τόσα πρόσωπα, γιατί πώς αλλιώς. Γιατί αυτή η πνοή θεάτρου του Φαίδωνα είναι κάτι πιο πέρα. Δεν είναι απλά τέχνη, δεν είναι έρωτας, είναι ζωή. Ύπαρξη. Μια ομορφιά ψυχής που δε σε ταξιδεύει απλώς αλλά σε κάνει να ανακαλύπτεις τη λεπτομέρεια και το σπάνιο ήθος. Παρακολουθείς μόνο την αναπνοή σου, ήρεμη και τον υπόλοιπο εαυτό σου καθηλωμένο.

Σου μιλάει, τόσο απλά τόσο ανθρώπινα. Κοιτάζοντας απ’ το παράθυρο τη Βουλή των Ελλήνων, μιλώντας για τους Έλληνες. Στιγμές μαγικές, μοναχικές και μοιρασμένες ταυτόχρονα. Βγάλε τις ενοχές από πάνω σου και ντύσου τα θέλω σου. Ανακάλυψε τι συμβαίνει εκεί, στη Λεωφόρο Αμαλίας. Στον πέμπτο όροφο μιας πολυκατοικίας το χθες γίνεται σήμερα. Μας αφορά.

Και όλες τις Δευτέρες του Νοεμβρίου στις 9, θα είναι εκεί η Σοφία, ο Φαίδων Καστρής. Το χαρισματικό πλάσμα που εισβάλλει στο μυαλό της Σοφίας, της γνωστής- άγνωστης γυναίκας, της βασίλισσας μιας ξένης χώρας με ελληνικές ρίζες. Ακόμα και οι υψηλές θέσεις μπορούν να  κλονιστούν από τη δουλικότητα μιας κοινωνίας. Χαμηλόφωνες σκέψεις που εξωτερικεύονται, θραύσματα μιας εποχής .Απομεινάρια λέξεων και εικόνων.

Ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας Ignacio Garcia May εμπνεύστηκε από την εικόνα της Σοφίας της Ελλάδας, βασίλισσας της Ισπανίας. Το έργο έκανε πρεμιέρα το 2016 σε αίθουσα ισπανικού θεάτρου και αποτελεί μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία πέρα από το ρεαλισμό με αισθητική και πάνω απ’ όλα εικόνες και συναισθήματα.

Η οπτική του Λεωνίδα Παπαδόπουλου βρίσκεται απέναντι από τον Εθνικό κήπο, επιβλητική και ταυτόχρονα λιτή με το κατάλληλο πρόσωπο στη σκηνή, τον Φαίδωνα Καστρή.

Καλή σας θέαση

Σοφία Του Ιγνάθιο Γκαρθία Μάι

Ερμηνεία: Φαίδων Καστρής
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Θέατρο Οικία Κατακουζηνού
Λεωφόρος Αμαλίας 4, 5ΟΣ όροφος Σύνταγμα


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations