Είδαμε τον «Καζαντζάκη» του Γιάννη Σμαραγδή - e-Stage.gr
Apr 21, 2018 Last Updated 9:49 AM, Apr 21, 2018

Είδαμε τον «Καζαντζάκη» του Γιάννη Σμαραγδή

Αν ο θεός ήταν φως, σίγουρα ο Καζαντζάκης έλαμπε.

Ο Καζαντζάκης πολεμήθηκε πολύ. Πολεμήθηκε από τους ίδιους τους Έλληνες. Ο ίδιος αντί να τους μισήσει, έλεγε «εμείς, Ελένη μου,» αναφερόμενος στη γυναίκα του, «πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Ο Καζαντζάκης έγραφε με αίμα και δάκρυα. Τα χειρόγραφα του είναι γεμάτα από αυτά. Έτσι και η ταινία αυτή έγινε με πολύ μεγάλο πόνο και δάκρυα. Από κάτω όμως υπήρχε μια μεγάλη αγκαλιά με πολύ αγάπη. Έτσι έγινε αυτή η ταινία.» Αυτά ήταν τα λόγια του Γιάννη Σμαραγδή στη χτεσινή παρουσίαση της πρεμιέρας από τη Nova cinemas στα Odeon Starcity.

Το σενάριο της ταινίας όπως είναι ήδη γνωστό βασίζεται στο βιβλίου του συγγραφέα, «Αναφορά στο Γκρέκο». Το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ταινία. Σε ενότητες σκιαγραφούνται τα κομμάτια της ζωής του Καζαντζάκη που του σημάδεψαν τη ψυχή. Οι ανησυχίες του, οι στοχασμοί του, οι θεωρίες του, όλα του είχαν διακυμάνσεις. Η ίδια γνωριμία με τη ζωή δεν ήταν βατή όπως και ο χαρακτήρας του. Αυτό λοιπόν το σκαμπανέβασμα το είδαμε και μέσα στη ταινία σε σημείο όμως που σκηνοθετικά σε έκανε λίγο να μπερδεύεσαι, να μην ταιριάζουν τα κεφάλαια μεταξύ τους και να μην ξετυλίγεται η βιογραφία του ήρωα με μια σχετική ομαλότητα που να αρμόζει σε μια δίωρη ταινία για να γίνεται κατανοητή από τον θεατή.

Ένα ακόμα σημείο που προσωπικά μου προκάλεσε μια σύγχυση ήταν η παρουσίαση του ήρωα Νίκου Καζαντζάκη από τους ηθοποιούς. Τι εννοώ; Ο εξαιρετικός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ενσαρκώνει τον Καζαντζάκη από την εφηβεία του έως και περίπου τα 70 του χρόνια. Ξαφνικά παρουσιάζεται από άλλο ηθοποιό, τον επίσης εξαιρετικό Στέφανο Ληναίο, όντας ετοιμοθάνατος στα 74 του χρόνια. Θεωρώ, πως η διαφορά των ετών που οι δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν τον ίδιο ήρωα, είναι άστοχη.

Η ταινία απαρτίζεται από ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Το ζευγάρι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Μαρίνα Καλογήρου είναι ότι καλύτερο έχουμε δει το τελευταίο καιρό. Εξαιρετικές ερμηνείες, με τη σωστή βαρύτητα ο καθένας στο ρόλο του και μαζί η απόλυτη αρμονία.

Τον Άγγελο Σικελιανό, αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα, ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, δίνοντας ακριβώς τα εγωκεντρικά στοιχεία και το αίσθημα της μεγαλομανίας και δυστροπίας που τον διακατείχε. Ο Θοδωρής Αθερίδης δίνει τη σωστή απλότητα στο ρόλο του Ζορμπά και η Ζέτα Δούκα φαίνεται πόσο πολύ έχει μελετήσει την προσωπικότητα Μελίνα Μερκούρη που οι εκφράσεις και η στάση της ταυτιζόντουσαν απόλυτα. Τέλος, αν και σε μικρό ρόλο μοναχού της μονής του Σινά, ο Στάθης Ψάλτης καταφέρνει να μεταφέρει τη πραότητα και τη σοφία του ρόλου του με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει τον ήρωα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο στη ζωή του.

Την διανομή της ταινίας για την Ελλάδα και την Κύπρο έχει αναλάβει η ελληνική εταιρεία διανομής Audio Visual S.A..


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας