Σπεράντζα Βρανά: Η τολμηρή θεατρίνα - e-Stage.gr
Jun 19, 2018 Last Updated 12:17 PM, Jun 19, 2018

Σπεράντζα Βρανά: Η τολμηρή θεατρίνα

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Η Ελπίδα Χωματιανού γεννήθηκε το 1928 και ήταν μία από τις ωραίες των Αθηνών. Πέρασε δύσκολα χρόνια αλλά αποδείχτηκε μάγκας του εαυτού της.

Τολμηρή, πληθωρική, προκλητική, μια γυναίκα που έζησε τη ζωή της χωρίς φόβο και με πάθος. Που αυτοβιογραφήθηκε, που εκτέθηκε, που έπαιξε ρόλους που της ταίριαζαν ή ταυτίστηκε με αυτούς. Μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της.

Στο θέατρο ξεκίνησε με τα μπουλούκια, πέρασε στη πρόζα, στη κωμωδία, στην επιθεώρηση. Νωχελική και απολαυστική στο λόγο της, γραπτό και προφορικό. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο «Μετροπόλιταν» το 1948 στην επιθεώρηση «Άνθρωποι άνθρωποι» των Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου. Τότε ήταν και το Τραμ το τελευταίο.

Στον κινηματογράφο το 1950 έπαιξε «Έλα στο θείο», ακολούθησαν «το σωφεράκι» 1953, «η κάλπικη λίρα» 1955 και πολλές άλλες ταινίες. Συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές, τηλεοπτικό θέατρο, έγραψε βιβλία για τη Τρούμπα, τη γοητεία της πόρνης, για κάποιον επιβήτορα κ.α, Το «τολμώ» ήταν η αυτοβιογραφία της το 1980 με δελεαστικό περιεχόμενο και ο θρύλος της χρυσής επιθεώρησης ζωντανός.

Η σταρ, η αθυρόστομη Σπεράντζα, ήταν μια έντονη παρουσία. Πλάι σε Ρίζο, Αυλωνίτη, Σταυρίδη, Φωτόπουλο, διέπρεψε και στάθηκε στο ανάστημά της. Η πόρνη του ελληνικού σινεμά δε ξεχνιέται. «Πέτα τα πέπλα ρε πουλάκι μου. Λυτρώσου. Ευτυχής όποιος γεύεται τη κάθε επιθυμία του». Τα είπε όλα η Σπεράντζα. Η Ελπίδα. Εμείς τι να πούμε;

;

Ολιγαρκής στα τελευταία, χωρίς μιζέρια και παράπονο έφυγε το 2009 για τη γειτονιά των αγγέλων. Αυθεντική και συμφιλιωμένη με τη μοναξιά, ευγνώμων, γεμάτη από αναμνήσεις και στιγμές ζωής. Στιγμές θεάτρου και κινηματογράφου. Ασπρόμαυρες κι έγχρωμες. 


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations