Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Μία τρομακτική παράσταση (video) - e-Stage.gr
Apr 22, 2018 Last Updated 7:08 PM, Apr 22, 2018

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Μία τρομακτική παράσταση (video)

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Τι θα γινόταν αν επέτρεπε στους ανθρώπους να της κάνουν ότι θέλουν ενώ η ίδια παραμένει ακίνητη για 6 ώρες;

Η εκπρόσωπος της Performing Art, δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή παράσταση  την Rhythm 0, το 1974 στην Ιταλία, για να δοκιμάσει τα όρια της σχέσης της με το κοινό.

Η ίδια είχε παθητικό ρόλο, ανέλαβε την ευθύνη για όλα, τοποθέτησε πάνω σε ένα τραπέζι 72 αντικείμενα και έδωσε στο κοινό τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν στο σώμα της. Μεταξύ των αντικειμένων, βρισκόταν ένα τριαντάφυλλο, ένα φτερό, ένα μαστίγιο, ένα ψαλίδι, ένα πιστόλι και μια σφαίρα. Στην αρχή, το κοινό ήταν διστακτικό και επιφυλακτικό. Όσο περνούσε η ώρα όμως, το ακροατήριο άρχισε να γίνεται πιο επιθετικό, της έκοψαν τα ρούχα, κόλλησαν αγκάθια και χάραξαν το σώμα της με ξυράφι, έσκισαν τα ρούχα της, μέχρι που έστρεψαν το πιστόλι με τη σφαίρα εναντίον της. Εάν δεν επενέβαιναν οι άνθρωποι της έκθεσης, μπορεί και να τη σκότωναν, είπε αργότερα η ίδια. Όταν πέρασαν οι 6 ώρες, σηκώθηκε και άρχισε να περπατά ανάμεσα στο κοινό, διαπιστώνοντας ότι κανείς δεν την κοιτούσε στα μάτια. Τώρα που η δύναμή τους επάνω της είχε αφαιρεθεί, όλοι έτρεχαν να απομακρυνθούν. Το συμπέρασμα; Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν ευχαρίστηση ή πόνο, το κοινό επέλεξε τον πόνο!

Η 70χρονη σήμερα καλλιτέχνης, που ζει και εργάζεται πλέον στη Νέα Υόρκη, συνεχίζει να δίνει τέτοιες παραστάσεις ακροβατικής σώματος και ψυχής και να εκτίθεται σε κινδύνους χάριν της τέχνης. Το παραπάνω είναι ίσως το πιο γνωστό «πείραμά» της. 


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας