Βασίλης Αυλωνίτης: Ένας γεννημένος θεατρίνος - e-Stage.gr
Jun 19, 2018 Last Updated 12:17 PM, Jun 19, 2018

Βασίλης Αυλωνίτης: Ένας γεννημένος θεατρίνος

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Ένα βράδυ του 1924 τυχαία βρέθηκε στη σκηνή. Δε χρειάστηκε να κάνει πολλά. Ακολουθώντας το ένστικτό του κι αφήνοντας ελεύθερο τον εαυτό του να αυτοσχεδιάσει, έκανε το κοινό να τον υποδεχτεί θερμά.

Ο κόσμος διασκέδασε και γέλασε με το νέο κωμικό που έκανε το ντεμπούτο του στις «ερωτικές γκάφες» αργότερα με το θίασο της Ελένης Ζαφειρίου.

Ο Βασίλης Αυλωνίτης γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1904. Πρωτοεμφανίστηκε το 1925 στην οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου «το κορίτσι της γειτονιάς». Συμμετείχε σε κωμωδίες μέχρι το 1928 κι έπειτα ήρθε η επιθεώρηση με δικό του θίασο. Το 1931 στην επιθεώρηση «κατεργάρα» κινδύνευσε να δολοφονηθεί από οπαδούς Φιλελεύθερων Βενιζελικών που εισέβαλλαν στο θέατρο. Αυτό θα πει ο ηθοποιός να πείθει πως είναι κάποιος άλλος!

Εποχές δύσκολες, επικίνδυνες μα και απόλυτα αναγκαίες για τέχνη. Από την επίθεση εκείνη υπήρξαν τραυματισμοί θεατών και ο θάνατος ενός τεχνικού που συγκλόνισαν τον Αυλωνίτη. Τότε εκδόθηκε ο νόμος «περί τύπου» που περιελάμβανε το θέατρο στη λογοκρισία.

Ο Βασίλης Αυλωνίτης υπήρξε στο θίασο του θεάτρου Ακροπόλ για πολλά χρόνια καθώς συνετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1956 ως το 1961. Ο τελευταίος του θίασος ήταν με τον Κώστα Χατζηχρήστο το 1967.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 1929 στη ταινία «Μαρία Πενταγιώτισσα» και  το 1970 η τελευταία του ταινία ήταν «η αριστοκράτισσα κι ο αλήτης». Άλλες γνωστές ταινίες Η ωραία των Αθηνών 1954, Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο 1955, Η καφετζού 1956, Μια ζωή την έχουμε 1957, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός 1961, Οι γαμπροί της ευτυχίας 1962.

Η χαρακτηριστική μορφή του με τις έντονες εκφράσεις, το βάθος της φωνής του, η συντροφιά μας στην ασπρόμαυρη τηλεόραση, από τους πιο σημαντικούς κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και  κινηματογράφου. Από κείνους που σπούδασαν πάνω στο σανίδι με πηγαίο ταλέντο. Ο Αυλωνίτης ξεκίνησε ως βοηθός σκηνικών στο θέατρο και μετά τη παράσταση ακολουθούσε τους ηθοποιούς σε γειτονική ταβέρνα όπου έκανε τα δικά του τερτίπια κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Ώσπου μια μέρα ήρθε και η πρόταση για δουλειά.

Κάθε κατεργάρης στο πάγκο του λοιπόν. Το μοναδικό δίδυμο με τη Γεωργία Βασιλειάδου, ο στοχαστικός δεσμοφύλακας με τον Χορν, το φιλαράκι του Ρίζου, ο καρδιοκατακτητής με μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα, ο ανθρώπινος λατερνατζής, θα μείνουν όλα να μας θυμίζουν ποιος ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης. Ένας γεννημένος θεατρίνος.


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations