Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ένας αγέραστος και bon viver 50αρης έφηβος - e-Stage.gr
Apr 27, 2018 Last Updated 8:56 PM, Apr 26, 2018

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ένας αγέραστος και bon viver 50αρης έφηβος

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Ο δημοφιλής μας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Λάμπρος Κωνσταντάρας, γεννήθηκε στο Κολωνάκι το Μάρτιο του 1913 και είχε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό τον ωφέλησε καθώς το 1930 δραπέτευσε κολυμπώντας από τη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην οποία κατατάχθηκε παρά τη θέλησή του! Φαίνεται πως έκανε πάντα αυτό που ήθελε και γρήγορα αναζητώντας το δρόμο του τον βρήκε.

Αποφασίζοντας να σπουδάσει χρυσοχόος στο Παρίσι, οδηγήθηκε να γίνει κομπάρσος σε κάποια παράσταση όπου για καλή του τύχη τον ανακάλυψε ένας Γάλλος σκηνοθέτης και τον παρότρυνε να σπουδάσει θέατρο. Έτσι φοίτησε στο «Ατενέ» και το 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Πρώτη παράσταση με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη «τα παράσημα της γριούλας». Χαρακτηρίστηκε υπέροχος ηθοποιός με ρυθμό και αίσθηση του θεατρικού χρόνου, κάτι πολύ σημαντικό. Στο θέατρο συνολικά έκανε 191 παραστάσεις με τελευταία το 1978 το μιούζικαλ  «τρελές επαφές ρωμέικου τύπου» του Κώστα Πρετεντέρη.

Ο Κωνσταντάρας λένε ότι έτρωγε πάντα στο ίδιο μέρος, δεν άλλαζε διαδρομές, αγόραζε παπούτσια πάντα από το ίδιο μαγαζί, ήθελε την εφημερίδα του ατσαλάκωτη. Ήταν νευρικός και φωνακλάς, γλεντζές και πλακατζής. Πίστευε ότι μετρώντας στο δρόμο τα διερχόμενα φολκς βάγκεν μετρούσε και το χρόνο της ζωής του.

Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, με τις καταπληκτικές ατάκες και το αφοπλιστικό χιούμορ. Ο ώριμος, ο πλούσιος, ο μπαμπάς, ο γοητευτικός κύριος. Πρώτη του ταινία στον κινηματογράφο ήταν το 1939 «το τραγούδι του χωρισμού». Πλήθος ταινιών ακολούθησε, περί τις 78 με κάποιες αξέχαστες όπως «χτυποκάρδια στο θρανίο» 1963, «υιέ μου υιέ μου» 1965, «χαρτοπαίχτρα» 1964.

Το κουρασμένο παλικάρι όμως, ο μπλοφατζής, ο τζαναμπέτης, ο φαφλατάς, ο στρίγγλος, αποσύρθηκε στη Βάρκιζα που αγαπούσε και πέρασε τα τελευταία του χρόνια. Δίπλα στη θάλασσα.

Τελευταία του ταινία ήταν «ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» το 1981 και το γερό χαρτί, κάπου εκεί στο 1985 έπαψε να βγαίνει πρώτο. Ωστόσο πάντα θα μείνει ένας άσος στο μανίκι μας, ένα διαμάντι στην οθόνη μας κι ένα λαμπρό αστέρι στη καρδιά μας. Ο Λαμπρούκος δε θα ξεχαστεί ποτέ..


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας