Αφιέρωμα στον αξέχαστο Χρόνη Εξαρχάκο - e-Stage.gr
May 27, 2018 Last Updated 4:05 PM, May 27, 2018

Αφιέρωμα στον αξέχαστο Χρόνη Εξαρχάκο

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός Πολυχρόνης Έξαρχος, γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου τον Ιανουάριο του 1932.

Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θέατρο με το θίασο Ρηγόπουλου - Αναλυτή στο έργο «Βίλα των οργίων».

Στον κινηματογράφο έκανε περίπου είκοσι ταινίες με πρώτη το «διαζύγιο αλά ελληνικά». Η αλήθεια είναι ότι ο κινηματογράφος του πήγαινε πολύ. Και τους χαμογελαστούς ανθρώπους πάντα τους προτιμάνε. Αλλά κυρίως έκανε εμάς να χαμογελάμε και να γελάμε ακόμα πιο δυνατά με τον αυθορμητισμό του, το ταλέντο του, το πηγαίο χιούμορ του.

Απλότητα, σεμνότητα και χάρη. Υπεύθυνος καλλιστείων στο «μια κυρία στα μπουζούκια», νωματάρχης στο «η κόρη μου η σοσιαλίστρια», άλλοτε σκληρός άντρας, άλλοτε χαριτωμένος αλλάζοντας πολλά πρόσωπα. Γιατί αυτή είναι η μαγεία. Άλλες ταινίες «γοργόνες και μάγκες» 1968, «η παριζιάνα» 1969, «μαριχουάνα στοπ» 1971. Και δεν είναι τυχαίο που σε πολλές ταινίες έπαιζε με το μικρό του όνομα. Χρόνης. Τόση ήταν η οικειότητα με το κοινό, με το χαρακτήρα, με το είδος που υπηρέτησε.

Ποιος θα ανοίξει τελικά τη πόρτα ρε παιδιά; Εφευρέτης, καταφερτζής και άλλα πολλά. Βάζει τάξη-όσο μπορεί- χρησιμοποιεί τη φωνή του με πολλούς τρόπους, αρέσκεται στην οικονομία και στη λιτότητα. Καλλιτέχνης γεννήθηκε καλλιτέχνης έφυγε. Κι έφυγε νωρίς. Στα 52 του χρόνια.

Είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του και δυστυχώς έφυγε πριν από εκείνη. Τελευταία παράσταση ήταν «το παραμύθι πάει σύννεφο» το 1982  και τον πήραν τα σύννεφα μετά το θέατρο Ακροπόλ.

Τον Σεπτέμβριο του 1984 αποχαιρετήσαμε το γλυκό Χρόνη και θα θυμηθούμε μερικές από τις καλύτερες στιγμές του γιατί χρειάζεται να φρεσκάρεται η μνήμη των ταινιών, είναι μια παρακαταθήκη μιας και το θέατρο είναι κάτι πιο άπιαστο για να καταγραφεί.

Βανζέλ δώσε τα φώτα σου, εμείς θα χαμηλώσουμε τα δικά μας και θα σε απολαύσουμε δεόντως..

Οι φωτογραφίες είναι από τη "Ταινιοθήκη της Ελλάδος"


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας