Σταύρος Παράβας: Ένας "μάγκας" στον ελληνικό κινηματογράφο - e-Stage.gr
May 27, 2018 Last Updated 4:05 PM, May 27, 2018

Σταύρος Παράβας: Ένας "μάγκας" στον ελληνικό κινηματογράφο

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Ο αγαπημένος ηθοποιός Σταύρος Παράβας, γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1935 και μεγάλωσε στα Προσφυγικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Έχοντας μικρασιατικές ρίζες και όντας ο μικρότερος από τα πέντε αδέρφια του, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια.

Αν και βιοπαλαιστής, η καλλιτεχνική φλέβα χτύπησε στο σχολείο και ένας καθηγητής δεν έχασε χρόνο να τον παροτρύνει στην υποκριτική. Έτσι ο μικρός Σταύρος μαθήτευσε δίπλα στο Θόδωρο Έξαρχο λίγο πριν γραφτεί στη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη παίρνοντας υποτροφία.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955 στο «Πρώτο ψέμα» με το θίασο της Κατερίνας και αυτή ήταν η πρώτη αλήθεια για το νέο ταλέντο που έκανε την εμφάνισή του. Συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες και το 1960 άδραξε και τον κινηματογράφο με τη ταινία «Χριστίνα». Ακολούθησαν δεκάδες άλλες και πλέον ο Σταύρος Παράβας ήταν μια φίρμα. Τον γνωρίσαμε σε κωμικούς κυρίως ρόλους, που υποστήριζε εξαιρετικά με το δικό του ύφος.

Τη δεκαετία του 1970 ήρθε η επιθεώρηση αλλά και η εξορία. Ο Παράβας επέζησε αδιαμαρτύρητα κι επέστρεψε πιο ώριμος και δυνατός στο θέατρο με πιο κλασικούς ρόλους. Έφτασε στην Επίδαυρο με τον Αριστοφάνη, κουβαλώντας πάντα τον αξέχαστο Φίφη αλλά και τον λαϊκό μάγκα.

Οι αξέχαστες ταινίες του θα είναι πάντα εδώ. Ο σκληρός άντρας και το παιδί της πιάτσας που ξεσήκωνε τα κορίτσια της Αθήνας, κόσμος και κοσμάκης που περίμενε να τον δει, ο μόδιστρος κι ο παλιάτσος, ο τσαχπίνης, όλα θα έχουν κάτι από κείνον. Ο Ντιρλάντας λοιπόν και όσα πρόσωπα μετρήθηκαν μαζί του, μετά το χαμό του γιου του κλονίστηκε. Το 2008 αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και η καρδιά του έπαψε να χτυπά στις 15 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους.

Όμως ο Σταύρος είναι πονηρός. Μπορεί τώρα να χαμογελά εκεί πάνω και να υποκλίνεται ταπεινά. Ποιος ξέρει. Ένας ερασιτέχνης άνθρωπος όπως όλοι αλλά ένας μεγάλος επαγγελματίας.


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας