Πώς είναι σήμερα τα σπίτια που γυρίστηκαν κάποιες ταινίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (video) - e-Stage.gr
May 27, 2018 Last Updated 4:05 PM, May 27, 2018

Πώς είναι σήμερα τα σπίτια που γυρίστηκαν κάποιες ταινίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (video)

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Ελληνικές ταινίες που αγαπήσαμε και μεγαλώσαμε μαζί τους, που μας θυμίζουν στιγμές ζεστασιάς, που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη ανεξίτηλες. Πάμπολλες με μια γλυκιά ασπρόμαυρη ή έγχρωμη αίσθηση.

Από τη πλειάδα αυτή του Ελληνικού κινηματογράφου μας που έλαμψε τις χρυσές δεκαετίες θα σταθούμε σε τρεις. Οι δύο σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και μία του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνίστρια τη μία και μοναδική Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Πρώτος σταθμός «Η νεράιδα και το παλικάρι», μια αισθηματική κωμική ταινία του 1969 σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη που είδαμε ξανά και ξανά με την Αλίκη και το Δημήτρη να ενσαρκώνουν τον Μανούσο και τη Κατερινιώ που μέσα από μια βεντέτα των δύο οικογενειών της Κρήτης, καταφέρνουν να σφραγίσουν αίσια τον απαγορευμένο αυτόν έρωτα. Τι κι αν οι Βροντάκηδες και οι Φουρτουνάκηδες έκαναν τα πάντα για να μη σμίξουν τα παιδιά τους .  Η σκηνή της Αλίκης που τραγουδάει στο μπαλκόνι το νανούρισμα σε μουσική Μάνου Λοίζου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου χαρακτηριστική. Να σημειώσουμε ότι η Αλίκη εδώ ήταν έγκυος στο γιο της Γιάννη. Πώς να είναι σήμερα άραγε αυτό το μπαλκόνι κι αυτό το σπίτι αφού σκοπός μας είναι να δούμε αυτά τα μέρη που γυρίστηκαν οι ταινίες σε σχέση με το σήμερα.

Δεύτερη ταινία η «Κόρη του ήλιου» μια ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Κώστα Καρρά. Η Μάγια, η κόρη του Βαλή ξεσηκώνει τους εργάτες να διεκδικήσουν το δίκιο τους από κείνον που τους εκμεταλλεύεται, τον Στράτο Καρατζά. Εκείνος για χάρη της λαμπερής κοπέλας υποχωρεί διεκδικώντας τη ταυτόχρονα, όμως η Μάγια αγαπά κάποιον άλλο. Πάμε να δούμε αστραπιαία πώς είναι σήμερα το σπίτι του «Καρατζά» με τη βοήθεια του βίντεο και των δικών μας αναμνήσεων.

Και περνάμε στην «Υπολοχαγό Νατάσσα» τη δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου, μία υπερπαραγωγή για την εποχή της με γυρίσματα και στο εξωτερικό. Πρωταγωνιστές Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ. Διαδραματίζεται κατά τη Γερμανική κατοχή με τους δύο πατριώτες να λαμβάνουν μέρος στην αντίσταση. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η Νατάσσα Αρσένη λείπει από την Ελλάδα πολλά χρόνια και στην επιστροφή επισκέπτεται το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης. Θυμάται τα χρόνια της κατοχής και τον συμφοιτητή της Μαξ Ρόιτερ ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς που έγινε υπολοχαγός των SS. Πάμε να δούμε πώς είναι σήμερα η αποθήκη-παλιό αρχοντικό που αυτοκτόνησε ο «Μαξ» καθώς και πώς είναι σήμερα το κτήμα της «Νατάσσας».

Τα περισσότερα σπίτια που γυρίστηκαν θρυλικές ελληνικές ταινίες σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα, ερείπια και έρμαια του χρόνου. Τι απομένει όταν η Τέχνη σιωπήσει; Οι αναμνήσεις και το ζωντάνεμα αυτών των στιγμών απαιτεί μια ακόμα θέαση αυτών των πολύτιμων ταινιών. Και οι θησαυροί μας είναι πάρα πολλοί αναλογικά για να ξεχαστούν έτσι. Μπορεί κάποτε να  περάσετε από ένα τέτοιο σπίτι, να σταθείτε, να το αναγνωρίσετε και να αφουγκραστείτε τις δράσεις, τους ήχους που έμειναν για πάντα εκεί. Τώρα τα αρχοντικά περιστοιχίζονται από περικοκλάδες και κισσούς, τα σκαλοπάτια είναι γεμάτα χώμα και πέτρες, τα παράθυρα σφαλισμένα μα νομίζεις πως μισο φέγγει μια φιγούρα. Τα ξερά φύλλα  που θα κάνουν κρατς στο βήμα σου θα σου υπενθυμίσουν πως είσαι στο σήμερα και πως ένας ολόκληρος κόσμος είχε εκτυλιχθεί κάποτε εκεί..Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας