Mystery Science Theatre 3000 - e-Stage.gr
May 27, 2018 Last Updated 4:05 PM, May 27, 2018

Mystery Science Theatre 3000

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Σε μια εποχή που στην τηλεόραση  είτε προσπαθεί να γίνει Game of Thrones (και αποτυγχάνει συνεχώς) ή υπάρχει το τηλεσκουπίδι ονόματι Survivor, είναι ευκαιρία σαν αυτή που βγήκε η νέα σεζόν του Mystery Science Theater 3000.

Βέβαια, ευτυχώς που υπάρχουν σειρές σαν το Rick and Morty και οι Marvel σειρές στο Netflix (Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones, Iron Fist, The Defenders), γιατί αλλιώς δεν θα παλευόταν να περιμένουμε τη νέα σεζόν του Game of Thrones.

Το Mystery Science Theatre 3000 είναι μια από τις αγαπημένες μου σειρές (μπορεί και η αγαπημένη μου), γιατί είναι αστεία, έξυπνη, και χαλαρωτική και με σπάνιο περιεχόμενο.

Η υπόθεση της σειράς είναι απλή: μια τεράστια εταιρία που διοικείται από δυο τρελούς επιστήμονες στέλνουν ένα απλό, αθώο υπάλληλο τους στο διάστημα σε ένα διαστημόπλοιο (σε σχήμα κόκκαλου) ονόματι Δορυφόρο της Αγάπης και αναγκάζουν τον υπαλληλάκο να δει πολλές άθλιες B-movie ταινίες για να τον τρελάνουν και μετά να κατακτήσουν τον κόσμο. Ο φίλος μου, ο Joel, για να κρατήσει τα λογικά του βλέποντας αυτές τις ταινίες, επιστρατεύεται την βοήθεια μερικών ρομπότ, την Gypsy, τον Tom Servo και τον Crow που του κρατάνε συντροφιά και σχολιάζουν χιουμοριστικά και σαρκαστικά την ταινία που αναγκάζονται να βλέπουν κάθε φορά. 

(Το αρχικό cast, ο Joel (κέντρο), o Crow (αριστερά), και ο Tom Servo (δεξιά))

Από την πέμπτη σεζόν και μέχρι το τέλος της σειράς, ο Joel αντικαταστάθηκε με τον Mike Nelson και στη συνέχεια οι δυο τρελοί επιστήμονες με την Pearl, μια τρομακτική γυναίκα που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο και ακόμα προβάλλει ταινίες στους ήρωες μας.

(Αριστερά ο Crow, κέντρο ο Mike, δεξιά ο Tom Servo)

ΟΚ, σίγουρα δεν ακούγεται ελκυστικό, αλλά το ζουμί δεν είναι το στόρι, αλλά οι ταινίες που βλέπουν μαζί με το χιουμοριστικό σχολιασμό τους, που ονομάστηκε riffing. Πως είναι όταν είστε το σινεμά και ενώ βλέπετε μια ταινία, κάνετε σχολιασμό με τον/την φίλο/η σας; Φανταστείτε μια σειρά βασισμένη σε αυτό.

Πρώτα από όλα πρέπει να μιλήσουμε για τις ταινίες που βλέπουν. Οι ταινίες αυτές είναι πραγματικές και υπάρχουν. Επίσης οι ταινίες αυτές δεν ανήκουν σε κάποιο στούντιο ή κάποιο άνθρωπο. Είναι αιωρούμενα στον αέρα, όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Ο όρος εδώ είναι public domain. Επίσης, οι ταινίες που βλέπουν είναι μια προς μια άθλιες. Είναι άξιας απορίας πως βγαίνουν τέτοιες ταινίες. Εάν θέλετε ένα τρανό παράδειγμα, δείτε το Manos: The Hands of Fate είτε την έκδοση της σειράς, είτε την κανονική έκδοση του. Είναι ένα μικρό «αριστούργημα». Αξίζει να το δείτε. Εάν θέλετε μερικά δείγματα, ανοίξτε το Youtube και αναζητήσετε τα εξής επεισόδια:

 • Manos: The Hands of Fate
 • Gorgo (η Ιρλανδική απάντηση στον Godzilla)
 • Space Mutiny (όπου πολλά πλάνα είναι κλεμμένα από την πρώτη Battlestar Galactica σειρά)
 • The Pumaman (μια καλή επιλογή για να πάρετε μια ιδέα πως είναι η σειρά)
 • The Final Sacrifice
 • Werewolf (κάνουν τα πάντα για να μας πουν ότι ΔΕΝ είναι μια συνηθισμένη ταινία με λυκάνθρωπο, αλλά είναι μια συνηθισμένη ταινία με λυκάνθρωπο)
 • Overdrawn at the Memory Bank (μια χαζή δυστοπιανή ταινία με τεράστια εμμονή στην κλασσική ταινία Casablanca, με πρωταγωνιστή τον Raul Julia)
 • Godzilla vs. Megalon
 • Godzilla vs. the Sea Monster
 • Outlaw (of Gor) (μια πολύ σεξιστική ταινία φαντασίας, σαν το Conan, αλλά χειρότερο)
 • Santa Claus
 • Mitchell

Όταν ήταν στην τηλεόραση, δεν είχε καλή τηλεθέαση, αλλά χάρη στους φανς, έμεινε ζωντανή η σειρά στο Ίντερνετ και η επιρροή του στην ποπ κουλτούρα. Το Times το έβαλε στην λίστα του με τις καλύτερες 100 τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, απέσπασε βραβεία, κρητικές και οι σταρ της σειράς έκαναν και άλλα πρότζεκτς σαν αυτό όπως το RiffTrax και σήκωσαν λιγότερο από 6 εκατομμύρια δολάρια στο Kickstarter για να κάνουν μια νέα σεζόν, που προβάλλεται στο Netflix και με cameos από τον Jack Black και τον Mark Hamill.

Οπότε ναι, ρίξτε του μια ματιά. Αν μη τι άλλο, είναι καλύτερο από το Survivor και να βρείτε μια νέα αγαπημένη σειρά.

WE’VE GOT A MOVIE SIGN!!!


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας