Footloose ...Όταν η ψυχή χορεύει!!! - e-Stage.gr
Apr 24, 2018 Last Updated 9:16 PM, Apr 24, 2018

Footloose ...Όταν η ψυχή χορεύει!!!

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Αδιαμφισβήτητα  η μουσική, η κίνηση, ο ρυθμός, αποτελούν την εσωτερική έκφραση συναισθημάτων όλων των ζωντανών όντων. Δεν υπάρχει ανθρώπινο πλάσμα που να μην εκτιμά την αξία της μουσικής και του χορού

στο  μονοπάτι της ζωής, με πολύπλευρα οφέλη κατ’αρχήν πνευματικά, αλλά και κοινωνικά και υγείας.

Ο χορός προσφέρει επικοινωνία, ψυχική ευεξία και ενέργεια, και συνοδεύει όλες τις σημαντικές ανθρώπινες στιγμές… Δεν είναι τυχαίο που σε όλους τους πολιτισμούς υπάρχουν πολεμικοί χοροί, ερωτικοί, παραδοσιακοί, μοντέρνοι,κλασσικοί. Οι ανθρώπινες  ανάγκες έκφρασης πάντα βρίσκουν τον τρόπο και το δρόμο. Κι επειδή ο κανόνας λέει ότι όπου υπάρχει η δράση, υπάρχει και η αντίδραση, μέσα στο ρου της ιστορίας δε θα μπορούσε και ο χορός, σαν τρόπος γνήσιας έκφρασης, να μην κυνηγηθεί από μεμονωμένα στενά μυαλά που θεώρησαν ότι έτσι θα προστάτευαν τις θρησκευτικές και ηθικές αντιλήψεις τους.

Σε μία τέτοια πραγματική ιστορία στηρίχτηκε το σενάριο της θρυλικής πια, ταινίας ‘’FOOTLOOSE’’ με πρωταγωνιστές τους Κέβιν Μπέικον και Λόρι Σίνγκερ, που πρωτοκυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το Φεβρουάριο του 1984 και έσπασε τα ταμεία, με το ομώνυμο σάουντρακ να γίνεται τεράστια επιτυχία.

Από το 1898 στην πόλη Έλμορ της Οκλαχόμα ίσχυσε νόμος απαγόρευσης του χορού για κατοίκους κι  επισκέπτες σε όλους τους δημόσιους χώρους, λόγω θρησκοληψίας κάποιων ιθυνόντων που θέλησαν μ΄αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει η πόλη τους έναν παραδοσιακά υποτονικό ηθικό χαρακτήρα. Ως γνωστόν, στα μικρά μέρη αργούν να γίνουν  επαναστάσεις και ειδικά για θέματα δευτερεύοντα, όπως αυτά της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

Όμως, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε ν΄αλλάξει αυτήν την παράλογη απαγόρευση όταν ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια μετά, το 1979, οι τότε μαθητές του Λυκείου της πόλης απαίτησαν από τους καθηγητές τους να τους επιτραπεί η διεξαγωγή του χορού της αποφοίτησής τους! Χορός καθιερωμένος σε όλα τα αμερικάνικα σχολεία, που τελείται με κάθε επισημότητα και με αδημονία εκ μέρους των μαθητών, μέχρι και σήμερα.

Παρ΄ όλες τις αντιδράσεις από τους κόλπους της εκκλησίας, καθώς και μέρους πολιτών,  που πίστευαν  ότι ο χορός θα οδηγούσε σε έκτροπα όπως καβγάδες, κατάχρηση αλκοόλ και ανηθικότητες, τα λυκειόπαιδα στο Έλμορ προχώρησαν στο σχέδιό τους με τη σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβουλίου! Κι έτσι, ο πρώτος  χορός σε δημόσιο χώρο  ήταν γεγονός, κάτι  που σήμανε και την κατάργηση του παράλογου αυτού νόμου.

Ένα μεγάλο γεγονός που ασφαλώς διαφημίστηκε από τα μέσα της εποχής και μέσα από τη γνωστοποίησή του αυτή, περιήλθε στη γνώση του Αμερικανού σεναριογράφου Ντιν Πίτσφορντ, ο οποίος ενδιαφέρθηκε, συνέλεξε υλικό μετά από μεγάλη έρευνα πάνω στα πραγματικά γεγονότα, και η ιδέα του ‘’FOOTLOOSE’’ γεννήθηκε στο μυαλό του. Κάπως  έτσι δημιουργήθηκε αυτή η καταπληκτική ταινία που όλοι οι παλιότεροι απολαύσαμε στα σινεμά και χορέψαμε τα τραγούδια της..

Οι συντελεστές της ταινίας με το πρωτότυπο σενάριο και την υπέροχη μουσική, και ειδικά το λαμπερό νεαρό ζευγάρι των πρωταγωνιστών του ‘’FOOTLOOSE’’, Κέβιν Μπέικον και Λόρι Σίνγκερ, έγιναν άμεσα αναγνωρίσιμοι μετά τη μεγάλη επιτυχία της προβολής της στους κινηματογράφους όλου του κόσμου.

Τα τραγούδια που περιέχονται στο μουσικό άλμπουμ ‘’FOOTLOOSE’’ είναι:

1.’’FOOTLOOSE’’ (Kenny Loggins)
2.’’LET’S HEAR IT FOR THE BOY’’ (Deniece Williams)
3.’’ALMOST PARADISE’’(LOVE THEME) (Ann Wilson, Mike Reno)
4.’’HOLDING OUT FOR A HERO’’ (Bonnie Tyler)
5.’’DANCING IN THE SHEETS’’ (Shalamar)
6.’’I’m FREE’’(HEAVEN HELPS THE MAN)’’ (Kenny Loggins)
7.’’SOMEBODY’S EYES’’ (Karla Bonoff)
8.’’THE GIRL GETS AROUND’’(Sammy Hagar)
9.’’NEVER’’(Moving Pictures)

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα τραγούδια της ταινίας ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και γι’αυτό άλλωστε το συγκεκριμένο άλμπουμ έμεινε στην πρώτη θέση του Αμερικανικού Billboard 200 από τις 21 Απριλίου ως τις 30 Ιουνίου 1984, ενώ ήταν υποψήφιο και για το Βρετανικό Μουσικό Βραβείο Καλύτερου άλμπουμ μουσικής επένδυσης ταινίας ή θεατρικού έργου. 

Φίλοι μου είχατε σήμερα κάποια καλύτερη πρόταση;

Όσοι παλιοί, ξαναπολαύστε το! Κι όσοι νεότεροι δεν το ξέρετε, δείτε το! Ακούστε τα τραγούδια του κι αποκτήστε την εμπειρία μιας παλιάς πραγματικής μουσικοχορευτικής επιτυχίας! Μιας επιτυχίας που προέβαλλε την ελεύθερη βούληση κι επιλογή των νέων ανθρώπων στο αυτονόητο δικαίωμα της μουσικής και χορευτικής έκφρασης..


Στηρίξτε μας με το like σας!!!