Η πτώση της Atari και το κραχ του 1983 - e-Stage.gr
May 23, 2018 Last Updated 11:57 AM, May 23, 2018

Η πτώση της Atari και το κραχ του 1983

Κατηγορία: Games - Internet - Hobbies

Πολλές φορές θα έχετε κάνει την συζήτηση για το πιο είναι το χειρότερο παιχνίδι όλων των εποχών.

Κάποιοι θα πουν Ride to Hell: Retribution, άλλοι το Superman για το Nintendo 64, άλλοι το Sonic the Hedgehog που βγήκε για PS3/Xbox 360 το 2006. Το 99% όμως αυτών των ανθρώπων δεν θα αναφέρει το παιχνίδι που κατέστρεψε την δυτική βιομηχανία του gaming, που είναι το E.T για το Atari 2600.

Βασισμένο στην ομώνυμη επιτυχημένη ταινία του Spielberg, πολλοί θεώρησαν ότι θα κάνει τεράστια επιτυχία λόγω της ταινίας. Κούνια που τους κούναγε, όμως.

Σε σχέση με τα περισσότερα παιχνίδια που είχαν βγει για το Atari 2600 που προσπαθούσες να πετύχεις πολύ ψηλό σκορ, είχε αρχή, μέση και τέλος. Ελέγχοντας το χαριτωμένο εξωγήινο, προσπαθούμε να πάρουμε κομμάτια τηλεφώνου για να καλέσουμε ένα σκάφος για να γυρίσει σπίτι. «E.T go home». Τα κομμάτια του τηλεφώνου είναι μέσα σε λακκούβες που έμπαινες μέσα και μετά έπρεπε να βγεις. Μια στις τόσο εμφανίζονται πράκτορες της κυβέρνησης που αιχμαλωτίζουν τον Ε.Τ και έπαιρναν τα πράγματα του και περίμενες τον Elliot, το αγόρι  που βρήκε τον Ε.Τ, και τον ελευθέρωνε. 

Τα προβλήματα του παιχνιδιού ξεκίνησαν, και την πτώση της Atari ξεκίνησαν από την αρχή. Πίστευαν ότι θα είχαν στα χέρια τους μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία, για αυτό ζήτησαν να φτιάξουν 10 εκατομμύρια κόπιες, ενώ υπήρχαν στην αγορά 5 εκατομμύρια κονσόλες. Και ζήτησαν να γίνει ο κώδικας μέσα σε 6 εβδομάδες, ενώ ο μέσος όρος παραγωγής του κώδικα ήταν 6-7 μήνες, για προλάβουν τα Χριστούγεννα του 1982. Και μην ξεχνάμε τα πόσα εκατομμύρια δολάρια έριξε η Atari για τα δικαιώματα της ταινίας.

Και στην τελική όταν βγήκε το παιχνίδι στις αγορές, υπήρξαν πολλά προβλήματα, δεν άρεσε στον κόσμο και σχεδόν οι περισσότερες κόπιες του παιχνιδιού επέστρεψαν πίσω ή δεν πουλήθηκαν. Και η Atari, με κάποιο μαγικό τρόπο, πρότεινε ότι δεν πουλήθηκε να θαφτούν σε μια έρημο στο Μεξικό. Όταν μαθεύτηκε αυτό, έπεσαν πολλές μηνύσεις από παντού στην Atari, και ο κόσμος βαρέθηκε τις κονσόλες και σταμάτησε να αγοράζει βιντεοπαιχνίδια γενικώς. Αυτή η εποχή χαρακτηριστικέ ως το κραχ των βιντεοπαιχνιδιών του 1983.

Το θέμα όμως, δεν είναι ότι το Ε.Τ από μόνο του δεν έφταιγε. Απλά ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Βλέπετε, η βιομηχανία τότε ήταν σαν το Φαρ Γουέστ: δεν υπήρχε έλεγχος, ο καθένας έκανε ότι ήθελε και ο ανταγωνισμός ήταν πιο σκληρός και μερικές φορές αθέμιτος. Υπήρχαν πολλές κονσόλες, πιο πολλές σε σχέση με σήμερα, υπήρχε πόλεμος τιμών. Μπορεί σε πολλούς από τους αναγνώστες να φαίνεται κουλά αυτά που λέω, κυρίως για μια βιομηχανία που βγάζει πιο πολλά λεφτά από την βιομηχανία ταινιών και μουσικής μαζί.

Άλλο πρόβλημα είναι ότι η Atari δεν έδινε credit στους δημιουργούς και παραγωγούς και αυτό οδήγησε στην δημιουργία της Activision και άλλων εταιριών που το 90% των παιχνιδιών τους  δεν ήταν καλά και γέμιζαν την αγορά. Και μην ξεχνάμε το βασικό: δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για κάθε νέο παιχνίδι που έβγαινε, παρά μόνο από περιοδικά και από-στόμα-σε-στόμα πληροφόρηση και ότι κάθε νέο παιχνίδι κόστιζε όσο κοστίζουν τα νέα μας παιχνίδια. Εάν θέλετε μερικά τρανά παραδείγματα, κοιτάξτε τα Pac-Man και Donkey Kong για το Atari 2600.

Η βιομηχανία επανήρθε στα πόδια της, χάρη στην Nintendo, που όταν είδε την κατάσταση εκτός Ιαπωνίας, έπρεπε να βρει τρόπους να πουλήσει την νέα της κονσόλα ως σύστημα ψυχαγωγίας, όχι σαν κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια. Έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν την λέξη «βιντεοκονσόλα» στο μάρκετινγκ τους. Και στο τέλος, μετά από καιρό είπαν ότι ήταν βιντεοκονσόλα και πέτυχαν τον σκοπό τους.

Στην εποχή μας, όμως, αυτά έχουν εξαλείφει; Όχι βέβαια. Η αγορά τώρα γεμίζει με άθλια indie παιχνίδια που άπειρους ανθρώπους και πάλι σπαταλούνται πολλά λεφτά σε παιχνίδια που δεν είναι καλά και απογοητεύουν τον κόσμο. Αλλά δεν θα φτάσουμε σε ένα άλλο κραχ. Απλά, μετά από λίγο θα υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ζητήματα εμπιστοσύνης.

Την επόμενη εβδομάδα θα ρίξουμε μια ματιά στην σκηνή των «παράνομων» παιχνιδιών για το NES.


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations