Tips για retro games συλλογή - e-Stage.gr
May 25, 2018 Last Updated 10:58 AM, May 25, 2018

Tips για retro games συλλογή

Κατηγορία: Games - Internet - Hobbies

Λοιπόν…… ώστε θέλεις να ξεκινήσεις να κάνεις συλλογή retro video games;

Είμαι μαζί σου! Και θα σε βοηθήσω να ξεκινήσεις, δίνοντας σου μερικά tips. Ως ένας συλλέκτης, μπορώ να σου πω τι χρειάζεται για να μην χαθείς και να μην κάνεις μερικά τραγικά λάθη. Πιστέψτε με, μετά από λίγο, δεν είναι πια εύκολο. Όπως σε κάθε αρχή συλλογής για το οτιδήποτε, υπάρχουν παγίδες.

Επιλογή πλατφόρμας
Θα ξεκινήσουμε με το πιο απλό: την κονσόλα. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές, πάρα πολλές. Από Atari 2600 (το γνωστό Atari) και NES, μέχρι και PC, MS-DOS και Playstation. Με ποια κονσόλα να ξεκινήσετε; Απλό: με όποια θέλετε. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, όλες οι επιλογές είναι καλές, δεν σας σταματάει κανείς. Οι πιο πολλοί πάνε συνήθως με αυτά με τα οποία έχουν μεγαλώσει, όπως το Atari 2600, το NES, το SEGA Mega Drive και το Gameboy και παλιά PC παιχνίδια, όπως τα Doom, Duke Nukem, King’s Quest, Full Throttle.

Στα χρόνια που συλλέγω παιχνίδια έχω βρει πολλά Gameboy παιχνίδια, μερικά από τα πιο σπάνια παιχνίδια για το Playstation 1, όπως το Discworld Noir και Diablo και μερικές κονσόλες που βρήκα φτηνά από αγγελίες και διάφορα PC παιχνίδια, κυρίως indie παιχνίδια, καθώς είναι σπάνια να αποκτήσουν φυσική κόπια και βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη.  

Καλό θα ήταν να συγκεντρωθείτε σε ένα ή δυο συλλογές καθώς μετά θα χάσετε τον έλεγχο και θα χαθείτε στην διαδρομή. Ναι, θα σας αρέσει αυτά τα ωραία  παιχνίδια που θα βρείτε εδώ και εκεί, αλλά με μέτρο. Γιατί κυρίως θα σας φύγουν και λεφτά.

Χώρος/Αποθήκευση/Έκθεση
Τώρα προχωράμε στο πιο σημαντικό κομμάτι και αυτό που θα έχετε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα: ο χώρος. Πάντα να έχετε μέρος για να βάζετε τα παιχνίδια και τις κονσόλες και πολύ χώρο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές έχω αλλάξει το δωμάτιο μου. Έχω βρει μερικά ράφια για μερικά παιχνίδια και σε ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών όλα τα Gameboy, Gameboy Colour και Gameboy Advance παιχνίδια μου, μαζί με τα ίδια τα Gameboy. 

Δυστυχώς θα βρεθεί το παιχνίδι που θα σας αναγκάσει να κάνετε πολλές μετακινήσεις πραγμάτων. 

Μερικούς από τους πιο πρωτότυπους τρόπους που έχω δει, είναι σε ένα άλμπουμ για κάρτες παιχνίδια για το Gameboy, ή σε ένα συρταράκι για κασσέτες του Walkman να έχει βάλει παιχνίδια του Mega Drive, χωρίς να είναι στις κούτες τους.

Καταγραφή

Ένα απλό πράγμα που μεν θα ακουστεί κουραστικό, αλλά θα σας σώσει μακροπρόθεσμα είναι να καταγράψετε την συλλογή σας. Ναι, μπορεί να ακούγεται χρονοβόρο, αλλά μπορεί να σας σώσει από άσκοπες αγορές , όπως να αγοράσετε το ίδιο παιχνίδι ξανά και ξανά. Μερικές λύσεις είναι το Microsoft Excel και διάφορες ιστοσελίδες, όπως το dinkydana.com. Καλό θα είναι να τα έχετε αυτά και στο κινητό σας.

Αγορές των παιχνιδιών

Από πού να αγοράσετε τα παιχνίδια; Αρχικά, προτείνω να αποφύγετε το eBay και το Amazon όσο πιο πολύ γίνεται. Θα πέσετε σε πολλές παγίδες και μερικές φορές σε απατεώνες. Όταν βλέπετε κάτι σε μια τιμή που μπορεί να σας αρέσει, να διαβάζετε τις περιγραφές τους, γιατί μπορεί να έχει πολλές γρατσουνιές, ή να λείπει το βιβλιαράκι οδηγιών,  η θήκη να είναι λίγο σπασμένη και άλλα πολλά. Επίσης, να προσέχετε από πού τα βρίσκετε, γιατί μπορεί να είναι από χώρες που δεν θα παίζουν στην κονσόλα σας, όπως Αμερική (NTSC), Ιαπωνία (JPN).  

Οι φορητές κονσόλες, όπως το Gameboy, Gameboy Colour, PSP, Nintendo DS, παίζουν παιχνίδια από όλες τις χώρες, οπότε δεν υπάρχουν προβλήματα εκεί. Η μόνη εξαίρεση για κάποιο λόγο είναι το Nintendo 3DS.

Στο Facebook υπάρχουν πολλές ομάδες αγοραπωλησιών για παιχνίδια, και μπορείτε να βρείτε ότι θέλετε, και μερικές φορές μπορεί να βρείτε και καλές ευκαιρίες, όπως κονσόλα πλήρης με μερικά καλά παιχνίδια. Μπορείτε να δοκιμάσετε και διάφορα καταστήματα που θα πουλάνε και παλιά παιχνίδια. Υπάρχει επίσης και ο φίλος/συγγενής/γνωστός που δεν θα τα θέλει.

Και το eBay και το Amazon είναι καλές επιλογές, απλά εκεί θέλει πιο πολύ προσοχή.

Όταν αγοράζετε παιχνίδια, να θυμάστε ότι δεν είναι όλα στο ίδιο κύμα τιμής. Δεν έχει την ίδια αξία, για παράδειγμα, ένα ποδοσφαιράκι για το PS1 με το Pokémon Blue/Red, και το Super Mario Bros για το NES δεν αξίζει πάνω από 10 ευρώ. Και εννοείται ότι θα υπάρχουν παιχνίδια που θα έχουν υψηλές τιμές, λόγω ονόματος, όπως Pokémon, Resident Evil, Final Fantasy.

Επίσης να κοιτάζετε εάν έχουν και τα βιβλιαράκια τους και διάφορα άλλα πράγματα, καθώς εάν θέλετε να πάτε για κομπλέ συλλογή, καθώς το βιβλιαράκι θα γίνει άλλο ένα μικρό έξοδο.

Υπομονή και επίμονη

Να θυμάστε πάνω απ’ όλα, να κάνετε υπομονή. Επειδή δεν θα βρείτε τίποτα ΤΩΡΑ, δεν σημαίνει ότι δεν θα παρουσιαστούν ευκαιρίες στο μέλλον. ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΤΕ!!! Και επίσης, μην το παίρνετε στα σοβαρά. Είναι ένα χόμπι σαν όλα τα άλλα, που προσπαθείτε να χαλαρώσετε.