Super Sentai η ιαπωνική προέλευση των Power Rangers - e-Stage.gr
May 27, 2018 Last Updated 4:31 PM, May 26, 2018

Super Sentai η ιαπωνική προέλευση των Power Rangers

Κατηγορία: Games - Internet - Hobbies

24 του Μάρτη έχουμε την πρεμιέρα της νέας ταινίας Power Rangers, οπότε τι καλύτερο από αφιερώματα για τους Power Rangers. Όλος ο μήνας θα αφιερωθεί για τους Power Rangers, μέχρι να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, οπότε……….

IT’S MORPHIN TIME!!

Αλλά από πού να ξεκινήσουμε;  Σίγουρα από την αρχή, αλλά ποια αρχή; Πολλοί θα ξεκινούσαν από το Mighty Morphin Power Rangers, αλλά εγώ δεν είμαι σαν τα περισσότερα γατάκια που θα έγραφαν αυτό το άρθρο, αλλά από την προέλευση τους, τα Super Sentai, οι Ιαπωνικοί Power Rangers, γιατί μπορώ.

Ο όρος Super Sentai, for the record, αναφέρεται συνήθως σε μια ομάδα 5 ηρώων που φοράνε την ίδια στολή, αλλά ο καθένας με διαφορετικό χρώμα, ο καθένας είχε τον δικό του τρόπο μάχης και όπλο. Εάν θέλετε τρανά παραδείγματα, δεν έχετε να κοιτάξετε πιο μακριά από το Voltron και τη Sailor Moon.

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ Super Sentai και Power Rangers, είναι ότι στα Super Sentai υπάρχει πολύ βία, θάνατοι, και κάποια στοιχεία σεξουαλικότητας. Φυσικά, μην νομίζετε ότι μιλάμε για κάτι τρομακτικό, αλλά δεν θα το άφηναν να περάσει έτσι απλά στο Αμέρικα. Φυσικά, δεν υπάρχει κάποια τεράστια διαφορά μεταξύ των δυο εκδοχών. Ναι, τα στόρι διαφέρουν, και πως εξελίζονται κάποια πράγματα, και τα αντίστοιχα Ιαπωνικά είναι πιο ώριμα και σκοτεινά, αλλά πάλι βλέπεις 5 τυπάδες με χαζές στολές να παλεύουν τους κακούς και καλούν ένα μεγάλο ρομπότ για να τελειώσουν την δουλειά.

Η πρώτη σειρά βγήκε το 1975, και λεγόταν Himitsu Sentai Gorenger και διήρκησε για 2 χρόνια, με 84 επεισόδια. 


(Εάν σας φαίνεται γελοίο, θυμηθείτε ότι βγήκε στην δεκαετία του 70, την εποχή της disco)

Μετά την τεράστια επιτυχία του Gorenger, το 1977 βγήκε μια νέα σειρά που δεν θα ακολουθούσε την προηγούμενα φόρμουλα, ονόματι  J.A.Q.K Dengekitai, το οποίο απέτυχε στις τηλεθεάσεις και κόπηκε πρόωρα, μετά από 35 επεισόδια. 


(……………………….No comment)

Ύστερα από την αποτυχία του J.A.Q.K, η Toei στράφηκε στην Marvel και τον Spider-Man, και το 1979 βγαίνει στον αέρα ο Ιαπωνικός Spider-Man, πολύ ελαφρά βασισμένος στα κόμικς. Ήταν η πρώτη σειρά που εισήγαγε τα μεγάλα ρομπότ για να πολεμήσει γιγαντιαίους εχθρούς. Ναι, ο Spider-Man στην Ιαπωνία είχε ΡΟΜΠΟΤ!


(Έχω δει χειρότερα από cosplaying)         (Leopardon, το ρομπότ του Spidey)


NAI, είναι επίσημος χαρακτήρας της Marvel. (Από το Spider-Verse)

Ύστερα από την τεράστια επιτυχία του Spider-Man, η συνεργασία της Marvel με την Toei συνεχίζεται με το Battle Fever J, και από τότε κάθε νέα Super Sentai σειρά, βγαίνει κάθε χρόνο, με κάθε σειρά να έχει και δικό του θέμα, όπως νίντζα, αυτοκίνητα, μαγεία κλπ.  Ναι, ακόμα βγαίνουν αυτές οι σειρές ακόμα και σήμερα, για πόσα χρόνια. Αποτελεί κομμάτι της ιαπωνικής τηλεόρασης εδώ και πάνω από 40 χρόνια και δεν θα σταματήσει ποτέ.

Και τώρα θα ρωτήσετε «Ωραία όλα αυτά, αλλά εφόσον λες ότι αυτά που έβλεπα μικρός είναι από Ιαπωνία, τι πήραμε;»

Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση σου, μικρό μου πόνι. Και ιδού η απάντηση μου. Πάρτε και μερικά ποπκορν, by the way.

Για αρχή, να ξέρετε ότι οι σκηνές δράσεις και οι σκηνές με τα ρομπότ είναι στην ουσία από τις αντίστοιχες ιαπωνικές σειρές, και τα κουστούμια επίσης από εκεί, αν και πολλές φορές λόγω χαμηλού budget, δεν έδειχναν καλά.

 • Mighty Morphin Power Rangers = Kyoryu Sentai Zyuranger, αλλά οι σκηνές του White Ranger, μαζί με το Dragonzord, είναι από το Gosei Sentai Dairanger.
 • Mighty Morphin Alien Ranger = Ninja Sentai Kakuranger.
 • Power Rangers Zeo, η συνέχεια του MMPR = Chouriki Sentai Ohranger.
 • Power Rangers Turbo, όπου έχουμε την ολοκληρωτική αλλαγή του καστ = Gekisou Sentai Carranger.
 • Power Rangers in Space, που ολοκληρώνει τις προηγούμενες σειρές ως πλοκή = Denji Sentai Megaranger. Η σειρά αυτή είχε και ένα crossover επεισόδιο με τα Χελωνονιντζάκια, συγκεκριμένα με την live-action σειρά Teenage Mutant Ninja Turtles The Next Mutation.
 • Power Rangers Lost Galaxy, η πρώτη stand-alone PR σειρά = Seijuu Sentai Gingaman.
 • Power Rangers Lightspeed Rescue = KyuKyu Sentai GoGo-V. Είχε επίσης τον πρώτο αποκλειστικά Ranger που δεν υπάρχει στο αντίστοιχο ιαπωνικό.
 • Power Rangers Time Force = Mirai Sentai Timeranger.
 • Power Rangers Wild Force = Hyakujuu Sentai Gaoranger. Η σειρά αυτή σηματοδότησε την 10η επέτειο των Power Rangers, με ένα ειδικό επεισόδιο, όπου κάθε Κόκκινος Ranger εμφανίζεται για να πολεμήσει τον κακό της εβδομάδας.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να πούμε ότι η Disney αγόρασε τα δικαιώματα και αποφάσισε να συνεχίσει την σειρά, αλλά θα γινόντουσαν πολύ λιγότερο σκοτεινές και θα είχαν πιο πολύ χιούμορ.

 • Power Rangers Ninja Storm = Ninpu Sentai Hurricanenger.
 • Power Rangers Dino Force = Bakuryuu Sentai Abaranger. Ο Green/White Ranger που ξέραμε και αγαπούσα από το MMPR επέστρεψε σε αυτή την σειρά και σύνδεσαν τις προηγούμενες σειρές.
 • Power Rangers SPD = Tokusou Sentai Dekaranger.
 • Power Rangers Mystic Force = Mahou Sentai Magiranger.
 • Power Rangers Operation Overdrive = GoGo Sentai Boukenger. Η σειρά αυτή αποτέλεσε την επέτειο των 15 χρονών των Power Rangers και σηματοδοτήθηκε σε ένα επεισόδιο όπου 5 ηθοποιοί από προηγούμενες σειρές εμφανίστηκαν.
 • Power Rangers Jungle Fury = Juken Sentai Gekiranger.
 • Power Rangers RPM = Engine Sentai Go-Onger. Αυτή θα ήταν και η τελευταία PR σειρά της Disney.

Η Saban, μετά το RPM, απόκτησε πίσω τα δικαιώματα των Power Rangers και από το Samurai συνεχίζει να βγάζει τα νέα PR.

 • Power Rangers Samurai και Super Samurai = Samurai Sentai Shinkenger.
 • Power Rangers Megaforce και Super Megaforce = συνδυασμός των Tenshou Sentai Goseiger και Kaizoku Sentai Gokaiger.
 • Power Rangers Dino Charge και Dino Super Charge = Zyuden Sentai Kyoryuger.
 • Power Rangers Ninja Steel = Shuriken Sentai Ninninger.

Τελικά, είναι μεγάλη η ιστορία των Power Rangers, και στην Αμερική και στην Ιαπωνία. Όπως είπα και πριν, ναι, είναι πιο σκοτεινές και πιο ώριμες οι Ιαπωνικές από τις Αμερικανικές σειρές, αλλά για μένα είναι περίπου τα ίδια.

Στο επόμενο αφιέρωμα για τους Power Rangers, θα κοιτάξουμε τις σειρές που προσπάθησαν να αντιγράψουν την επιτυχία τους. Οπότε, μέχρις τότε…….

IT’S MOPRHIN TIME!!!


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας