Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 8 Μαρτίου: Αριθμοί και δυο - τρεις σκέψεις - e-Stage.gr
May 26, 2018 Last Updated 4:31 PM, May 26, 2018

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 8 Μαρτίου: Αριθμοί και δυο - τρεις σκέψεις

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Η 8η Μαρτίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας.

Όλα ξεκίνησαν το 1878 όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διεκδίκησαν μείωση του εξαντλητικού τους ωραρίου με μαζική απεργία. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, πολλά άλλαξαν, αλλά και πολλά παραμένουν μακριά από το στόχο «ισότητα».

Η Ελλάδα λοιπόν, μόλις το 1983 αναγνώρισε ίσα δικαιώματα στις γυναίκες αναθεωρώντας  το οικογενειακό δίκαιο. Κατάργηση της «προίκας», και υποχρέωσης αλλαγής του επωνύμου, συναινετικό διαζύγιο, αξίωση στην κοινή περιουσία που αποκτήθηκε στο γάμο, εξομοίωση δικαιωμάτων παιδιών που γεννήθηκαν χωρίς γάμο, ήταν μερικές από τις αλλαγές.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ σε θέματα ισότητας. Με πλήρη απασχόληση εργάζεται μόνο το 30%, στην πολιτική συμμετέχουν με ποσοστά μικρότερα του 15%, ενώ η συμμετοχή γυναικών σε υψηλές θέσεις επιχειρήσεων είναι μικρότερη από το 10%.

Όποια γυναίκα έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εξομοίωση μισθολογική, διότι ο άντρας πάντα παίρνει παραπάνω για την ίδια θέση, και βεβαίως προωθείται συχνότερα σε Δ.Σ και άλλες θέσεις εξουσίας.

Δυστυχώς, γύρω στο 50% δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης, και πάνω από 60% σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.

Τα ποσοστά βίας που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι ανατριχιαστικά και βεβαίως δεν γράφω για τις μουσουλμανικές χώρες όπου οι γυναίκες ακόμα λιθοβολούνται με συνοπτικές διαδικασίες.

Πέρα από τους αριθμούς όμως και τις στατιστικές, η μέρα είναι αφιερωμένη στη μητέρα μας, τη σύντροφό μας, τη συνάδελφο στη δουλειά που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της, τα νέα κορίτσια που ξεκινούν με όνειρα σπουδές και καριέρα, τη γιαγιά στο χωριό και χιλιάδες άλλες γυναίκες. Καλό είναι να θυμόμαστε πού και πού, ότι η αληθινή ζωή δεν είναι ιλουστρασιόν εικόνες.


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations