Καφενείο ο Πλάτανος - Δροσερή ρετσίνα κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης! - e-Stage.gr
May 26, 2018 Last Updated 4:31 PM, May 26, 2018

Καφενείο ο Πλάτανος - Δροσερή ρετσίνα κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης!

Κατηγορία: Αφιέρωμα

Πλάκα, η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας. Ένας τόπος που έχει τραγουδηθεί και αγαπηθεί  όσο κανένα άλλο κομμάτι της Αθηναϊκής γης. Ίσως να ’ναι η

«ιερή» σκιά της Ακρόπολης που την αγκαλιάζει προστατευτικά.Ίσως να΄ναι ο ήλιος που ανατέλλει πάνω απ’ τα αρχαία μάρμαρα και πέφτει δυνατός και λαμπερός πάνω στα πλακόστρωτα και τις ανηφοριές. Ίσως να’ ναι ο μύθος ότι οι θεοί του Ολύμπου κατέβαιναν πότε-πότε εδώ, για  να πιούν ξανθιά ρετσίνα και να μεθύσουν σαν τους θνητούς.

Εδώ λοιπόν, στην οδό Διογένους, γύρω στα 1930 ανοίγει τις πόρτες του ένα καφενείο, που παίρνει το όνομά του από έναν πλάτανο που υπήρχε στην πλατεία. Καφεδάκι, ουζάκι, τάβλι, και το μυαλό ελεύθερο να στοχάζεται και να δημιουργεί. Τα όνειρα, οι ελπίδες, οι αυλές με τους βασιλικούς, τα γαιδουράκια με τους πραματευτές, ο ήλιος που δύει πίσω απ’ την Ακρόπολη, τα σύννεφα του πολέμου που σκιάζουν την Ευρώπη, όλα εδώ γίνονται έμπνευση, ποίηση και ζωγραφική, μετουσιώνονται σε τέχνη. Το καφενείο γίνεται στέκι διανοούμενων και λογοτεχνών του 20ου αιώνα. Το καφενείο του Ρερέ, όπως ήταν το όνομα του τελευταίου ιδιοκτήτη του, δεν λειτουργεί πλέον.

Απέναντι από το καφενείο, το 1930 ιδρύθηκε η ταβέρνα «Ο πλάτανος», από την οικογένεια Καρυανού. Δίπλα στους «Αέρηδες» και απέναντι από το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, υπάρχει μέχρι σήμερα η ταβέρνα, η οποία υπήρξε το επίκεντρο της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής ζωής της Αθήνας.

Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Σικελιανός, Κώστας Βάρναλης, Γρηγόρης Ξενόπουλος, Ηλίας Βενέζης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη, είναι μόνο μερικοί από τους θαμώνες του Πλάτανου, ενώ ο χώρος έχει αποτέλεσε φόντο για πολλές και γνωστές ελληνικές ταινίες οι οποίες έχουν γυριστεί εδώ.

Η ταβέρνα είναι από τις πιο φημισμένες της Αθήνας, όχι μόνο λόγω της ιστορικής αίγλης της, αλλά και λόγω των γευστικών ελληνικών πιάτων της. Αποτελεί ένα meeting point όσων ξέρουν από ποιότητα, μεσημέρι βράδυ, όλο το χρόνο. Τα καλοκαίρια, μετά από μια όμορφη βόλτα στα σοκάκια και τα αξιοθέατα της περιοχής, ντόπιοι αλλά και τουρίστες, ξεκουράζονται στην πυκνή σκιά, κάτω από τις μουριές, πίνοντας μια Αθηναϊκή ρετσίνα, σε μια απ΄τις πιο ήσυχες γωνιές της Πλάκας.


Στηρίξτε μας με το like σας!!!