Ρος Mακντόναλντ - Γαλάζια φλέβα - e-Stage.gr
May 20, 2018 Last Updated 3:45 PM, May 20, 2018

Ρος Mακντόναλντ - Γαλάζια φλέβα

Κατηγορία: Νέες εκδόσεις

Όταν ο ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ καλείται από το πλούσιο ζεύγος Μπιµάγιερ να βρει έναν πίνακα που εκλάπη από το σπίτι τους, πιστεύει πως δεν θα αργήσει να λύσει το µυστήριο.

Τα πράγµατα όµως, ως συνήθως, δεν είναι τόσο απλά. Ο πίνακας είναι το γυµνό πορτρέτο µιας µοιραίας ξανθιάς και φέρει την υπογραφή ενός διάσηµου ζωγράφου. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης, ο ντετέκτιβ θα βρεθεί στην έρηµο της Αριζόνα, όπου ο αέρας της είναι καυτός, γεµάτος έρωτες και προδοσίες, θάνατο και τρέλα. Τα πτώµατα αρχίζουν να συσσωρεύονται και ο Λιου Άρτσερ µοιάζει να είναι ο µόνος που µπορεί να αναγνωρίσει έναν δολοφόνο που κάνει τα εγκλήµατά του έργα τέχνης.

Το αληθινό όνοµα του Ρος Μακντόναλντ ήταν Κένεθ Μίλαρ. Γεννήθηκε κοντά στο Σαν Φρανσίσκο το 1915 και µεγάλωσε στη Βρετανική Κολοµβία. Μόλις ενηλικιώθηκε, επέστρεψε στις Ηνωµένες Πολιτείες όπου εξέδωσε το πρώτο του µυθιστόρηµα, το 1944. Το 1949 εισήγαγε τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ στο βιβλίο Κινούµενος στόχος. Αν και όφειλε το όνοµά του στον Χάµετ (Μάιλς Άρτσερ ονοµαζόταν ο συνεταίρος του Σαµ Σπέιντ στο Γεράκι της Μάλτας), ο Άρτσερ ξέφυγε γρήγορα από το στερεότυπο του σκληρού ντετέκτιβ ο οποίος έχει έτοιµη πάντοτε µια έξυπνη ατάκα στο στόµα κι ένα περίστροφο στο χέρι. ∆ηµιουργώντας τον χαρακτήρα του Άρτσερ, ο Μακντόναλντ προσδιόρισε εκ νέου τον ιδιωτικό ντετέκτιβ· τον έκανε ένα άτοµο µε ηθικές αρχές που περιπλανιέται στο επικίνδυνο όριο µεταξύ εγκληµατικής ενοχής και ανθρώπινης αµαρτίας.

Με ένα συγγραφικό έργο που φτάνει τα είκοσι πέντε βιβλία, ο Μακντόναλντ εµπλούτισε το αµερικανικό αστυνοµικό µυθιστόρηµα µε ψυχολογικό βάθος και σύνθετα ηθικά διλήµµατα. Στα βιβλία του το έγκληµα έχει συνήθως τις ρίζες του στο απώτατο παρελθόν και συνδέεται µε θαµµένα οικογενειακά µυστικά. Παιδί διαλυµένης οικογένειας κι ο ίδιος, γνώριζε από προσωπική πείρα τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν οι δυσλειτουργικές οικογένειες στο άτοµο και την εξέλιξή του.

∆ιετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Αµερικανών Συγγραφέων Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος και του απονεµήθηκε το Ανώτατο Βραβείο της ένωσης, όπως επίσης το Ασηµένιο Στιλέτο της Ένωσης Βρετανών Συγγραφέων Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος. Πέθανε το 1983.

Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
ΣειράΑστυνομικό
(ISBN: 978-618-03-1411-3, Εξώφυλλο: Μαλακό, Σχήμα: 13 x 20, Σελίδες: 488, τιμή: 9,90€)
Χρόνος έκδοσης: Ιανουάριος 2018
Τίτλος πρωτοτύπου: The blue hammer


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας