Ρόδο, Κέρκυρα ή Κρήτη; - e-Stage.gr
May 23, 2018 Last Updated 11:57 AM, May 23, 2018

Ρόδο, Κέρκυρα ή Κρήτη;

Κατηγορία: Στα μέρη εκείνα...

Ρόδο, Κέρκυρα ή Κρήτη; Θα μπορούσε να είναι μια διασκευή του «Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο», άλλα δεν είναι. Αυτά τα νησιά ήταν το χρυσό τρίπτυχο, μέχρι και το 2000 σίγουρα, που μας καλούσε σαν απόφοιτους να διαλέξουμε που θα περνούσαμε πέντε συναρπαστικές και αξέχαστες μέρες.

Η πενταήμερη στην Τρίτη Λυκείου ήταν το μεγάλο γεγονός που περιμέναμε από την μέρα που περνούσαμε την πύλη του Λυκείου για πρώτη φορά.

Η πενταήμερη πέρα από γεγονός, πέρα από εκδρομή, είναι ιδέα! Δεν υπάρχει άλλο γεγονός σε όλη μας την ζωή που να το φανταστούμε, να το ονειρευτούμε, να το σχεδιάσουμε με τόσο πάθος και τόσες λεπτομέρειες και τελικά στο τέλος όλα να βγουν εκτός προγράμματος. Ακόμη και αυτό το «αξέχαστη» κάποιες φορές δεν είχε πραγματική υπόσταση, μιας και πολλοί γυρίσαμε με πολλά κενά μνήμης!

Η πενταήμερη σήμαινε πέντε μέρες με τους φίλους μας, πέντε μέρες «διακοπές» χωρίς γονείς πρώτη φορά, πέντε μέρες ελευθερίας, πέντε μέρες χωρίς κανόνες. Ακόμη και το γεγονός πως ήταν συνοδευόμενη από καθηγητές, δεν μας πτοούσε καθόλου. Άλλωστε αμφότερες και οι δυο πλευρές, μαθητές και καθηγητές, γνωρίζαμε πως οι δεύτεροι δεν είχαν καμία μοίρα.

Μάλλον μας έφερνε σε μια απίστευτη έκσταση το να τους φέρουμε στα όρια τους και η αλήθεια είναι πως προσπαθούσαμε πολύ σκληρά για αυτό. Ελάτε τώρα, τόσα χρόνια πέρασαν, ας το παραδεχτούμε. Το μεγάλο στοίχημα ήταν ποιος θα καταφέρει να τους εξωθήσει περισσότερο στα άκρα, στο μέγιστο βαθμό. Συνήθως πριν την αναχώρηση για την επιστροφή στην… «βάση», είχαμε περισυλλέξει κάμποσες μέρες αποβολής. Και μάλιστα, όσες περισσότερες, τόσο καλύτερα τα είχαμε καταφέρει!

Τα στοιχήματα, βέβαια, επιτρέψτε μου να διορθώσω, δεν ήταν ένα, άλλα πολλά. Το δεύτερο σε σειρά ήταν να χριστεί το σχολείο μας, ως το χειρότερο που πέρασε ποτέ από το συγκεκριμένο νησί. Άντε, του ξενοδοχείου. Το να πάρουμε μαζί μας φεύγοντας διάφορα και «παράξενα» σουβενίρ ήταν μια πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ποιος είναι ο πιο ευφυής και άξιος; Ποιος θα καταφέρει να κλέψει κάτι που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει;

Αυτές είναι οι σκέψεις που στροβιλίζονται στο κεφάλι των μαθητών και αλήθεια, κανείς, ουδέποτε έδωσε την παραμικρή σημασία στις ομορφιές και την ιστορία του εκάστοτε νησιού που επισκεπτόμασταν. Τα περισσότερα τα προσέχαμε στις φωτογραφίες όταν ξεφυλλίζαμε τα άλμπουμ.

Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο και έχει δωθεί στην πενταήμερη μια πιο σοβαρή εκπαιδευτική υπόσταση. Πλέον οι πενταήμερες γίνονται στο εξωτερικό και αντιμετωπίζονται μι μια παραπάνω δόση σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Δεν λέω πως αυτό είναι κακό, σε καμία απολύτως περίπτωση, όσοι όμως ζήσαμε τις πενταήμερες ως το 2000, ξέρουμε πως κάτι πιο καλό και αθώο υπήρχε τότε. Μια τρέλα όμορφη και όχι επικίνδυνή, τότε που ξέραμε να διασκεδάζουμε ίσως και λίγο πιο καλά από ότι τώρα.

Η πενταήμερη, θα παραμείνει μέσα στο μυαλό όλων μας – υπό όποιες συνθήκες και αν πήγαμε – κάτι το μοναδικό, το πρώτο μας επίτευγμα μακριά από το σπίτι μας, κάτι αξέχαστο που θα έχουμε να συζητάμε για αυτό όλη μας την ζωή. Άλλωστε ποιος δεν νοστάλγησε τα μαθητικά του χρόνια και δεν ξεκίνησε μια αφήγηση σε μια παρέα, με την φράση «Εγώ, να σας πω, θυμάμαι στην πενταήμερη…..». Κι εσείς; Εσείς τι θυμάστε από την δική σας πενταήμερη;


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations