Πάμε Χαλκίδα για ουζάκι (pics) - e-Stage.gr
May 25, 2018 Last Updated 10:58 AM, May 25, 2018

Πάμε Χαλκίδα για ουζάκι (pics)

Κατηγορία: Αποδράσεις

Μία ώρα από την Αθήνα, η Χαλκίδα έχει «ανακηρυχτεί» τα τελευταία χρόνια νέο προάστιο της πρωτεύουσας.

Ταβερνάκια με ούζα και μεζέδες για κυριακάτικες εξορμήσεις, ωραίες παραλίες προς Βορρά και Νότο με καθαρά νερά και αμμουδιές και μια αίσθηση ότι η πόλη ζει σε ρυθμό μόνιμων διακοπών. Ο εθνικός δρόμος περνάει από τη νέα κρεμαστή γέφυρα αλλά η παλιά συρταρωτή γέφυρα Νεγκρεπόντε (μαύρη γέφυρα την έλεγαν οι Βενετσιάνοι) έχει άλλη χάρη. Από εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή της κατεύθυνσης των νερών του Ευρίπου κάθε έξι ώρες, κλασική οικογενειακή ατραξιόν της δεκαετίας του ’70. Προτού φτάσετε στο κέντρο, κάντε μια παράκαμψη από τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και την ομώνυμη παραλία όπου συγκεντρώνονται πολλοί Αθηναίοι τα καλοκαίρια. Η Χαλκίδα έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται κατά μήκος της ακτής, οπότε δεν θα χαθείτε στα στενά, αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες. Στην περιφερειακή οδό θα συναντήσετε και το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, με δώδεκα αψίδες, που διατηρούνται ακέραιες.

Τι να δείτε

Κάστρο Καράμπαμπα 
Στο λόφο πάνω από την πόλη, στην περιοχή της αρχαίας Κανήθου. Χτίστηκε το 17ο αιώνα από τους Οθωμανούς, στα ερείπια αρχαίων ναών, για προστασία από Βενετούς. Το παράδοξο είναι ότι έχει ευρωπαϊκό ρυθμό, αφού τα σχέδια είναι του Βενετού αρχιτέκτονα Γερόλυμο Γκαλόπο. Το 2000 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και λειτουργεί σαν γλυπτοθήκη. Στην είσοδο βρίσκεται και ο τάφος του Γιάννη Σκαρίμπα. 

Κόκκινο Σπίτι 
Στη βόρεια πλευρά της πόλης, χτίστηκε το 1884 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς για λογαριασμό της οικογένειας Μάλλιου. Στη διάρκεια της Κατοχής ήταν το στρατηγείο των Γερμανών, ενώ σήμερα στεγάζει την Εστία Γνώσης του Δήμου. Απέναντι βρίσκεται το Σπίτι με τα Αγάλματα, της ίδιας οικογένειας, με τα χαρακτηριστικά τέσσερα αγάλματα στη στέγη του. 

Αρχαιολογικό Μουσείο
Στεγάζεται σε νεοκλασικό του 20ού αιώνα και συγκεντρώνει εκθέματα από την παλαιολιθική εποχή, συλλογές από το νεκροταφείο της Μάνικας, μυκηναϊκά ειδώλια, ρωμαϊκά αγάλματα μεταξύ των οποίων το ακέφαλο άγαλμα του Διονύσου και δύο κεφάλια κούρων αρχαϊκής εποχής 

Αρχαιολογικός χώρος Μάνικα 
Το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού που σώζεται μέχρι σήμερα ανήκει στην πρώιμη πρωτοελλαδική περίοδο αν και υπάρχουν και προγενέστερα κτίρια. Ίσως η πιο ανεπτυγμένη πόλη της χαλκοκρατίας λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο με πρόσβαση στη θάλασσα και σιτοβολώνες που συγκέντρωναν το σιτάρι από τις πεδιάδες του Ληλαντίου και τροφοδοτούσαν τις Κυκλάδες. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου είναι το νεκροταφείο, με πλήθος ευρημάτων που αποδεικνύουν τη σημασία της περιοχής σαν σταυροδρόμι πολιτισμών. 

Ρωμαϊκή παλαίστρα 
Στη θέση Μπέη Μαξέ, στην οδό Αρεθούσης και σε επαφή με τη δυτική πλευρά του εργοστάσιου Δάριγκ, συνδέεται με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τίτο. Αποτελείται από μια κύρια αίθουσα και παράπλευρα οικοδομήματα από τα οποία διατηρούνται τα θεμέλια και μεγάλα τμήματα ψηφιδωτών. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50, με ανάδειξη ενός τρίτου της αρχικής έκτασης.

Εκδρομές

Στενή 
Τριάντα χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, στις παρυφές του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά θέρετρα. Η διαδρομή έχει πολλές στροφές, αλλά θα σας ανταμείψει με την ομορφιά της. Θα βρείτε πολλά ταβερνάκια με ντόπια κρέατα.

Πολιτικά
Βόρεια της Χαλκίδας, στον Ευβοϊκό κόλπο, με περίφημη βοτσαλωτή παραλία, φρέσκο ψάρι και το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

Λευκαντί
Στο δρόμο Χαλκίδας-Ερέτριας, με αμμουδερή ρηχή θάλασσα και μόνιμη κίνηση το καλοκαίρι. Στην περιοχή βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ξηρόπολης που μέχρι το 12ο π.Χ. αιώνα αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κόμβο προς τη Μικρά Ασία.

Παραλίες

Παραλία Αγίου Ανδρέα Μαλακώντα
Στη νότια πλευρά, με καθαρά νερά, άμμο και βότσαλο και χωρίς πολύ κόσμο. Κατά μήκος της παραλιακής Μαλακώντα-Ερέτριας θα συναντήσετε και άλλους απομονωμένους κολπίσκους.

Κουρέντι
Κεντρική και οργανωμένη παραλία μέσα στην πόλη, που συγκεντρώνει τους ντόπιους για το καθημερινό τους μπάνιο. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λιανή Άμμο (Τένις) με το χαρακτηριστικό φαινόμενο της παλίρροιας – όταν τραβιούνται τα νερά χρειάζεται πολύ περπάτημα για να… κολυμπήσετε. 

Μάνικα
Λίγο έξω από τη Χαλκίδα, γνωστή και σαν Έξω Παναγίτσα, με άμμο και διάσπαρτα βράχια.

Αλυκές ή Ιππόκαμπος
Πολύ ζεστά και ρηχά νερά, αμμουδιές και δημοφιλή beach bars.

Γαστρονομία - τοπικά προϊόντα

Τα παραθαλάσσια ταβερνάκια και ουζερί στη Νέα Λάμψακο είναι από τις πιο κλασικές… εκδρομές ψαροφαγίας. Αναζητήστε το περίφημο βουνίσιο μέλι του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου καθώς και λευκά ξηρά σύκα Κύμης που αποτελούν σήμα κατατεθέν του νομού.

Πότε να πάτε
Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή. Το σαββατοκύριακο το μποτιλιάρισμα είναι βέβαιο. Υπάρχει, όμως, και η λύση του τρένου με ωριαία δρομολόγια.

πηγή: athinorama.gr


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας