Μία και μοναδική Λιβαδειά (pics) - e-Stage.gr
Jun 25, 2018 Last Updated 8:38 AM, Jun 25, 2018

Μία και μοναδική Λιβαδειά (pics)

Κατηγορία: Αποδράσεις

Ολόκληρη η λαογραφική παράδοση της Ρούμελης καθρεφτίζεται στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία αυτής της πόλης που είναι γεμάτη ιστορικά μνημεία. 

Η Λιβαδειά απέχει μόλις 130 χλμ. από την Αθήνα και βρίσκεται σ’ έναν οδικό κόμβο με μεγάλη εκδρομική και τουριστική κίνηση, αφού συνδέεται με την Αράχοβα, το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, τους Δελφούς, αλλά και άλλους αρχαιολογικούς χώρους (Θήβα, Ορχομενός, Χαιρώνεια) ή πόλεις. Χτισμένη ανάμεσα σε δυο βουνά, τον Παρνασσό και τον Ελικώνα και ενώ διασχίζεται από τον ποταμό Έρκυνα, χαρακτηρίζεται από γραφικότητα και εικόνες φυσικής ομορφιάς.

Ερείπια από το φημισμένο μαντείο του Τροφωνίου Δία, το μεσαιωνικό κάστρο, οι πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης και ο ναός του οσίου Λουκά με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά, είναι κάποια απ’ αυτά που λειτουργούν ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες.Πολλές όμως είναι και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσελκύουν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών απ’ όλη την Ελλάδα. Τις απόκριες διοργανώνεται καρναβάλι, στη διάρκεια του οποίου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, παρελαύνουν μασκαρεμένοι, χορεύουν, γλεντάνε, πλέκουν το «Γαϊτανάκι» και κάνουν παντομίμες.Την Καθαρή Δευτέρα πετάνε χαρταετό στο λόφο του Αϊ-Λιά, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα στην πόλη, τον Ελικώνα και τον Παρνασσό.Το φθινόπωρο λαμβάνει χώρα μία σειρά θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, τα «Τροφώνια». Αυτές γίνονται το Σεπτέμβριο, στο ανοιχτό πέτρινο θέατρο της Κρυάς, σε μια τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς.

Όμως το πιο χαρακτηριστικό έθιμο απ’ όλα είναι ο εορτασμός του Ρουμελιώτικου Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα, ο ουρανός της Λειβαδιάς γεμίζει καπνό από τους λάκκους που σκάβονται και μέσα καίγονται κλήματα. Γύρω σουβλίζονται αρνιά και οι δρόμοι πλημμυρίζουν με κόσμο που γλεντάει, απολαμβάνοντας άφθονους μεζέδες και κρασί. Οι οργανοπαίκτες και τα δημοτικά τραγούδια κρατάνε αμείωτο το κέφι μέχρι αργά το βράδυ, που όλοι χαλαρώνουν ύστερα από μία έντονα εορταστική μέρα. Σχεδόν 2 ώρες από την Αθήνα, βουνό και θάλασσα συνδυάζονται και προσφέρονται για χειμερινές εξορμήσεις ή ακόμα και για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, αφού αρκετές και σε μικρή απόσταση είναι οι παραλίες του Ευβοϊκού κόλπου. Όποτε και να επιλέξετε να την επισκεφθείτε, αυτό που σίγουρα θα νιώσετε είναι πιο κοντά στην ελληνική παράδοση, ενώ θα ευχαριστηθείτε το φαγητό, το ούζο και το κρασί…

πηγή: touristorama.com


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations