Πασχαλιάτικη Αμοργός, σκέτη μαγεία! (video/pics) - e-Stage.gr
Apr 22, 2018 Last Updated 7:52 PM, Apr 21, 2018

Πασχαλιάτικη Αμοργός, σκέτη μαγεία! (video/pics)

Κατηγορία: Αποδράσεις

Το Πάσχα στην Αμοργό έχει τη δική του ιεροτελεστία. Τα έθιμα στο νησί κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, της Εβδομάδας των παθών του Θεανθρώπου. 

Η Αμοργιανή φύση με τα ατόφια αγριολούλουδά της κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις μυρωδιές της να κατακλύζουν το νησί. Όσοι έχουν τη τύχη να βρεθούν τις μέρες της Λαμπρής στο νησί, δεν θα απογοητευθούν και θα «βιώσουν» από κοντά την Χριστιανική παράδοση και την κατανυκτική ατμόσφαιρα στο νησί του απέραντου γαλάζιου!

Ας γνωρίσουμε το Πάσχα στην Αμοργό μέσα από εικόνες και videos.

Τα έθιμα κορυφώνονται την Μεγάλη Παρασκευή όπου μετά το τέλος της Λειτουργίας προσφέρονται κρασί, ψημένη ρακή, ελιές και χαλβάς σε όλους τους πιστούς. Μετά την Αποκαθήλωση καταφθάνουν τα “πασχιάτικα”. Ουσιαστικά πρόκειται για καφάσια που είναι διακοσμημένα με λουλούδια και δαντέλες καθώς και άρτο προς τιμήν εκείνων των αγαπημένων προσώπων που “έφυγαν” από τη ζωή.

Τα λουλούδια που μαζεύουν οι κάτοικοι του νησιού τα προορίζουν για το στολισμό του Επιταφίου, η περιφορά του οποίου πραγματοποιείται στα σοκάκια των χωριών της Αιγιάλης, τα Κατάπολα, την Χώρα της Αμοργού και τη Κάτω Μεριά.

amorgos easter perifora

amorgos easter perifora_2

amorgos easter perifora_3

Η περιφορά διακρίνεται για το μυσταγωγικό χαρακτήρα της καθώς κατά τη διάρκεια της οι γυναίκες από τα πορτοπαράθυρα των σπιτιών τους, ραίνουν τον κόσμο με διαφόρων ειδών κολόνιες και αρώματα, ενώ τη τιμητική τους έχουν και τα αυτοσχέδια τενεκεδάκια (μεταλλικά ως επί το πλείστον σκεύη) με μικρές φωτιές.

amorgos easter koutakia

Οι Αμοργιανοί μαζεύουνε αναρίθμητα κουτάκια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και τα απλώνουν στα καλντερίμια των χωριών, όπου συνοδεύουν τον Επιτάφιο.

amorgos easter koutakia_2

amorgos easter koutakia tholaria

Όμως την τιμητική τους έχουν και τα αρώματα που προέρχονται από τα μυρωδικά της Αμοργιανής γης. Ειδικότερα πρόκειται για την αλεσφακιά, το φασκόμηλο και η ρίγανη! Τα αναφερθέντα μυρωδικά (μαζεύονται από τα λαγκάδια και τα βουνά του χωριού), στρώνονται κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες κατά μήκος των δρομίσκων στα χωριά του νησιού και ουσιαστικά «συνοδεύουν» το βηματισμό των δεκάδων πιστών όπου ακολουθούν τον Επιτάφιο θρήνο.

amorgos easter murodika

amorgos easter faskomhlo

amorgos easter murodika sokakia

Δείτε σχετικά videos (από τα Θολάρια και τη Χώρα) με αποκορύφωμα την Ανάσταση μετά το “Χριστός Ανέστη” τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Είστε έτοιμοι να βιώσετε από κοντά τη Χριστιανική παράδοση και ατμόσφαιρα με φόντο το απέραντο γαλάζιο;

πηγή: go-amorgos.gr


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας