Τρίπολη: Μια πόλη που αναβλύζει ελληνικότητα! (pics) - e-Stage.gr
Apr 22, 2018 Last Updated 7:08 PM, Apr 22, 2018

Τρίπολη: Μια πόλη που αναβλύζει ελληνικότητα! (pics)

Κατηγορία: Εικόνες Ελλάδας

Η Τρίπολη αποτελεί το κέντρο της Πελοποννήσου ,τόσο από γεωγραφικής όσο και από στρατηγικής άποψης.


Τρίπολη - Η Αρκαδική πρωτεύουσα από ψηλά

Η Αρκαδική καταγωγή μας , μας εξώθησε στην δημιουργία ενός άρθρου – εγκυκλοπαίδεια για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας. Σκοπός μας να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για την Αρκαδική πρωτεύουσα , σε όλα τα θέματα που μπορούν να αφορούν την πρωτεύουσα του Μωριά. Το παρόν άρθρο θα ανανεώνεται διαρκώς , αφού θα εμπλουτίζεται με ειδικότερα άρθρα για κάθε θέμα το οποίο θα ανοίγεται.


Η Τριπολιτσά πριν αρκετά χρόνια.

Η Τρίπολη , γνωστή και ως Τριπολιτσά ή Τρομπολιτσά κατά τα παλαιότερα χρόνια , αποτελεί την κεντρικότερη πόλη της Πελοποννήσου. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας αλλά και της περιφέρειας Μαντινείας , αν και με το σχέδιο Καλλικράτη τα διοικητικά άλλαξαν στην περιοχή. Πλέον ο Δήμος Τρίπολης συμπεριλαμβάνει και τα χωριά της Μαντινείας. Η Τρίπολη λοιπόν είναι κτισμένη στις συντεταγμένες 37°30′30″ Βόρεια 22°22′30″ Ανατολικά , σε υψόμετρο 660 μέτρων και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή του 2011 έχει 37.866 κατοίκους. Βρίσκεται 195 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αθήνα.


Η Άλωση της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821

Η Τρίπολη αποτελεί ιστορικάμία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας. Η κατασκευή της πόλης χρονολογείται στα νεότερα χρόνια , με την πρώτη επίσημη αναφορά της να γίνεται το 1467 , με το αρχικό της όνομα να φαίνεται να είναι το «Dabrolitza». Σε άλλο επίσημο έγγραφο του Πατριαρχείου η πόλη φαίνεται να παρουσιάζεται με το όνομα Υδρομπολιτζά «Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Χώρα».


Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κοσμεί την πλατεία Άρεως στην Τρίπολη

Η συμμετοχή της πόλης στον ελληνικό αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας είναι τεράστια. Όλα ουσιαστικά ξεκίνησαν από εδώ. Με την Άλωση της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821ξεκίνησε και το όραμα του νέου Ελληνικού κράτους. Η Τρίπολη αποτέλεσε το κέντρο δράσης όλων των ηρώων της επανάστασης στην περιοχή. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έδρασε ως αρχηγός της Επανάστασης με μεγαλύτερη νίκη του την Άλωση με περισσότερους από 32.000 νεκρούς Τούρκους.


Η ιερά Μητρόπολη Αγίου Βασιλείου  στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης

Από άποψη Αξιοθέατων ηΤρίπολη αποτελεί έναν μικρό θησαυρό. Η πόλη είναι γνωστή στο Πανελλήνιο για τις πλατείες της. Η πλατεία Άρεως , η κεντρική πλατεία Αγίου Βασιλείου , η ανακατασκευασμένη πλατεία Πετρινού αλλά και οι πλατείες Ανεξαρτησίας και Κολοκοτρώνη αποτελούν σημεία συγκέντρωσης. Η Μητρόπολη του Αγίου Βασιλείου αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Τέλος η πόλη διαθέτει τόσο αρχαιολογικό όσο και πολεμικό μουσείο . Το ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο της πόλης αποτελεί πολιτιστικό πλέον κέντρο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλά χωριά της Αρκαδίας τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς , με πλούσια φυσική ομορφιά αλλά και ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο.


Το ανακαινισμένο Μαλλιαροπούλειο θέατρο στην πλατεία Πετρινού της Τρίπολης


Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρίπολης

Η πόλη διαθέτε πλούσια πολιτιστική ζωή, με πολλούς πολίτες να ενδιαφέρονται για τις τέχνες , με αρκετούς πολιτιστικούς συλλόγους να έχουν αναλάβει δράση. Μερικά καλλιτεχνικά σωματεία είναι η Φιλαρμονική Τρίπολης , ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης , η Χορωδία της πόλης και αρκετοί ακόμα σύλλογοι. Οι χορευτικοί όμιλοι της πόλης έχουν εξέχουσα θέση αλλά και δράση στα δρώμενα της πόλης. Οι τρεις Βιβλιοθήκες της πόλης αποτελούν κέντρα για τους φίλους του βιβλίου , ενώ τέλος πολλοί καλλιτέχνες έχουν καταγωγή από την πρωτεύουσα της Αρκαδίας.


Τρεις σχολές του Πανεπηστημίου Πελοποννήσου έχουν έδρα την πόλη της Τρίπολης

Στην πόλη της Τρίπολης λειτουργεί τα τελευταία χρόνια Πανεπιστημιακό Ίδρυμα , με τρία τμήματα. Το Τμήμα της πόλης αποτελεί το κέντρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βέβαια δεν ήταν το πρώτο Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αφού παλαιότερα στον χώρο της Ακαδημίας λειτουργούσε τμήμα για δασκάλους , το οποίο αποτέλεσε κέντρο μάθησης και εκπαίδευσης , πριν μπουν στην ζωή μας τα παιδαγωγικά τμήματα με την σημερινή τους μορφή.


Το Αθλητικό Κέντρο της τρίπολης από ψηλά Στάδιο Τρίπολης

Στο αθλητικό κομμάτι η πόλη διαθέτει Αθλητικό Κέντρο το οποίο διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου , κλειστό γήπεδο μπάσκετ , γήπεδα τένις , στίβο , κλειστό γυμναστήριο αλλά και κολυμβητήριο. Το στάδιο της Τρίπολης αποτελεί πηγή ζωής για τους πολίτες αφού κατά εκατοντάδες , ειδικά κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου , βρίσκουν χώρο για να αθληθούν αλλά και να κοινωνικοποιηθούν. Το κλειστό γυμναστήριο αποτελεί έδρα της ομάδας μπάσκετ του Σ.Ε.Γ. Αρκαδικού. Ποδοσφαιρικά τώρα η πόλη έχει τρία γήπεδα ποδοσφαίρου , αυτό του Παναρκαδικού , αυτό του Αστέρα Τρίπολης αλλά και το γήπεδο της «Κάρτσοβας»

Τέλος η Τρίπολη αποτελεί το κέντρο ενός εξαιρετικά όμορφου νομού , κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε επισκέπτη της να μπορέσει σε λίγη μόλις ώρα να καταφέρει να επισκεφθεί πολλά και όμορφα μέρη. Το Παράλιο Άστρος, η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Αλωνίσταινα, η Στεμνίτσα, το Κάψια, το Λεβίδι αλλά και το Λεωνίδιο αποτελούν ελάχιστους από τους κοντινούς προορισμούς στην πόλη της Τρίπολης.

πηγή: arcadiaspot.gr


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations