Νικηφόρος: Όταν έχεις την ανάγκη να διαφημιστείς μέσω της προσωπικής σου ζωής σημαίνει πως δεν πιστεύεις στο προϊόν σου! - e-Stage.gr
Jun 22, 2018 Last Updated 9:21 AM, Jun 21, 2018

Νικηφόρος: Όταν έχεις την ανάγκη να διαφημιστείς μέσω της προσωπικής σου ζωής σημαίνει πως δεν πιστεύεις στο προϊόν σου!

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Συνάντησα τον Νικηφόρο ένα Σαββατόβραδο στο Posidonio Music Hall.

 

Με υποδέχθηκε στο καμαρίνι του, στο οποίο έφτασα με δυσκολία, μιας και πλήθος κόσμου διασκέδαζε εκείνο το βράδυ στο νυχτερινό κέντρο. Ο Νικηφόρος άνοιξε όχι μόνο τις πόρτες του καμαρινιού του αλλά και των σκέψεών του.

Πως προέκυψε η σχέση σου με τη μουσική; Ποια ήταν τα πρώτα σου βήματα; Ένιωθες από μικρός ότι θα ασχοληθείς με το τραγούδι;

Ναι από πολύ μικρός. Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι πάρα πολύ με τη μουσική. Ο πατέρας μου με είχε από μικρό να ακούω δίσκους από βινύλιο, το είχε μεράκι και έτσι μου το πέρασε αυτό. Έτσι κατάλαβα πως και εγώ ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική και αυτό διότι όταν ξεκίνησα στο σχολείο να κάνω μάθημα μουσικής μας έδωσαν φλογέρες και θυμάμαι ότι με το που άκουγα κάτι στην τηλεόραση το έπαιζα κατευθείαν οπότε κατάλαβα ότι είχα αφτί και μπορούσα να καταλάβω τη μουσική. Έτσι ξεκίνησα να πηγαίνω στο ωδείο. Έχω κάνει σπουδές στην κλασσική κιθάρα, μαθήματα σολφέζ, αρμονία και μεγαλώνοντας φτιάξαμε, με τους φίλους μου από το ωδείο, το πρώτο μας γκρουπάκι και κάναμε διάφορες συναυλίες στην Πρέβεζα, όπου μεγάλωσα. Παράλληλα κάναμε συναυλίες τόσο με το ωδείο όσο και με το σχολείο και παίζαμε και σε διάφορα μαγαζιά.

Ο κόσμος άρχισε να σε γνωρίζει από το XFactor Πως πήρες την απόφαση να δηλώσεις συμμετοχή;

Εκείνη την εποχή ήταν μονόδρομος ουσιαστικά. Φαινόταν ότι για να μπεις σε αυτή τη δουλειά πρέπει να ξεκινήσεις από ένα παιχνίδι ώστε να γίνει το πρώτο βήμα, ουσιαστικά να κάνεις μία πρώτη γνωριμία με τον κόσμο και να έχεις μία πρώτη επαφή με μία δισκογραφική. Όμως δεν ξεκίνησα ακριβώς έτσι, υπάρχουν και ενδιάμεσοι σταθμοί. Πέρασα φοιτητής στην Πάτρα και ταυτόχρονα ασχολήθηκα με τη μουσική πιο επαγγελματικά. Τραγουδούσα σε κέντρα από 19 χρονών, οπότε είχα μία εμπειρία και σιγά-σιγά έψαχνα να βρω τα πατήματά μου, να δω πως μπορεί να γίνει το όνειρό μου πραγματικότητα και εκείνη την εποχή τα talent shows ήταν ένας από τους τρόπους.

 

Αν γυρνούσες το χρόνο πίσω θα ξαναπήγαινες;

Θα ξαναπήγαινα με τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Εκείνη την εποχή ήδη είχαν ξεφτίσει αυτά τα shows, δεν είχαν τη δυναμική που είχαν παλαιότερα και πόσο μάλλον τώρα που έχουν περάσει τα χρόνια και ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ από αυτά. Πλέον δεν σου δίνουν τη δημοσιότητα και τη δυναμική που έδιναν στις αρχές. Όχι πως εμείς είχαμε ιδιαίτερη βοήθεια, αλλά ήταν ακόμη σε καλύτερη μοίρα.

Σου έχει γίνει πρόταση για κάποιο reality show (πχ Survivor); Θα διαγωνιζόσουν;

Εγώ διαγωνίστηκα σε talent show. Σε reality show δεν θα πήγαινα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ πως η προσωπική μου ζωή θα γινόταν θέμα συζήτησης ή ένας τρόπος για να διαφημίσω τη δουλειά μου. Γενικότερα δεν το κάνω, κρατάω αυτή τη στάση μέχρι και σήμερα, δεν διαφημίζω την προσωπική μου ζωή. Θέλω ο κόσμος να με αγαπάει για τη δουλειά μου, για αυτό που είμαι και πιστεύω πως όταν έχεις την ανάγκη να διαφημιστείς μέσω της προσωπικής σου ζωής σημαίνει πως δεν πιστεύεις στο προϊόν σου, δεν πιστεύεις στην καλλιτεχνική σου αξία, στα τραγούδια σου και σε αυτό που κάνεις.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου single «Ο άντρας που ξέρεις». Πες μου δύο λόγια γι αυτό.

Είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πάρα πολύ, σε μουσική του Χρήστου Σαντικάι και στίχους του Θάνου Παπανικολάου δύο εξαιρετικοί δημιουργοί. Είναι ένας ακόμη προπομπός του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει του επόμενους μήνες και περιμένουμε με ανυπομονησία να βγει ο 3ος μου δίσκος.

Ο δίσκος θα έχει το τίτλο «Ο Άντρας που Ξέρεις»;

Όχι ο τίτλος θα είναι «Ξέρω τι κάνω».

Συμμετέχεις σε ένα πολύ δυνατό σχήμα και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου. Μίλησε μου για την συνεργασία σας.

Πολλοί δεν το ξέρουν αλλά την πρώτη φορά που επισκέφθηκα κέντρο διασκέδασης ήταν στη Θεσσαλονίκη στην «Πύλη Αξιού» το 2004 ως μαθητής σε σχολική εκδρομή και τραγουδούσε ο Πάνος Κιάμος. Ήταν αυτός που με έκανε να αποκτήσω γνώμη για τα μπουζούκια, τα ακούσματα μου ήταν πολύ διαφορετικά. Οπότε, ένας από τους λόγους που με τράβηξε σε αυτό το χώρο ήταν και ο Πάνος και έτυχε τώρα μετά από τόσα χρόνια να βρεθούμε ξανά.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που ξεχωρίζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί του;

Ποτέ δεν μπορώ να ξέρω από πριν με ποιους θέλω με την έννοια ότι δεν με αφορά μόνο αυτό που παρουσιάζεται προς τα έξω αλλά με ενδιαφέρει και ο άνθρωπος και τι συνεργασία μπορώ να κάνω μαζί του. Αυτό αν δεν το κάνεις στην πράξη δεν μπορείς να το ξέρεις ποτέ οπότε δεν μπορώ να πω με ποιους θα ήθελα να συνεργαστώ. Αυτό που έχω να πω είναι πως σε όλες τις συνεργασίες που έχω κάνει μέχρι τώρα έχω βγει κερδισμένος είτε από καλές συνεργασίες είτε από “κακές” οι οποίες σε βοηθούν να γίνεις πιο δυνατός και να μαζέψεις εμπειρίες.

Η κρίση έχει επηρεάσει και τον χώρο της μουσικής. Θεωρείς ότι αυτή η κατάσταση σε ευνόησε στο να ξεχωρίσεις ή δυσκόλεψε την πορεία σου;

Η κρίση δεν βοηθάει κανέναν με την έννοια του να ξεχωρίσει. Σε αυτό που σε βοηθάει είναι στο να είσαι πιο κατασταλαγμένος σε σχέση με τις υλιστικές σου ανάγκες και σε κάνει γενικότερα να μην φεύγει το μυαλό σου από το κεφάλι σου, να είσαι πιο συνειδητοποιημένος και να κάνεις πράγματα που αφορούν την μουσική και όχι να κάνεις μουσική για να κάνεις άλλα πράγματα.

Τι σημαίνει για σένα επιτυχία στο χώρο αυτό;

Επιτυχία σημαίνει η αγάπη του κόσμου, μόνο ο κόσμος μπορεί να σε ανεβάσει και να σε κατεβάσει αν πάσα στιγμή, όλα τα άλλα είναι βοηθητικά στοιχεία στη δουλειά μας. Αυτό αναζητάμε όλοι οι καλλιτέχνες να μας αγαπάει ο κόσμος μέσα από τη δουλειά μας και να περνάει δικές του στιγμές μέσα από τα τραγούδια μας.

Ποια είναι η σχέση σου με τα Social Media;

Δεν έχω ιδιαίτερα καλή σχέση με τα Social Media είναι κάτι που με κουράζει πάρα πολύ αλλά ξέρω ότι ο κόσμος θέλει να μαθαίνει πράγματα για σένα. Προσπαθώ γενικότερα να μην βάζω πράγματα από την προσωπική μου ζωή, αν παρακολουθήσετε το ποσοστό των πραγμάτων που ανεβάζω και αφορούν την προσωπική μου ζωή είναι το 30%. Προσπαθώ πάντα να δείχνω τη δουλειά μου, το οποίο για τον κόσμο μπορεί και να είναι λίγο βαρετό, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, αλλά επειδή διαφωνώ πάρα πολύ με αυτό, κρατάω τον δικό μου τρόπο προσέγγισης στο θέμα.

Λόγω της δουλειάς σου κάνεις νυχτερινές εμφανίσεις και ζεις θέλοντας και μη μία έντονη ζωή. Υπάρχει χρόνος και χώρος για προσωπική ζωή; Είναι εύκολος συνδυασμός;

Εύκολο δεν είναι τίποτα αξιόλογο. Όταν κάνεις αξιόλογα πράγματα, είτε είναι η δουλειά σου, που αγαπάς πολύ, είτε η προσωπική σου ζωή, μία σχέση ας πούμε ή οι φίλοι σου γενικότερα ότι αξίζει θέλει προσπάθεια και συνεχή αγώνα οπότε για όλα βρίσκεις χρόνο αρκεί να δουλεύεις σκληρά για τα πάντα, για οποιαδήποτε σχέση.

Πως αντιδράς στον έρωτα;

Ο έρωτας είναι ευτυχία, είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Αντιδρώ πολύ θετικά και είμαι πολύ χαρούμενος όταν αυτό μου συμβαίνει.

Τι είναι αυτό που σε τραβάει σε μία γυναίκα;

Όπως όλοι οι άντρες αρχικά κοιτάω την εμφάνιση, αλλά αυτό είναι έτσι ένα αρχικό κάλεσμα από εκεί και πέρα πρέπει να ταιριάζετε, να έχει προσωπικότητα, να σε εξελίσσει σαν άνθρωπο και το αντίστροφο. Γενικότερα, σε οποιαδήποτε σχέση είτε ερωτική είτε φιλική είτε και επαγγελματική το θέμα είναι να εξελίσσεσαι και να γίνεσαι καλύτερος, οπότε θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να είναι και καλύτεροι από εμάς έτσι ώστε να σε τραβάνε όχι να πέφτεις επίπεδο. 

 

Σκέφτεσαι το γάμο; Είναι η οικογένεια στα σχέδιά σου;

Όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες θα γίνει κι αυτό. Ούτε βιάζομαι ούτε το αφήνω να περάσει, θα συμβεί φυσιολογικά όταν πρέπει.

Θέλω να μου πεις ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα σου.

Είναι πολλά τα αρνητικά και δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω (γέλια). Ένα αρνητικό είναι ότι αλλάζει η ψυχοσύνθεσή μου και η ψυχολογία μου εύκολα δηλαδή αλλάζω διάθεση, ανάλογα με τις συνθήκες, εύκολα και γενικά αυτό δεν είναι καλό σε φθείρει. Όσον αφορά το θετικό θεωρώ ότι έχω μία ευγένεια την οποία έμαθα από την οικογένειά μου και μου αρέσει που το έχω, που μου το πέρασαν αυτό.

Πριν φτάσουμε στο τέλος θα ήθελα να μου πεις τι θεωρείς ευτυχία;

Ευτυχία είναι να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπάνε, αν το έχεις αυτό είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Αν υπάρχει αγάπη και υγεία, εννοείται, μπορείς να κάνεις τα πάντα, τα υπόλοιπα φτιάχνονται!

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου και να κλείσουμε την όμορφη συζήτηση με ένα motto προς τους αναγνώστες του e-stage.

Εγώ ευχαριστώ πολύ. Η συμβουλή μου προς τους αναγνώστες είναι να μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Αν στο πουν γύρνα τους την πλάτη και πες τους απλά παρακολουθείστε με!


 

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations