Κωνσταντίνα Πάλλα: Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Ρίτσος έκαναν τέχνη στη Μακρόνησο - e-Stage.gr
Apr 24, 2018 Last Updated 8:53 PM, Apr 24, 2018

Κωνσταντίνα Πάλλα: Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Ρίτσος έκαναν τέχνη στη Μακρόνησο

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Η πολυτάλαντη Κωνσταντίνα Πάλλα, που προσεγγίζει τη μουσική με το δικό της μοναδικό τρόπο, απαντάει σε όλες τις απορίες του e-stage.gr!

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το πως μπήκε η μουσική στη ζωή σου.

Δε έχω καμία ανάμνηση χωρίς μουσική! Από παιδί με θυμάμαι με μια κιθάρα στα χέρια να τραγουδάω. Δεν έφυγε ποτέ η κιθάρα από την αγκαλιά μου, από εκείνη την πρώτη πλαστική κιθάρα από το πανηγύρι στο χωριό μου, και δεν έλειψε ποτέ η μουσική από την καθημερινότητά μου. Βέβαια, είμαι τυχερή γιατί οι γονείς μου με ενθάρρυναν από πολύ μικρή βλέποντας την κλίση μου στην μουσική και επίσης είχα τη χαρά να έχω εξαιρετικούς δασκάλους απόλυτα αφοσιωμένους στην τέχνη! Ο ρόλος του δασκάλου είναι πολύ σημαντικός ειδικά στον τομέα της μουσικής όπου πρώτα έχουμε να κάνουμε με την ψυχή και μετά με τη θεωρία.

Γράφεις τραγούδια, διδάσκεις μουσική, τραγουδάς, τι είναι αυτό που σε εμπνέει;

Με εμπνέει οτιδήποτε δυνατό και ειλικρινές βιώσω στην καθημερινότητα μου κάνοντας όλα τα παραπάνω. Με εμπνέει η φαντασία των μαθητών μου, με εμπνέει η αντίδραση του κόσμου κάθε βράδυ σε κάθε τραγούδι, με εμπνέει κάθε ειλικρινής στιγμή της ζωής.

Εδώ και κάποια χρόνια διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για το χώρο των καλλιτεχνών και όχι μόνο. Πως καταφέρνει ένας καλλιτέχνης να αναδυθεί, με τα σημερινά δεδομένα;

Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο δεν πιστεύω πως υπήρχαν πολλές εποχές κατάλληλες για τον χώρο της τέχνης! Ειδικά στην Ελλάδα που έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Αλλά ας μη πάμε πολύ μακριά, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Ρίτσος έκαναν τέχνη στη Μακρόνησο. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έγραφε αριστουργήματα ενώ ζούσε κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Η τέχνη που δημιουργεί ο άνθρωπος είναι κομμάτι από την ψυχή του και είναι ανεκτίμητο, δε χωράει σε χρονικά και οικονομικά πλαίσια. Αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο, είναι να μετατρέψεις την τέχνη σου σε προϊόν (είτε υλικό είτε άυλο) ώστε να το προσφέρεις στον κόσμο. Τα έξοδα για να εκδόσεις ένα βιβλίο, να γυρίσεις μια ταινία, να ηχογραφήσεις ένα δίσκο ή να ετοιμάσεις μια έκθεση φωτογραφίας είναι μεγάλα και τα έσοδα απρόβλεπτα και συνήθως δεν καλύπτουν τα έξοδα. Δυστυχώς μέσα σε μια οικονομική κρίση, υπάρχει και πνευματική. Πάντα όμως η αναγέννηση έρχεται από την τέχνη, γι’ αυτό και δε σβήνει ποτέ ότι και αν συμβεί.  Η φλόγα της καίει  αδιάκοπα, ο κόσμος όμως κατά περιόδους πλησιάζει ή απομακρύνεται δυστυχώς. Και είναι λογικό, όταν στις μέρες μας παλεύουμε να επιβιώσουμε και να εξασφαλίσουμε τα βασικά.

Με αφορμή της σπουδές σου στο μάρκετινγκ θα ήθελα τι γνώμη σου αναφορικά με το πόσο επηρεάζει το μάρκετινγκ τη μουσική. Είναι εύκολο να το αποδεχθεί ένας καλλιτέχνης;

Το μάρκετινγκ είναι μια σπουδαία και συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη κατά τη γνώμη μου. Τα δεδομένα και οι θεωρίες αλλάζουν ραγδαία σε αυτόν τον κλάδο. Αν το δούμε από την πλευρά του μάρκετινγκ η μουσική είναι ένα προϊόν, όπως όλα τα άλλα. Ο κάθε καλλιτέχνης και το κάθε τραγούδι είναι ένα προϊόν. Ένα καλό μάρκετινγκ μπορεί να εξυψώσει ένα μέτριο προϊόν ή από την άλλη ένα κακό μάρκετινγκ να καταστρέψει ένα εξαιρετικό προϊόν. Όμως, όπως σε όλα τα προϊόντα, έτσι και στη μουσική οφείλει ο καταναλωτής να έχει τη δική του προσωπική κρίση και να διαμορφώνει τη δική του άποψη. Αυτό είναι πολλές φορές δύσκολο λόγω έλλειψης χρόνου των καταναλωτών μπροστά στον όγκο των πληροφοριών που λαμβάνουν πλέον. Το μάρκετινγκ λοιπόν βρίσκεται παντού στη ζωή μας ,ένας καλλιτέχνης οφείλει να δεχτεί την αναγκαιότητά του αλλά και να δει ότι δεν είναι κάτι απλό που μπορεί να κάνει ο καθένας. Σπούδασα μάρκετινγκ αλλά η δουλειά μου είναι η μουσική, έτσι δε θα μπορούσα να κάνω μάρκετινγκ στον εαυτό μου σωστά. Οφείλω να κάνω ένα βήμα πίσω λοιπόν, και να εμπιστευτώ τους ανθρώπους που η βασική τους δουλειά είναι αυτή.

Αγαπήθηκες από το κοινό της Θεσσαλονίκης, από τα πρώτα κιόλας βήματά σου στο χώρο. Σε αγκάλιασε με την ίδια «ευκολία» το κοινό της Αθήνας;

Αρχικά, είμαι ευγνώμων για την μεγάλη αγκαλιά που μου έχει χαρίσει Θεσσαλονίκη αυτά τα χρόνια. Στην Αθήνα υπάρχει αρκετά μεγαλύτερο κοινό, οπότε η δυσκολία έγκειται στο να σε γνωρίσει όλος αυτός ο κόσμος. Αυτό όμως που με χαροποιεί και μου δίνει δύναμη είναι ότι από τα πρώτα live μου στην Αθήνα ο κόσμος με αγκάλιασε και με στήριξε και τον ευχαριστώ που συνεχίζει να το κάνει!

Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο δεν πιστεύω πως υπήρχαν πολλές εποχές κατάλληλες για τον χώρο της τέχνης!

Μίλησε μου για τον πρώτο προσωπικό σου δίσκο. Τι συμπεριλαμβάνει, τι θα ακούσουμε μέσα από αυτόν;

Στον πρώτο μου δίσκο αποτυπώσαμε τα μέχρι σήμερα βιώματά μου . Λέω «αποτυπώσαμε»  γιατί η συμβολή του Γιάννη Δίσκου και του Λάμπη Κουντουρόγιαννη ,των ενορχηστρωτών  του δίσκου δηλαδή ήταν καθοριστική. Μεγαλώνοντας στα Τρίκαλα δε θα μπορούσε να μη με επηρεάσει το λαϊκό τραγούδι, με τις σπουδές μου στην Έδεσσα και με την παραμονή μου στη Θεσσαλονίκη αγάπησα τους βαλκανικούς ήχους και την παράδοση . Στο δίσκο μας λοιπόν θα ακούσετε τραγούδια σε λαϊκούς ,παραδοσιακούς και ευρωπαϊκούς  δρόμους δεμένα όμως με τον δικό μας σημερινό ήχο.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να ξεχωρίζεις μέσα από αυτόν τον δίσκο; Κι αν ναι γιατί;

Το τραγούδι «Όνειρα» έχει μια ξεχωριστή θέση στην ψυχή μου και γι’ αυτό έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο. Το ξεχωρίζω γιατί γεννήθηκε μέσα από πολύ προσωπικά μου βιώματα ζωής.

Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;

Όπως συμβαίνει συνήθως, έτσι κι εγώ μετά την κυκλοφορία του δίσκου σκοπεύω να ταξιδέψω όσο πιο μακριά γίνεται με τα τραγούδια μου. Το ταξίδι αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου με εμφανίσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας και εύχομαι να είναι μακρύ και δημιουργικό. Παράλληλα σχεδιάζω ήδη τα επόμενα δισκογραφικά μου βήματα.

Με ποιους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί και πως ήταν αυτή σου εμπειρία;

Ή πρώτη μου μεγάλη συνεργασία ήταν με τον εξαιρετικό Κώστα Λειβαδά, τον οποίο θεωρώ από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του και μετά την κυκλοφορία του δίσκου ξεκινήσαμε μια πολύ όμορφη συνεργασία με τον τόσο ιδιαίτερο και απαραίτητο καλλιτέχνη, τον Μάκη Σεβίλογλου. Το να συνεργάζεται με καλλιτέχνες που τυχαίνει να είναι και πολύ καλοί και δοτικοί άνθρωποι παράλληλα, είναι ευλογία. Είναι ανεκτίμητα μαθήματα και σπουδαίες εμπειρίες τέτοιες συνεργασίες και η τιμή να βρίσκομαι στη σκηνή μαζί τους είναι μεγάλη .

Πάντα τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη μου έδειχναν το δρόμο: «Δεύτερη ζωή δεν έχει…»

Υπάρχει καλλιτέχνης που η συνεργασία σου μαζί του θα ήταν όνειρο ζωής;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω άλλωστε η χώρα μας πάντοτε γεννούσε σπουδαίους καλλιτέχνες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, εύχομαι όμως να κάνω πολλές και όμορφες συνεργασίες.

Θα ήθελα να κλείσουμε με κάποιο μότο που σε εκφράζει, προς τους αναγνώστες του e-stage.

Πάντα τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη μου έδειχναν το δρόμο: «Δεύτερη ζωή δεν έχει…». Να την τιμάμε, να την σεβόμαστε και να τη χαιρόμαστε.


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations