Οι Πυξ λαξ με την δική μου ματιά - e-Stage.gr
Jun 22, 2018 Last Updated 9:21 AM, Jun 21, 2018

Οι Πυξ λαξ με την δική μου ματιά

Κατηγορία: Περί Mουσικής

  Kανονικά... Ποιος προκαθορίζει την έννοια τελικά του κανονικού; Κανονικά λοιπόν, ένα σωστό άρθρο, πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Εγώ λοιπόν θα προσπαθήσω να βρεθώ στην αρχή

. Θα πάω κάποιες δεκαετίες πίσω όταν στα 10-12 μου βλέπω τον Μπάμπη Στόκα στην γειτονιά της γιαγιάς μου, να περιφέρεται στους δρόμους, στις πλατείες και να είναι ένα φιλικό και απλοϊκό παιδί. Η αύρα του, αν και ήμουν παιδί, "έβγαζε" λίγο απ' την διασημότητα του. Πάμε να δούμε λοιπόν την ιστορία των Πυξ-Λαξ μέσα απ' την δική μου "ματιά".
  Δημιουργήθηκαν το 1989 και η πρώτη τους δισκογραφία έρχεται το 1990 με τον δίσκο "Τι άλλο να πεις πιο απλά ". Δύο παιδικοί φίλοι ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας παραδίδουν κάποια τραγούδια τους, ηχογραφημένα στον Μάνο Ξυδού. Αυτή λοιπόν ήταν η αρχή.... Το όνομά τους; Δόθηκε έτσι απλά από έναν υπάλληλο της δισκογραφικής, Δημήτρη Φεργάδη. Το 1990 έρχεται ο πρώτος δίσκος "Τι άλλο να πεις πιο απλά". Ακολουθούν για τους "πρίγκιπες της δυτικής όχθης" όπου γίνεται χρυσός. Το 1996 έρχεται "ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες" και γίνεται αμέσως πλατινένιο. Το 1997 το συγκρότημα ξεκινάει συνεργασία με τον Γ.Νταλάρα "το νυχτερινός περίπατος" στην Ιερά Οδό και γίνεται αμέσως πλατινένιο. Το επόμενο άλμπουμ τους κυκλοφορεί το 1998 είναι η "Στίλβη" γίνεται πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που ακούγονται μέχρι και σήμερα όπως : Μοναξιά μου όλα, Μια συνουσία, Έπαψες αγάπη να θυμίζεις κ.α. Οι Πυξ-Λαξ πλέον είναι γεγονός.. ήρθαν εδώ για να μείνουν. Βασικά μέλη του συγκροτήματος; Φίλλιπος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας και Μάνος Ξυδούς. Η μουσική; Εναλλακτική, έντεχνη. Το 1998 το συγκρότημα για πρώτη φορά κάνει περιοδεία στη Βρετανία και αποτέλεσμα αυτής; τέσσερις sold-out εμφανίσεις, φαινόμενο πρωτόγνωρο για ελληνικό συγκρότημα, σε προσπάθεια εκτός συνόρων. Ακολουθεί διπλός δίσκος (1999) "Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;" όπου στο πρώτο μέρος περιέχονται καινούργια κυρίως κομμάτια αλλά και κάποιες διασκευές παλαιότερων κομματιών τους. Ο δίσκος ήταν και η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία καθώς γίνεται τριπλά πλατινένιος. Ύστερα από κάποια προσωρινή (τουλάχιστον συναυλιακά) αποχή τους ως συγκρότημα, επανέρχονται (2001) με "Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά". Ένα ακόμα διπλό άλμπουμ που γίνεται πλατινένιο. Το 2003 κυκλοφορεί το νέο τους άλμπουμ "Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών" στο οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα της μουσικής σκηνής όπως ο Ερικ Μπαρτον (γνωστός απ' τους animals) Gordon Gano και Marc Almond.
  Αφού λοιπόν είμαστε σε μια απίστευτη μουσική πορεία του συγκροτήματος (2004) μετά από συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσ/νικη ανακοινώνουν πως θα διαλυθούν. Φυσικά και όπως θα ήταν αναμενόμενο γίνεται ηχογράφηση των τελευταίων live εμφανίσεών τους και ένας ακόμα "ζωντανός" δίσκος τους ο οποίος ονομάζεται "Τέλος" αφήνει ιστορία. Οι εμφανίσεις τους στο Λυκαβηττό τον Σεπτέμβρη του 2004 έχει ονόματα όπως Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Β. Καρράς, Λ. ΜαχαιρίτσαςΌναρ κ.α. Αυτό ήταν και το τέλος των Πυξ-Λαξ που χαρακτηρίστηκαν δικαίως ως ένα απ' τα πιο αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών. Τα μέλη όπως ήταν αναμενόμενο ακολούθησαν αυτόνομη πορεία. Το 2010 έξι χρόνια μετά από την διάλυση τους "Φεύγει" από την ζωή ένα απ' τα ιδρυτικά μέλη αλλά και ο υπεύθυνος για την είσοδο των Πυξ-Λαξ στην ελληνική δισκογραφία Μάνος Ξυδούς. Το καλοκαίρι του 2011 επιλέγουν να πραγματοποιήσουν μικρή περιοδεία με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.Συναυλίες οι οποίες θα συνέβαιναν αργότερα, επισπεύστηκαν όμως λόγω του θανάτου του Μάνου Ξυδού. Οι συναυλίες αυτές έγιναν ως φόρος τιμής γι' αυτόν και είχαν απίστευτη προσέλευση σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λάρισα και Κύπρο. Η μεγαλύτερη όμως και πολυαναμενόμενη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Ολ. Στάδιο της Αθήνας στις 13 Ιουλίου του 2011, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 75.000 θαυμαστές του συγκροτήματος.

  Αυτό ήταν το τέλος, όχι της δικής μου "αγάπης" γι' αυτούς, ίσως απλά της ιστορίας τους σαν Πυξ-Λαξ. Ένα όνομα που προήλθε από την αρχαιοελληνική γλώσσα μας και σημαίνει "με γροθιές και κλωτσιές". Και όπως λέει και ένα απ' τα αγαπημένα μου: Αγάπης φως της γης ταξίδια Μαύρα παράξενα παιχνίδια. Στο φως του ήλιου θ' ακουμπήσω Το καλοκαίρι να μυρίσω. Μ' άσπρο πανί θα ταξιδέψω, Μικρό κορίτσι θα σε κλέψω. Όσο αγαπάω μένω πίσω. Κι όλο μ' αφήνεις να σ' αφήσω. Δεν θέλω να το κλείσω εδώ, θα ήθελα να γράφω και να γράφω και να γράφω.....και να μην μ' αφήνετε να σας αφήσω......... Το τέλος είναι αυτό που βάζουμε μόνον όταν το θέλουμε εμείς... και οι Πυξ-Λαξ είναι εδώ....... στα ηχεία, στα αυτιά, στην ζωή, στην ιστορία και στην μουσική τους. Θα τα ξαναπούμε σύντομα και αυτό δεν είναι απειλή..είναι υπόσχεση.

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations