Τα δεκαπέντε καλύτερα ελληνικά τραγούδια (video) - e-Stage.gr
May 22, 2018 Last Updated 6:01 PM, May 22, 2018

Τα δεκαπέντε καλύτερα ελληνικά τραγούδια (video)

Κατηγορία: Περί Mουσικής

Ψάξαμε και βρήκαμε σύμφωνα με ψηφοφορίες που έχουν γίνει ποια είναι τα δεκαπέντε καλύτερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών.

 

Στη διάρκεια των χρόνων που έχουν περάσει από την αρχή της ηχογράφησης τραγουδιών μέχρι σήμερα, στη χώρα μας σίγουρα έχουν ηχογραφηθεί κάποια εκατομμύρια τραγούδια. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε σύμφωνα με ψηφοφορίες που έχουν γίνει ποια είναι τα δεκαπέντε καλύτερα όλων των εποχών.

Θα ξεκινήσουμε τη λίστα ανάποδα από το δέκατο-πέμπτο και θα φτάσουμε στο πρώτο, οπότε το πρώτο που θα συναντήσουμε στην λίστα μας είναι το «Χαράματα η Ώρα Τρείς»  του μεγάλου δασκάλου Μάρκου Βαμβακάρη.

Το κομμάτι γραμμοφωνήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρκο το 1937 και είναι μια καντάδα που κάνει ο στιχουργός στην αγαπημένη του.

 

Στην θέση δεκατέσσερα συναντάμε τον Απόστολο Χατζηχρήστο με τον «Καϊκτσή» ένα κομμάτι γραμμένο με νοσταλγία για την Ανατολή για έναν ερωτευμένο που ζητά από τον βαρκάρη να τον πάει στο χαρέμι να κλέψει την χανούμισα.

 

Μια θέση παραπάνω συναντάμε ξανά τον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι του 20ου αιώνα τόσο ανεξίτηλα. Αυτή την φορά τον συναντάμε με την «Φραγκοσυριανή». Η «Φραγκοσυριανή» φωνογραφήθηκε το 1935 για μια κοπέλα που είδε και του έκλεψε την καρδιά στην Σύρο. Πήρε, λοιπόν, ένα μολύβι και σκάρωσε τους στίχους της «Φραγκοσυριανής» και όταν γύρισε στον Πειραιά ολοκλήρωσε το κομμάτι.

 

Δωδέκατο στη λίστα είναι μια από τις ομορφότερες μπαλάντες που έχουν γραφτεί στην ιστορία της ελληνικής μουσική. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε την μουσική, ο αδελφός του Γιάννης τους στίχους και η μοναδική Μελίνα Μερκούρη το τραγούδησε για την ταινία Φαίδρα. Φυσικά και το κομμάτι είναι το «Αστέρι μου Φεγγάρι μου».

 

Στην ενδέκατη θέση είναι ο Δημήτρης Γκόγκος, που έμεινε γνωστός με το όνομα Μπαγιαντέρας και το κομμάτι του 1939 «Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια/Γυρνώ σαν νυχτερίδα/ Νυχτερίδα». Το συγκεκριμένο είναι ένα τραγούδι που πρώτος τραγούδησε ο Στράτος Παγιουμτζής, ενώ ακολούθησαν αρκετές επανεκτελέσεις από τον Δημήτρη Γκόγκο, την Καίτη Γκρέυ, τον Λουκά Νταράλα και άλλους.

 

Στη δέκατη θέση βρίσκεται ο Μάνος Χατζιδάκις από τον «Μεγάλο Ερωτικό» του 1972 με το τραγούδι «Κραταιά Ως Θάνατος Αγάπη» με τις υπέροχες φωνές της Φλέρυς Νταντωνάκη και του Δημήτρη Ψαριανού. Οι στίχοι είναι παρμένοι από το «Άσμα Ασμάτων» της Παλαιάς Διαθήκης, το οποίο είναι ένα από ποιητικά βιβλία της.

 

Στην ένατη θέση συναντάμε ξανά τον Μάρκο Βαμβακάρη με ένα από τα πιο σκληρά του κομμάτια που γράφτηκε το 1936, το «Αντιλαλούν οι φυλακές». Το κομμάτι είναι από τα πιο ξακουστά ρεμπέτικα και είναι βασισμένο σε παραδοσιακή μικρασιάτικη μελωδία. Αυτό το απτάλικο ζεϊμπέκικο γνώρισες διασκευές από μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Γιώργος Μαργαρίτης.

 

Στην επόμενη θέση συναντάμε έναν ακόμα μεγάλο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού τον Γιάννη Παπαϊωάννου με το «Πριν το Χάραμα». Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1948 με τη φωνή του Οδυσσέα Μοσοχά, ενώ το τραγούδησαν σε μεταγενέστερες εκτελέσεις τεράστια ονόματα όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Γιώργος Νταλάρας.

 

Μιας και ακριβώς από πάνω αναφέρθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης, θα ήταν αδύνατον να λείπει από ένα τέτοιο αφιέρωμα. Δεν θα μπορούσε ένας εκ των κορυφαίων να μην είναι στα δεκαπέντε καλύτερα ελληνικά τραγούδια. Στην έβδομη θέση είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης με το «Δυο πόρτες έχει η ζωή».

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν έγραφε πολύ συχνά λαϊκά τραγούδια μα όταν έγραφε ήταν πραγματικά διαμάντια. Έτσι λοιπόν στην έκτη θέση είναι το «Είμαι Αητος Χωρίς Φτερά» που την μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και τους στίχους η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Η πρώτη εκτέλεση ήταν του Διαμαντή Πανάρετου, αλλά το κομμάτι το απογείωσε ο μεγάλος Σερ της ελληνικής λαϊκής μουσικής, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

 

Στην πέμπτη θέση συναντάμε ξανά το Μάρκο Βαμβακάρη, αυτή τη φορά όμως ως ερμηνευτή μαζί με τους Απόστολο Χατζηχρήστο, Φράγκο και Γιάννη Σταμούλη σε ένα τραγούδι σε μουσική του Σπύρου Περιστέρη και στίχους του Μίνωα Μάτσα. Το τραγούδι είναι το «Μινόρε της αυγής». Το τραγούδι ήταν φυσικά και η εισαγωγή στην ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ.

 

Στην τέταρτη θέση συναντάμε την συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι με την Νάνα Μούσχουρη και το «Χάρτινο το Φεγγαράκι», σε στίχους του ποιητή Νίκου Γκάτσου. Η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού έγινε το 1958 σε δίσκο 45 στροφών.

 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», του Απόστολου Καλδάρα, που είναι ένα από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια, που έχει τραγουδηθεί από πολλούς καλλιτέχνες σε επανεκτελέσεις (Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Τζένη Βάνου, Μαρινέλα, Γιώτα Λύδια και άλλοι). Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947 με τη φωνή της Στέλλας Χασκίλ. Το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή τις συλλήψεις αριστερών κατά τον Εμφύλιο και ο Καλδάρας το εμπνεύστηκε κοιτώντας τις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, όπου οδηγούνταν κάποιοι από τους συλληφθέντες.

 

Μια θέση πριν την κορυφή συναντάμε για άλλη μια φορά στην μουσική τον Μάνο Χατζιδάκι, στους στίχους τον Μιχάλη Κακογιάννη και στην ερμηνεία την μοναδική Μελίνα Μερκούρη, από την ταινία «Στέλλα». «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι», ένα τραγούδι που έχει ακουστεί εκατομμύρια και περνάει μια μοναδική θλίψη.

 

Στην πρώτη θέση βρίσκεται άλλος ένας μεγάλος δάσκαλος του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Ο Βασίλης Τσιτσάνης με τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του. Ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον Βασίλη Τσιτσάνη με την συνδρομή του Αλέκου Γκουβέρη και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τσιτσάνη ήταν εμπνευσμένο από την σκοτεινιά της κατοχής. Για τον τίτλο του κομματιού υπάρχει η ιστορία που λέει ότι ο Τσιτσάνης εμπνεύστηκε τον τίτλο από το «Gloomy Sunday» του Rezso Seress, ενώ ο αρχικός τίτλος ήταν «Ματωμένη Κυριακή». Η πρώτη εκτέλεση του υπέροχου αυτού κομματιού έγινε από την Σωτηρία Μπέλλου.

 

Απολαύστε ένα προς ένα αυτά τα δεκαπέντε διαμάντια της ελληνικής μουσικής και ξέρω σίγουρα πως θα έχετε αντιρρήσεις, αλλά η αναζήτηση που έκανα με οδήγησε σε αυτά. Χαρείτε τα και ακούστε τα με την αγάπη που τους αξίζει.


 

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations