Κονσόλες, 80’s, Μουσική; (8-bit electronic music) - e-Stage.gr
May 21, 2018 Last Updated 4:28 PM, May 21, 2018

Κονσόλες, 80’s, Μουσική; (8-bit electronic music)

Ποιος δεν λάτρεψε την πλατφόρμα Mario Bros και δεν ξέρει το εκνευριστικό τραγουδάκι;

Θα μπορούσα να πω ότι οι συναναστροφές μου με ανθρώπους κάθε ηλικίας έχουν κάνει πολύ καλό. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν η αφορμή για να γράψω και το συγκεκριμένο κείμενο. Από 5 έως 60 χρονών περίπου, δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να μην γνωρίζει το κομμάτι που έπαιζε στο repeatστις πρώτες κονσόλες του Μάριο. Μισώνασαςτοθυμήσω.

Διασκεδαστικό, μικρό σε χρονική διάρκεια και άκρως απολαυστικό, είναι το απόλυτο «κόλλημα» κάθε gamer. Τι ακριβώς όμως είναι αυτή η μουσική; Μήπως πιάνο, αρμόνιο, βιολί ή υπολογιστής; Καλώς ορίσατε στην 8-bit! (διαβάζετε έητμπιτ)

Η 8-bitμουσική, ή πιο σωστά Chiptune, είναι μουσική δημιουργημένη πάνω σε synthesizerαπό ένα προγραμματάκιεν ονόματιPSG (programmablesoundgenerator). Αυτό χρησιμοποιούταν ως τσιπάκι σε vintageκονσόλες, υπολογιστές και arcademachines.

Γύρω στο 1980, όταν πλέον οι υπολογιστές έγιναν λιγότερο ακριβοί και πιο προσβάσιμοι, τα παιχνίδια άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλή. Αυτό όμως άφησε τα παλιότερα τσιπάκια εγκαταλελειμμένα, ήταν χαμηλά σε ζήτηση και πλέον πολύ φθηνά, ενώ ήταν και σχετικά εύκολο να τα βρεις. Έτσι λοιπόν έγιναν ένας πολύ εύκολος τρόπος δημιουργείας μουσικής με, το μαντέψατε, 8 διαφορετικούς τόνους,8-bitmusic.

Όσο περίεργο και να ακούγεται η chiptuneδεν κέρδισε γρήγορα την αγάπη του κοινού, παρόλο που ήταν ιδιαίτερα διάσημη την δεκαετία του 80 και μετά το 2010. Η chiptuneήταν επίσης μία από τις κύριες επιρροές για την δημιουργία της ηλεκτρονικής μουσικής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτές τις μικρές συσκευές είναι να δημιουργηθεί πλούσιο πολυμορφικό υλικό. Το πιο βολικό και γρήγορο αντικείμενο για να βοηθηθούν οι δημιουργή της chipmusicείναι τα γρήγορα arpeggios, δηλαδή να σπάνε τις συγχωρδίες σε ανοιχτές νότες. Σαςκούφανα;

Την χρυσή εποχή των arcade, η μουσική αυτή έκανε μεγάλη εντύπωση και χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα. ΠαιχνίδιαόπωςτοGun Fight του 1975. SpaceInvaders 1978, RallyX 1980 κτλπ. Όπως το πραγματικό κύμα 8-bitμουσικής το ζούμε σήμερα, μετά το 2015, λόγω των coversπου γίνονται σε «κανονικά» κομμάτια. Υπάρχουν μεγάλοι δημιουργοί όπως ο 8 BITUNIVERSEαπό το Youtube, ο οποίος έκανε ένα πολύ όμορφο tributeστους SystemOfADownστις αρχές του χρόνου. Ένα από τα κομμάτια που έφτιαξε είναι το παραπάνω. Όμως υπάρχουν και άλλοι σχετικά διάσημοι καλλιτέχνες που φτιάχνουν chipmusicπέρα από παιχνίδια. Άλλωστε, όπως μας αποδικνύει αυτό το είδος, τα πάντα δεν είναι μουσική;


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας