Η φωνή της Eurovision «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας! Είμαι η Δάφνη Μπόκοτα» - e-Stage.gr
May 26, 2018 Last Updated 4:31 PM, May 26, 2018

Η φωνή της Eurovision «Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας! Είμαι η Δάφνη Μπόκοτα»

Κατηγορία: Eurovision

Η Eurovison είναι το μακροβιότερο τηλεοπτικό πρόγραμμα, αφού διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956! Η Ελλάδα στην αρχή έβλεπε κάπως παγωμένα και αποστασιοποιημένα το όλο θέμα, μάλλον ερασιτεχνικά θα έλεγα.

Τελικά το 1974 στείλαμε την πρώτη μας συμμετοχή, με τη Μαρινέλλα να τραγουδά «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα΄αγόρι μου» του Γ. Κατσαρού. Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, ντυμένη με παντελόνι και ριγέ πουκάμισο, καμμιά σχέση με τη γκλαμουριά των επόμενων χρόνων, πήρε την 11η θέση ανάμεσα σε 17 χώρες. Τη νίκη πήρε η Σουηδία με το Waterloo των Abba, το οποίο σηματοδότησε την μετέπειτα εκπληκτική καριέρα τους.

Μέχρι το 2000 περίπου, η Ελλάδα συνέχισε να παίρνει μέρος χωρίς δίνει μεγάλη βαρύτητα στο θεσμό. Φωτεινή εξαίρεση το «Μάθημα σολφέζ» το 1977 που πήρε την 5η θέση, η συμμετοχή της Σοφίας Βόσσου το 1991 και της Καίτης Γαρμπή το 1993 η οποία καθήλωσε τους πάντες με τα υπέροχα γκρο-πλαν που της έκανε ο σκηνοθέτης, και βεβαίως το sexy φόρεμα με τα ανοίγματα στα πλάγια.

Από το 2000 και μετά, πήραμε το θέμα πιο «ζεστά» και αποφασίσαμε να ρίξουμε μερικά έως και πολλά λεφτά στο project –είναι προφανές ότι πουλάει πολύ καλά σαν τηλεοπτικό προϊόν- με ανάλογα αποτελέσματα. Συντελεστές μεγάλης εμβέλειας, πρωτοκλασάτοι μουσικοί, στιχουργοί, χορογράφοι, ενδυματολόγοι, επαγγελματική προώθηση. Από το 2004-2011 μπαίναμε σταθερά στην πρώτη δεκάδα, φέρνοντας τρεις φορές την τρίτη θέση, το 2004 με το Σάκη Ρουβά, το 2001 με τους Antique και το 2008 με την Καλομοίρα, ενώ το 2005 η Έλενα Παπαρίζου, σάρωσε τα πάντα φέρνοντας επική νίκη μαζεύοντας τα περισσότερα 12άρια στην ιστορία του θεσμού.

Την παρουσίαση τα πρώτα χρόνια είχε αναλάβει η Μακώ Γεωργιάδου (1970-1986), από το στούντιο της ΕΡΤ. Το 1986 ακολούθησε την ελληνική αποστολή, και όταν ζήτησε οδοιπορικά, απολύθηκε.

Την επόμενη χρονιά, την παρουσίαση ανέλαβε η Δάφνη Μπόκοτα, η «φωνή» που έγραψε ιστορία, και που για 18 χρόνια (1987-2004) σήμαινε Eurovision! Για τη δική μου γενιά, η φωνή της είναι απόλυτα ταυτισμένη με το θεσμό. Ήξερε να σου πει τα πάντα για τους πάντες, ήξερε να κρίνει, το «γούσταρε» ρε παιδί μου όλο αυτό, και σου το μετέδιδε με κέφι και μπρίο. Σχολίαζε εύστοχα και χωρίς να σε κουράζει, τις αποστολές, τις χώρες, τα ρούχα, το back stage.  Ήταν η πρώτη που είδε το θεσμό στην επαγγελματική του διάσταση εν ολίγοις.

Το 2006 έγραψε το βιβλίο «18 χρόνια Eurovision», αποκαλύπτοντας άγνωστες λεπτομέρειες για το λαμπερό κόσμο του διαγωνισμού. Συμμαχίες, μυστικές συμφωνίες, συγκρούσεις και παρασκήνια πίσω από τις ψηφοφορίες, τη λάμψη και τα στρας. 

Το 2005 (που ήταν η χρονιά της ελληνικής πρωτιάς) αντικαταστάθηκε από την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν, το μικρόφωνο έπιασε ο Σάκης Ρουβάς με τη Μαρία Μενούνος, οι αδελφές Μαγγίρα, ο Γιώργος Καπουτζίδης με τη Μαρία Κοζάκου και άλλοι.

Ο διαγωνισμός έχει κατηγορηθεί πολύ ως «πανηγυράκι». Εντάξει, έχουμε δει, έθνικ εμφανίσεις, «τέρατα», απίστευτες εμφανίσεις για τρελά γέλια, καταπληκτικές φωνές όπως ο Johny Logan (hold me now), απ΄όλα. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να είναι ένας διαγωνισμός; Celebrate diversion, όπως είναι και το φετινό σλόγκαν!

Εμείς, ευχόμαστε καλή επιτυχία στη Demy και στην ελληνική αποστολή στον 62ο διαγωνισμό της Eurovision!


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations