Δισκο...πολις - Latin - e-Stage.gr
May 27, 2018 Last Updated 4:05 PM, May 27, 2018

Δισκο...πολις - Latin

Κατηγορία: Δισκό...πολις

Από τις αρχές του 1985, ο Γιώργος Νταλάρας έκανε μια αναφορά σε κάθε ευκαιρία στα latin τραγούδια που τον σημάδεψαν από την παιδική του ηλικία.

«Φύλαξα για μένα τη μικρή πολυτέλεια να ξαναζήσω το πληθωρικό συναίσθημα που γεννούσαν αυτές οι μουσικές και που για χρόνια ολόκληρα με συντρόφευε. Έπαιξα και τραγούδησα τα «Latin» - όπως τα έλεγα από μικρός – διασκευάζοντας και ενορχηστρώνοντάς τα σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο και διάθεση. Χρώσταγα αυτά τα «τραγούδια του παρελθόντος» στον εαυτό μου, στην κιθάρα μου και στις αναμνήσεις μου. Στο όνομα μιας ευαισθησίας μελλοντικής και μια εφηβείας που ακόμα παρατείνεται.». Έτσι προλογίζει ο Νταλάρας το δίσκο, εξηγώντας, στο σημείωμά του στο ένθετο, γιατί προχώρησε στην έκδοση αυτή.

Από τις αρχές του 1985, ο Γιώργος Νταλάρας έκανε μια αναφορά σε κάθε ευκαιρία στα latin τραγούδια που τον σημάδεψαν από την παιδική του ηλικία όταν στις γειτονιές ήταν πολύ δημοφιλή τα τραγούδια της Παραγουάης, της Αργεντινής, με το ”TRIO LOS PANCHOS” , με τους “LOS INDIOS” κι όλα αυτά τα συγκροτήματα που ταξίδεψαν τη μουσική της Λατινικής Αμερικής σ’ όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ την μουσική της λατινικής Αμερικής. Σε άλλους βγάζουν έναν πολύ ρομαντικό εαυτό και άλλους τους κάνει απλά να ταξιδεύουν. Αυτά έλεγε και στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρόβες και ηχογραφήσεις που δεν έγιναν ποτέ δίσκοι».

Το 1987, το έναυσμα για την παραγωγή αυτού του δίσκου, το έδωσε μια τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή της Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, την «Πρόβα», όπου όπως αποδείχτηκε ήταν πραγματικά μια πρόβα για τον δίσκο που θα κυκλοφορούσε λίγους μήνες μετά. Και πραγματικά ήταν ένας δίσκος σταθμός για τον Γιώργο Νταλάρα.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης διαμόρφωσε τα τραγούδια του δίσκου στα δικά του δεδομένα, έτσι όπως τα έβλεπε, ή μάλλον πιο σωστά τα άκουγε, ο ίδιος. Έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στις φωνές και την ερμηνεία πάρα στα σόλο της κιθάρας.

Έκτος από την ερμηνεία, ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει και μουσικά στον δίσκο, παίζοντας τόσο τις πρώτες όσο και τις δεύτερες κιθάρες, το μπάσο και τα τύμπανα, αποδεικνείοντας έτσι το πόσο εξαιρετικός μουσικός είναι ταυτόχρονα. Επίσης πριν την παραγωγή του δίσκου παρακολούθησε και μαθήματα ισπανικών για να μπορέσει να τα αποδώσει στο μέγιστο.

Ο δίσκος κυκλοφορεί και μέσα σε 30 μόλις μέρες έγινε πλατινένιος ξεπερνώντας τις 100.000 πωλήσεις! Και συνέχισε, βέβαια, την τρελή αυτή κούρσα του, φτάνοντας τις 600.000 πωλήσεις κι ανεβαίνοντας στην 4η θέση του ΤΟΠ – 10 της ελληνικής δισκογραφίας!

Ακολούθησε η ωντανή παρουσίαση των «Latin» στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας όπου έγινε το αδιαχώρητο. Ο τύπος της εποχής έγραψε για το πόσο μικρό αποδείχτηκε τελικά το αρχαίο θέατρο, όπου οι αφίξεις του κοινού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Όπως το ίδιο έγινε και στο Ολυμπιακό στάδιο, όταν για τρεις συνεχόμενες φορές ο Γιώργος Νταλάρας γέμισε το στάδιο μόνος του, προσελκύοντας περισσότερους από 60.000 θεατές για να χορέψουν στους latin ρυθμούς του.

Ο δίσκος αυτός αποτελεί όχι μόνο έναν δίσκο σταθμό στην καριέρα του Γιώργου Νταλάρα αλλά και ένα διαμάντι για την ελληνική δισκογραφία όλων των εποχών.

Τραγούδια

 1. Los Garceros (Joropo)         
 2.  El Cascabel (Son Jarocho)
 3.  Cancion Del Mimbÿ
 4.  Historia De Un Amor (Bolero)        
 5.  El Preso Numero Nueve (Huapanco)
 6.  Alma Corazon Y Vida (Vals Peruano)
 7.  Una Moneda Le Di (Rumba Flamenca)
 8.  Al Bohio (Guajira)
 9.  Que Nadie Sepa Mi Sufrir (Vals Peruano)
 10.  Fado Corrido De Coimbra
 11.  La Malaguena (Huapanco)
 12.  La Bamba (Son Jarocho)
 13.  Σε Μαγικά Νησιά (Rumba)
 14.  Ποτέ Μην Κλαις (Bolero)
 15.  Τι Σου 'κανα Και Μ' Εγκατέλειψες (Bossa Nova)
 16.  Δεν Θέλω Πια Να Ξαναρθείς (Bolero)
 17.  Μανουέλα (Huapanco-Huasteco)
 18.  Αυτό Το Μάμπο Το Μπραζιλέιρο (Mambo)
 19.  Περασμένες Μου Αγάπες (Mambo)
 20.  Χαρά Μου (Bolero)
 21.  Πάντα Μικρή Μου (Canta, Morena, Canta) (Huapanco-Huasteco)
 22.  Χρόνια Σε Περίμενα, Χρόνια Σ' Αγαπούσα (Bolero)
 23.  Γέλα, Αγάπα Και Τραγούδα (Vals Peruano)
 24.  Παραμυθένια Ζωγραφιά (Bolero)


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας