Δισκο...πολις - Το Βρώμικο Ψωμί - e-Stage.gr
May 21, 2018 Last Updated 4:28 PM, May 21, 2018

Δισκο...πολις - Το Βρώμικο Ψωμί

Κατηγορία: Δισκό...πολις

Σάββατο και μπαίνουμε τρέχοντας στην αγαπημένη μας χρονομηχανή της Δισκό...πολις, η οποία μας γυρνάει πίσω στο 1971 και στην κυκλοφορία του δίσκου Βρώμικο Ψωμί από τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ένα χρόνο μετά τη κυκλοφορία του θρυλικού Μπάλου ο Διονύσης Σαββόπουλος επιστρέφει με νέα μπάντα και νέο εξαιρετικό υλικό. Ο Βαγγέλης Γερμανός στην ηλεκτρική κιθάρα, το τζουρά και τα φωνητικά, ο Θεολόγος Στρατηγός στην ηλεκτρική κιθάρα και το κλαρίνο, ο Γιώργος Γαβαλάς στο ηλεκτρικό μπάσο, τρομπέτα, ο Γιάννης Σπυρόπουλος στο μπάσο, την τούμπα και τα φωνητικά, ο Κώστας Καραμήτρος στα ντραμς, το βιμπράφωνο και το τουμπελέκι και η Στέλλα Γαδέδη να παίζει φλάουτο και να κάνει φωνητικά.

Ο δίσκος περιέχει μέσα το "Άγγελος Εξάγγελος", το οποίο είναι μια διασκευή του "Wicked Messenger" του Bob Dylan και η "Μαύρη Θάλασσα", το οποίο είναι στηριγμένο στο "Λιανοχορταρούδια", ένα ζωναράδικο της Θράκης, το οποίο είχε κάνει ευρύτερα γνωστό η Δόμνα Σαμίου.

Επίσης ο δίσκος περιέχει και δύο από το πιο εμβληματικά τραγούδια του Νιόνιου, το "Δημοσθένους Λέξις", που έχει διασκευαστεί από ουκ ολίγους, αλλά πάνω από όλα την πρωτόλεια έκδοση του "Ζεϊμπέκικου" που τραγουδάει μάζι με τον Βαγγέλη Γερμανό, αλλά το κομμάτι απέκτησε την δική του ιστορία και έμεινε στο μυαλό μας ως "Μ' αεροπλάνα και βαπόρια", όταν το τραγούδησε η Σωτηρία Μπέλλου μαζί με τον Σαββόπουλο.

Ο δίσκος έχει πάρει τον τίτλο του από το στίχο του "Ζεϊμπέκικου'', ο οποίος λέει "Σ' αυτόν τον κόσμο όσοι αγαπούνε τρώνε βρώμικο ψώμι, έλεγε ο Μπάτης μια Κυριακή κι οι πόθοι ακολουθούνε υπόγεια διαδρομή".

Απολαύστε κι εσείς αυτόν τον υπέροχο δίσκο και δώστε ιδιαίτερη βάση στην διφωνία που ακούγεται στο "Ζεϊμπέκικο" όπου η μία φωνή λέει την ιστορία και η άλλη φωνή ψυθιρίζει μια περίεργη προσευχή στην Παναγία και κάθε φορά οι δύο φωνές κλείνουν με τον ίδιο στίχο.


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας