Δισκό...πολις - Purple rain (Prince) - e-Stage.gr
Apr 21, 2018 Last Updated 9:49 AM, Apr 21, 2018

Δισκό...πολις - Purple rain (Prince)

Κατηγορία: Δισκό...πολις

Μιας και η μέρα σήμερα είναι βροχερή κι εμείς πρέπει να ταξιδέψουμε μουσικά στο χρόνο, σκεφτήκαμε να μην αλλάξουμε τοπίο, αλλά να πάμε σε μια διαφορετική βροχή.

Πάμε λοιπόν στο 1984, για να συναντήσουμε τον Prince και το album “Purple Rain”.

Είναι ο 6ος σε σειρά δίσκος του Prince και soundtrack της ομώνυμης ταινίας που κυκλοφόρησε ως αυτοβιογραφία του. Μια ταινία όπου έκτος από το περιοδικό Rolling Stone, δεν πίστεψε και δεν υποστήριξε κανένας άλλος. Όμως, για ακόμη μια φορά οι άσχημες κριτικές φάνηκε να μην έχουν καμία ισχύ, καθώς η ταινία αλλά και το album έφτασαν στο Νο 1. Έτσι ο Prince έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που είχε την ίδια στιγμή ταινία, άλμπουμ και single στο TOP 10. Με προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια δολάρια, η ταινία συγκέντρωσε 68.4 εκατομμύρια στο box office, αλλά και το Όσκαρ Μουσικής.

Το Purple Rain κατατάσσεται τακτικά ανάμεσα στα καλύτερα άλμπουμ της μουσικής ιστορίας και θεωρείται ευρέως ως η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Prince. Το Rolling Stone το κατέταξε ως το δεύτερο καλύτερο άλμπουμ της δεκαετίας του '80 και το 76ο στη λίστα με τους " 500 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών ". Το 2007, οι συντάκτες της Vanity Fair το χαρακτήρισαν το καλύτερο soundtrack όλων των εποχών και το περιοδικό Tempo το ονόμασε το μεγαλύτερο άλμπουμ της δεκαετίας του 1980.

Το 2008, το Entertainment Weekly απαρίθμησε το Purple Rain στον νούμερο ένα στον κατάλογο των κορυφαίων 100 καλύτερων λευκωμάτων των προηγούμενων 25 ετών. Το 2013, το περιοδικό έγραψε επίσης το άλμπουμ στο νούμερο δύο στον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων λευκωμάτων όλων των εποχών. Το 2012, το Slant Magazine ανέφερε το άλμπουμ στο # 2 στον κατάλογο του "Καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας του '80" πίσω από το Thriller του Michael Jackson . Την ίδια χρονιά, το άλμπουμ προστέθηκε στον κατάλογο των ηχογραφήσεων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου , που είναι «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικά».

Ο τολμηρός στίχος των τραγουδιών δεν πέρασε απαρατήρητος και δέχτηκε μεγάλη λογοκρισία. Ο Prince άλλαξε την αναφορά στο σεξ με αρχή το Purple Rain. Ακούμπησε θέματα ταμπού για την αμερικανική κοινωνία. Sexy M.F., Darling Nikki, Erotic City ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Prince κέρδισε δύο βραβεία Grammy το 1985 για το Purple Rain , για την καλύτερη φωνητική απόδοση του rock από έναν ντουέτο ή ένα συγκρότημα  και το καλύτερο soundtrack για την Visual Media , και το άλμπουμ προτάθηκε για το άλμπουμ της χρονιάς . Ο πρίγκιπας κέρδισε και ένα  Grammy εκείνο το έτος για το «Best R & B Song» για την κάλυψη του " I Feel for You ". Το Purple Rain κέρδισε επίσης το Oscar για το Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι το 1985.

Τραγούδια
1. "Let's Go Crazy" 
2. "Take Me with U" 
3. "The Beautiful Ones" 
4. "Computer Blue" 
5. "Darling Nikki" 
6. "When Doves Cry" 
7. "I Would Die 4 U" 
8. "Baby I'm a Star" 
9. "Purple Rain" 


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας