Δισκό…πολις - Paranoid - e-Stage.gr
Jun 20, 2018 Last Updated 12:17 PM, Jun 19, 2018

Δισκό…πολις - Paranoid

Κατηγορία: Δισκό...πολις

Για ακόμα μια φορά μπαίνουμε στην μηχανή του χρόνου και ρυθμίζουμε την ημερομηνία στις 18 Σεπτεμβρίου 1970, την μέρα που κυκλοφόρησε ο δίσκος Paranoid των Black Sabbath. Τον βάζουμε στην προθήκη μας και σας τον παρουσιάζουμε.

Οι Black Sabbath θέλοντας να κεφαλαιοποιήσουν την μεγάλη επιτυχία που έκαναν κυκλοφορώντας το πρώτο τους album, ξαναμπήκαν στο στούντιο μόλις τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου πρώτου δίσκου τους.

Ο τίτλος του album δεν ήταν να είναι το «Paranoid», μιας και το συγκρότημα είχε στο μυαλό του τον τίτλο «War Pigs», που ήταν ο αλλαγμένος τίτλος του κομματιού «Warpurgis». Αυτό βέβαια, δεν έχεις καθώς η εταιρεία παρατήρησε ότι το κομμάτι Paranoid είχε προοπτικές να κυκλοφορήσει ως single και να κάνει επιτυχία, οπότε ένας δίσκος με το ίδιο όνομα θα είχε εξασφαλισμένη επιτυχία.

Το «Paranoid», ως κομμάτι έχει και αυτό την δική του ιστορία μιας και δεν ήταν υπολογισμένο στην αρχική σύνθεση του δίσκου. Το κομμάτι γράφτηκε μέσα στο στούντιο όταν η δισκογραφική εταιρεία είπε στο συγκρότημα ότι τα κομμάτια που είχαν γράψει δεν ήταν αρκετά για να μπορέσει να τυπωθεί ο δίσκος. Χρειαζόντουσαν ένα μικρό κομμάτι για να μπορέσει να κλείσει ο δίσκος και να πάει για τύπωμα, κι έτσι οι Black Sabbath συνέθεσαν και ηχογράφησαν το «Paranoid» μέσα σε 20 με 25 λεπτά, όπως δήλωσε σε συνέντευξη ο Geezer Butler.

Ο δίσκος με το που κυκλοφόρησε, και αφού είχε βγει πρώτα το single, έτυχε τρομακτικής αποδοχής και έφτασε στο Νο. 1 του βρετανικού chart, αλλά η κυκλοφορία του single Paranoid οδήγησε το συγκρότημα σε μια ιστορική απόφαση. Αφού είδαν κόσμο να χορεύει στους ρυθμούς του Paranoid, αποφάσισαν να μην ξανακυκλοφορήσουν για αρκετά χρόνια single ώστε να παραμείνουν πιστοί σε όλο αυτό το κοινό που τους είχε στηρίξει πριν γίνουν διάσημοι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1971 και έφτασε μέχρι τη θέση 12 του chart, αλλά ταυτόχρονα έγινε και τετραπλά πλατινένιος.

Ο δίσκος αυτός, παραλίγο να προκαλέσει και νομικά προβλήματα στους Black Sabbath, κάτι που δεν γλύτωσαν κάποια χρόνια αργότερα οι Judas Priest, εξαιτίας του γεγονότος ότι μια κοπέλα αυτοκτόνησε και βρέθηκε στο πικάπ της ο δίσκος του συγκροτήματος. Τελικά στην έρευνα που έγινε δεν οι Αρχές δεν μπόρεσαν να συνδέσουν το συγκρότημα με την αυτοκτονία κι έτσι οι Black Sabbath δεν καταδικάστηκαν. Για το θέμα αυτό ο Iommi είχε δηλώσει: «Εκείνη την εποχή οι στίχοι μας ήταν άγριοι. Σατανικοί θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά έτσι νιώθαμε εκείνη την εποχή και αυτό παίζαμε. Το θέμα όμως ξέφυγε, ιδιαίτερα με την κυκλοφορία του Paranoid στην Αγγλία, όπου μια κοπέλα, μία νοσοκόμα, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της με το album μας να γυρνάει γύρω –γύρω στο πικάπ. Αυτό χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο, ότι η κοπέλα έπαθε κατάθλιψη ακούγοντας τον δίσκο και για αυτό αυτοκτόνησε, συνειρμός που κατά την άποψή μου είναι εντελώς γελοίος».

Το «Paranoid» μέσα στο χρόνια που πέρασαν έγινε ένα κλασσικό album της Metal μουσικής με κομμάτια μέσα, τα οποία θεωρούνται ύμνοι του είδους. Το ομώνυμο κομμάτι, αλλά και τα «War Pigs» και «Iron Man», δεν έλειπαν από καμιά συναυλία των Black Sabbath, ενώ κομμάτι όπως το «Planet Caravan», το «Fairies Wear Boots» και το «Electric Funeral» είναι καταγεγραμμένα μέσα στο μυαλό κάθε ανθρώπου που ακούει αυτό το είδος μουσικής.

Νομίζω πως λέγοντας όλα τα παραπάνω, είναι λογικό επακόλουθο πως το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το Paranoid στην 131η θέση των καλύτερων δίσκων όλων των εποχών.

Απολαύστε για ακόμα μια φορά αυτόν τον μοναδικό δίσκο των μπαμπάδων της Heavy Metal, γιατί όπως και να έχει ο συγκεκριμένος δίσκος πλέον είναι υπερκλασσικός.

Side one
1. War Pigs
2. Paranoid
3. Planet Caravan
4. Iron Man

Side two
5. Electric Funeral
6. Hand of Doom
7. Rat Salad (Instrumental)
8. Fairies Wear Boots


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations