Best Night Ballads #70 - Do they know its Christmas - e-Stage.gr
Apr 26, 2018 Last Updated 2:53 PM, Apr 26, 2018

Best Night Ballads #70 - Do they know its Christmas

Κατηγορία: Best night ballads ever

Η μουσική βιομηχανία έχει το προνόμιο να περνάει μηνύματα πολύ πιο εύκολα από άλλους φορείς της κοινωνίας. Αρκεί να μπορεί να πείσει τους πολίτες και ειδικά τα νέα παιδιά.

Έτσι το 1984 η έξαρση της υποσιτιστικής κρίσης στις χώρες της Αφρικής και η ταυτόχρονη αδιαφορία των Αμερικανών έδωσε την αφορμή να δοθεί ένα μήνυμα στην παγκόσμια κοινωνία.

Ο μεγάλος τραγουδοποιός Bob Geldof συγκέντρωσε κλασσικά ονόματα της pop και ροκ και rising stars της διετίας 1983 - 84 σε ένα τραγούδι  και έφταιξε αυτό το διαχρονικό κομμάτι. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν θα έπαιρνε ούτε σεντ, κάτι που δεν έχω λόγο ,πια, να αμφισβητήσω μετά τόσα χρόνια! To single ειδικά στην Αγγλία πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε μια μέρα και έμεινε με άνεση στην κορυφή των τσαρτ για όλο το διάστημα των γιορτών.

Με το ίδιο θέμα αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι ο Γκελντοφ το 89,με τους αντίστοιχους σταρ της εποχής αλλά αυτή τη φορά με την βοήθεια του BBC, και με την έντονη προβολή από το MTV Europe, που ήδη είχε κατακτήσει την Ευρώπη.

 Ας επιστρέψουμε για λίγο στο τραγούδι. Το βασικό μότο του είναι «Feed them» ! Φυσικά και το πρώτο και το δεύτερο τραγούδι (ίδια είναι ,για να μην μπερδευόμαστε, απλά αλλάζουν οι stars), απευθύνεται κυρίως σε Ευρωπαίους που μπορούν μέσω τράπεζας να δώσουν έστω και ένα σεντ η μια Βρετανική λίρα, (τότε ευτυχώς, δεν υπήρχε ευρώ) για να μπορέσει το μεγάλο καραβάνι να φτάσει στην Αφρική και σε επιλεγμένες χώρες που υπέφεραν από πείνα.

To 1984 o Geldof μαζεύει την αφρόκρεμα των τραγουδιστών που έχουν ήδη γίνει διάσημοι και απόλυτα αναγνωρίσιμοι. Να πούμε ονόματα και να δακρύσουμε που δεν έχουμε τέτοιας εμβέλειας καλλιτέχνες στις μέρες μας;  Καθίστε αναπαυτικά! Bod Beldof, George Michael, Bono, Sting, Boy George, Chris Rea, Paul Young, Bananarama, Midge Ure, Paul Mc Cartney, David Bowie, Phill Collins, Simon Le Bon, από τους Duran Duran. Σας είναι αρκετοί;

Όμως 5 χρόνια μετά τον παγκόσμιο θρίαμβο του κομματιού,  το τραγούδι επανακυκλοφορεί σε παραγωγή του BBC. Είμαστε περίπου στον πολιτικό χωροχρόνο όπου η μέγιστη προσωπικότητα του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, έχει καταπλήξει κάθε Αμερικανική και φιλο-αμερικανική φωνή και που η ιστορία φαινόταν να ηρεμεί από  τον ψυχρό πόλεμο, από το 87,αλλα όχι και από τα βασικά προβλήματα υποσιτισμού.

Το  1989 ο Μπομπ ξαναμαζεύει τα αντίστοιχα αστέρια της εποχής, γι αυτό και σήμερα σας έχουμε και bonus video. Τα ονόματα και πάλι γνωστά και για κάποια είναι η δεύτερη τους φορά Bananarama,  Big Fun,  Bros, Cathy Dennis, D Mob, Jason Donovan, Kevin Godley, Glen Goldsmith, Kylie Minogue, The Pasadenas, Chris Rea, Cliff Richard, Jimmy Somerville, Sonia, Lisa Stansfield, Technotronic Wet Wet Wet.

Το τραγούδι έχει τους ίδιους στίχους και ακούγεται απλά μισό τόνο παραπάνω ,ως χορευτικό, χωρίς όμως να χάνει την ουσία του. Δείτε και τα 2 βίντεο κλιπ, και όσοι είστε πάνω από 40, κλάψτε μαζί μου για τα ονόματα που έφυγαν από κοντά μας αλλά ταυτόχρονα χαρείτε γιατί όσοι ζήσαμε έντονα τις δεκαετίες 70, 80 και 90, έχουμε πάρει τεράστιες γνώσεις από τη μουσική .

Ως προς το τέλος άφησα το γεγονός, ότι όταν κάτι το παρατραβάμε στο τέλος σπάει. Προσπάθησαν να κάνουν και Band Aid 10 και 20 και 30 αλλά ούτε στην κορυφή ανέβηκαν, πάνω από μια μέρα, ούτε θυμάται κάποιος πόσοι και ποιοι καλλιτέχνες μπόρεσαν να αποτυπώσουν με την ερμηνεία τους, έστω το μισό από τη χαρά και το πάθος των 2 πρώτων. Και όλο αυτό είναι έργο του Bob Geldof .

Σας αφήνω σε αυτό το μεσοδιάστημα των γιορτών να διαλέξετε ποιο σας άρεσε περισσότερο, και φυσικά μπορείτε να μας γράψετε την προτίμηση σας με τους γνωστούς τρόπους...

«[Paul Young]
It's Christmas time
There's no need to be afraid
At Christmas time
We let in light and we banish shade

[Boy George]
And in our world of plenty
We can spread a smile of joy
Throw your arms around the world
At Christmas time

[George Michael]
But say a prayer
Pray for the other ones
At Christmas time it's hard

[Simon LeBon (Duran Duran)]
But when you're having fun
There's a world outside your window
And it's a world of dread and fear

[Sting]
Where the only water flowing
Is the bitter sting of tears


[Bono & Sting]
And the Christmas bells that ring there
Are the clanging chimes of doom

[Bono]
Well tonight thank God it's them
Instead of you

[Boy George & Others]
And there won't be snow in Africa this Christmas time
The greatest gift they'll get this year is life(Oooh)
Where nothing ever grows
No rain or rivers flow
Do they know it's Christmas time at all?

[Marilyn & Glenn Gregory]
Here's to you

[Paul Young]
Raise a glass for everyone

[Marilyn & Glenn Gregory]
Here's to them

[Paul Young, Marilyn & Glenn Gregory]
Underneath that burning sun
Do they know it's Christmas time at all?»

Band Aid - Do they know it's Christmas - 1984

Band Aid II - Do They Know It's Christmas


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας