Sidebar

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες.

I understand
Αφιέρωμα

Η ιστορία ξεκινά από τις μνήμες της ασπρόμαυρης τηλεόρασης κάπου στο 1985. Μία πρωτότυπη σειρά στη κρατική τηλεόραση δημιουργεί έναν καινούριο κόσμο για τα παιδιά. 

Οι μαριονέτες κουκλοθεάτρου ζωντανεύουν και ενσαρκώνουν ήρωες που είναι φρούτα και λαχανικά. 

Ο Θάνος το κολοκυθάκι, ο Αιμίλιος το μήλο, η Μαρουλίτα το μαρούλι, ο Φραγκίσκος το φραγκόσυκο, η Πιπεριά η φαρμακόγλωσσα, ο Βλάσης το βλίτο, ο Ανανίας το πεπόνι, ο Βρασίδας το κρεμμύδι, η Μάτα η ντομάτα, είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές  των ιστοριών που εκτυλίσσονται μέσα από  ηρωισμούς, θυσίες, προδοσίες, δολοπλοκίες και μίση.

Η Φρουτοπία είναι μια μακρινή χώρα που συνορεύει με το Αβγατηγανιστάν, το Πιπερού, και τη χώρα του χασμουρητού.

Ο μύθος ξεκινά όταν ο Μανώλης ο μανάβης εξαφανίζεται από τη φρουτοπία και τα φρούτα με τα λαχανικά που παραμένουν κηρύσσονται ανεξάρτητα. Δημιουργούν τους εκπροσώπους τους σε διάφορα αξιώματα και απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα τους για όλους τους μανάβηδες.  Ο μόνος άνθρωπος στη φρουτοπία είναι  ένας δημοσιογράφος που ερευνά την εξαφάνιση του μανάβη εργαζόμενος στην εφημερίδα« Τρέχα γύρευε».

Αγαπημένες φωνές ηθοποιών επένδυσαν σε αυτούς τους  ξεχωριστούς φίλους μας. Ας θυμηθούμε μερικούς: Ντίνα Κώνστα,  Δημήτρης Πιατάς,  Δάνης Κατρανίδης,  Ματίνας Καρρά, Σταύρος Ξενίδης κ.α  Αφηγητής ήταν ο Κώστας Σκόκος ενώ η μουσική επιμέλεια ανήκε στο Φαίδωνα και την Ήβη Σοφιανού.

Η σειρά γυρίστηκε με πλούσια σκηνικά και σε μεγάλη τετραγωνική έκταση ενώ τα γυρίσματα διήρκησαν τρία χρόνια.

Πριν όμως την οπτικοποιημένη σειρά που μας συντρόφεψε εκείνα τα χρόνια με μεγάλη επιτυχία, υπάρχει και μια άλλη ιστορία.

Η φρουτοπία ξεκίνησε ως σειρά κόμικ, που δημιούργησαν το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης (υπόνοια για την έμπνευση των φρουτολαχανόπαιδων).  Η σειρά κόμικ ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με πενήντα τεύχη.  Το βιβλίο που εκδόθηκε αργότερα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μερικοί από τους τίτλους τευχών είναι: ο χαμένος μανάβης, το τρομερό φρουτοκτήνος, τα σκληρά καρύδια, η επιδρομή των καραβίδων, η απαγωγή της Μαρουλίτας, το πικραμύγδαλο κι η γλυκοπατάτα, τα κολοκύθια με τα τούμπανα, το σάντουιτς του τρόμου.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς, τοποθετεί την αρχική  ιδέα της φρουτοπίας στη περίοδο όπου συνεργαζόταν με το παιδικό περιοδικό «Το Ρόδι». Μετά από μια συνέντευξή του με ένα μήλο, εκείνο παραπονιόταν για την εύνοια των ροδιών από το περιοδικό. Έτσι ο συγγραφέας αποφάσισε να επεκτείνει τις συνεντεύξεις του και με άλλα φρούτα και λαχανικά .

Ένα από τα βασικά μοτίβα της φρουτοπίας είναι η αντίσταση των φρούτων μιας μικρής χώρας στις πολυεθνικές εταιρείες όπως η Λεμονοστιφτέν και η Κομποστάλ, που σχεδίαζαν να κάνουν κομπόστες και αναψυκτικά τα αγαπημένα μας φρούτα.

Σύμφωνα με το συγγραφέα, πάντα θα υπάρχουν υπουργικά συμβούλια με σπουδαία λαχανικά, επίδοξοι καρπουζοκράτορες, βλίτα που επιδιώκουν να γίνουν υπουργοί παιδείας και γειτονιές που κατοικούνται από λεμονόκουπες.

Καυστικός, με δική του διάλεκτο, χρησιμοποιώντας συμβολισμούς,  και διαχρονικά θέματα ο Τριβιζάς μας έκανε να  αγαπήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που ζωντάνεψαν από την οικογένεια Σοφιανού μετέπειτα κι ήταν δώρο για όλα τα παιδιά.

Και.. αν μας άνοιξε η όρεξη, αν και κάνουν καλό τα φρούτα και τα λαχανικά, προς στιγμήν δε θα τα φάμε αλλά θα τα θυμηθούμε με το τραγούδι των τίτλων..


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Pin It

Προτεινόμενα Video

 

 


  #ΦΙΛΙΚΑ SITE

Στηριξτε μας με το like σας!!!

 
 
  • ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ

  • ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Loading
Loading