Janis “Pearl” Joplin. «Γιατί καλύτερα 30 χρόνια στον κόσμο μου, παρά 60 στον δικό σας...» - e-Stage.gr
May 21, 2018 Last Updated 5:14 PM, May 21, 2018

Janis “Pearl” Joplin. «Γιατί καλύτερα 30 χρόνια στον κόσμο μου, παρά 60 στον δικό σας...»

Κατηγορία: Portrait ..Gallery

Είναι μάλλον εύκολο να γράψεις για ένα πρόσωπο, με το οποίο δεν συνδέεσαι και τόσο πολύ συναισθηματικά. Όταν όμως το θαυμάζεις απεριόριστα, τότε ξεκινούν τα ζόρια. Η αναφορά στην μοναδική, εξαιρετική, ανεπανάληπτη και αξεπέραστη βασίλισσα της rock, Janis (Lyn) Joplin.

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στις 9:45, σε μια μικρή  κωμόπολη νοτιοανατολικά του Texas, το Port Arthur. Από μικρή διάβαζε κυρίως ποίηση και τραγουδούσε μόνη της για να αποκοιμηθεί. Η Janis δέχτηκε την απίστευτη ταπείνωση να εκλεγεί «ο ασχημότερος άνθρωπος του Πανεπιστημίου» στο οποίο φοιτούσε. Έφυγε από την πόλη της με ωτοστόπ για το San Francisco.

Εκεί, ξεκίνησε μία νέα ζωή, έκανε παρέα με τους εναπομείναντες beatniks, άλλαξε πολλά επαγγέλματα που εξασφάλιζαν την επιβίωση της και τραγουδούσε σε μια μικρή pub. Έπινε ήδη πολύ αλκοόλ και δοκίμαζε τις «ουσίες» της εποχής. Όταν κάποτε ρωτήθηκε : «Μα γιατί τόσες καταχρήσεις;», εκείνη απάντησε:  «Γιατί καλύτερα 30 χρόνια στον κόσμο μου, παρά 60 στον δικό σας...»

Η Janis Joplin  ήταν η μόνη τραγουδίστρια στην ιστορία που είχε γίνει superstar χωρίς να βγάλει ακόμα δίσκο! Ήταν μια απίστευτη περσόνα, μια δυναμική showwoman με καθηλωτική φωνή, που έβαζε στοίχημα με τους άντρες μέσα στα bars για το ποιος θα πιεί τα περισσότερα σφηνάκια κι έβγαινε νικήτρια! Ένα ευφυέστατο κορίτσι με εκπληκτικό ταλέντο, που απλά βρισκόταν έξω από την κοινή λογική!

Οι συναυλίες της ήταν πλέον δημόσιο θέαμα! Όλοι ήθελαν να την ακούσουν! Όλοι έπρεπε να την δουν! Όταν κάποιος την ρώτησε αν είναι ευχαριστημένη από την ζωή της, εκείνη απάντησε: «Εγώ έγραψα το σενάριο!» Και μάλλον έτσι ήταν.

Η Pearl, όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, είχε ακόμα μία πλευρά. Ευαίσθητη και ανασφαλής, έβαλε τα κλάματα σ’ ένα πάρτι όταν της μίλησε άσχημα ο Jim Morrison, όπως επίσης κι όταν πέθανε ο Jimmy Hendrix, με τον οποίο είχαν περάσει ένα ερωτικό φεγγάρι μαζί. Τότε είπε: «Σίγουρα δεν μπορώ να πεθάνω κι εγώ τον ίδιο χρόνο! Ο Hendrix ήταν πολύ μεγάλο αστέρι!»

Η ανασφάλεια της μετατρεπόταν σε κατάθλιψη, που οδηγούσε σε απόγνωση και κατέληγε στην κατάχρηση. Έψαχνε πάντα για «One good man», ούρλιαζε απεγνωσμένα:  «I need a man to love» για «Combination of the two», αλλά πάντα κατέληγε στο «Move Over», «Try just a little bit harder» , «Ball and chain», σαν ένα πραγματικό «Little girl blue»....

Η Janis λάτρευε την Bessie Smith και την Billie Holiday. Μελέτησε και υπηρέτησε τα blues. Η φωνή της είχε απίστευτο χρώμα και έκταση. Από το λαρύγγι της έβγαινε ένα παράπονο με τρομερή αυθεντικότητα. Στο Monterey το 1967 και στο Woodstock το 1969 αποθεώθηκε κι έγραψε ιστορία.

Η γυναίκα που τραγούδησε με τόση δύναμη, τόσο τσαμπουκά και τόσο πόνο, ήξερε ότι οδεύει προς το τέλος. Ήταν συνειδητή επιλογή της. Στις 4 Οκτωβρίου του 1970 πήρε την μοιραία δόση στο δωμάτιο 105 του ξενοδοχείου που έμενε. Κατέβηκε στο lobby να πάρει τσιγάρα και όταν ξαναμπήκε, έκανε δύο βήματα και έπεσε σαν άψυχη κούκλα. Σύμφωνα με την επιθυμία της, η τέφρα της σκορπίστηκε από αεροπλάνο στις ακτές της California κοντά στο Marine Country. Η φωνή και τα τραγούδια της θα μείνουν για πάντα ως αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία της rock μουσικής.

Όσο για μένα, θα θυμάμαι για πάντα τη στιγμή που μπήκα στο δωμάτιο μιας φίλης στα 15 μου και την "είδα" σε μια αφίσα στον τοίχο . Από τότε έχει πάντα «A piece of my heart»!

Στις 5 Νοεμβρίου στην Αρχιτεκτονική στο Γκάζι, στις 20:00 ακριβώς, θα έχω την τιμή με την μπάντα μου τους «WhyNot?»  ν’ ανοίξω την δεύτερη μέρα του No Remorse Festival Volume VI, μ’ ένα tribute στην αγαπημένη μου Janis Joplin. See you there!


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας