Oct 23, 2017 Last Updated 7:39 AM, Oct 23, 2017

Κρασάκι, κριθαράκι και απάκι

Κατηγορία: Σπιτικές γεύσεις

Μες το κριθαράκι μπαίνει το απάκι..κλείνεις το καπάκι..ετοιμο το φαγητάκι!! Έλα από την λεβεντογέννα Κρήτη είναι επηρεασμένο το σημερινό φαγητό μας!! Κουζίνες αμέσως!!

Υλικά (για 4 άτομα)
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
1 πράσο σε ροδέλες (το άσπρο τμήμα κυρίως και λίγο από το πράσινο)
200 γραμ. απάκι (όσο γίνεται πιο καπνιστό), κομμένο σε φέτες περί το 0.6-0.7 εκατ.
1 1/2 φλ. (300 γραμ.) κριθαράκι μέτριο Barilla
1/2 κονσέρβα μικρό ντοματάκι χωρίς τον χυμό (ή και ντοματάκι φρέσκο περί τα 200 γραμ.)
6 κ.σ. ελαιόλαδο (90 ml)
1.8-2 λίτρα ζωμό κρέατος
2/3 κ.γ. αλάτι
2/3 κ.γ. πιπέρι
1/2 κ.γ. κανέλα (σκόνη)
1 κ.γ. πιπέρι μαύρο (σε κόκκους)

Προετοιμασία: 30 λεπτά περίπου, εκ των οποίων 18-20 λεπτά (ανάλογα και με την κουζίνα) για το μαγείρεμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Ετοιμάζετε τον ζωμό και το απάκι: Ζεσταίνετε τον ζωμό και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία αλλά χωρίς να βράζει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, αν χρειάζεται.
Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο και προσθέτετε το κομμένο απάκι. Σοτάρετε για 2 λεπτά, γυρίζοντας 1-2 φορές. Αφαιρείτε το απάκι σε πιάτο και το διατηρείτε ζεστό πχ. καλύπτοντάς το με αλουμινόχαρτο ή τοποθετώντας το στο φούρνο στους 70 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε το κριθαράκι: Στο ίδιο τηγάνι και στο λάδι που έχει αρωματιστεί από το απάκι βάζετε το κρεμμύδι και το πράσο. Τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά να μαραθούν τα υλικά χωρίς να αλλάξουν χρώμα. Τα βγάζετε επίσης σε πιάτο. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει το κριθαράκι, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά μέχρι το κριθαράκι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα και όλοι οι κόκκοι να καλυφθούν από λάδι.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα ντοματίνια, σοτάρετέ τα μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο.

Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά-σιγά, μισή με 1 κουτάλα τη φορά, καυτό ζωμό. Ανακατεύετε, ώστε να απορροφάται σχεδόν πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Στα 12 λεπτά του μαγειρέματος προσθέτετε το πράσο και το κρεμμύδι, τα πιπέρια και τελευταία τα ντοματίνια στα 16 λεπτά. Ανακατεύετε ευγενικά, ώστε να μην διαλυθούν τα υλικά. Συνεχίζετε με τον ζωμό μέχρι τέλους, κρατώντας μόνον το τελευταίο 1/2-1/3 περίπου φλυτζάνι χωριστά στην άκρη. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι-πιπέρι, αν χρειάζεται. Προσθέστε την κανέλα.

Στα 18-20 λεπτά, όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο, αποσύρετε. Προσθέτετε τον ζωμό που κρατήσατε και το απάκι. Ανακατέψτε και έτοιμο.
κριθαράκι με απάκι

Σερβίρισμα: Το μελωμένο πλην al dente κριθαράκι με απάκι όπως κάθε κριθαράκι μαγειρεμένο με τον τρόπο του ριζότο, σερβίρεται αμέσως και (ανάλογα και με την εποχή) σε πιάτα που είναι ήδη ζεστά.

Η συνταγή είναι από το pandespani.com


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Pin It

Φιλικα Site