Όταν ο σολομός συνάντησε τη φακή - e-Stage.gr
Apr 24, 2018 Last Updated 1:32 PM, Apr 24, 2018

Όταν ο σολομός συνάντησε τη φακή

Κατηγορία: Gourmet

Μία ακόμα συνταγή από τον δικό μας Κωνσταντίνο Αγιοστρατίτη, που όταν τη φτιάξετε θα σας χαρίσει ένα ξεχωριστό πιάτο!

Υλικά

  • 4 φιλέτα σολομού

Για τον πουρέ φακής:

  • 500 gr φακή
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 1 ποτήρι λευκό ξύδι
  • Ελαιόλαδο
  • 2 τομάτες(τριμμένες)
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 2 καρότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα σαφράν
  • Ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κύβο ζωμό κότας

Για την σάλτσα:

  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 καρότο
  • Σκόνη σκόρδου
  • 2 τομάτες(τριμμένες)
  • Ζωμό κότας λιωμένο σε νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
  • Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • Βασιλικό ξερό
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τον πουρέ φακής:

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν ενα απαλό ροδοκόκκινο χρώμα ρίχνουμε τις τομάτες και την φακή. Σοτάρουμε για άλλα 1-2' και σβήνουμε με κονιάκ και το μισό ξύδι. Προσθέτουμε νερό κατα το ήμισυ της κατσαρόλας και ρίχνουμε τον ζωμό, τον πελτέ τομάτας, το σαφράν, την ζάχαρη, το υπόλοιπο ξύδι, αλάτι-πιπέρι και αφήνουμε την φακή να βράσει(αν δούμε οτι θέλει υγρά πρωτού βράσει προσθέτουμε λίγο νερό σταδιακά). Δεν θέλουμε να έχει πολλά υγρά στο τελικό της αποτέλεσμα διότι δεν θα βοηθήσει στην πολτοποίηση. Όταν η φακή είναι έτοιμη αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και με το μπίμερ(πολτοποιητή) πολτοποιούμε την φακή μέχρι να πάρει μορφή πουρέ. Αν δείτε ότι κάποια κομμάτια ίσως δεν πολτοποιήθηκαν καλά μπορείτε να περάσετε τον πουρέ και απο multi απλά προσθέστε λίγο νερό για να μην στεγνώσει πολύ ο πουρές.

Για την σάλτσα:

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας κρεμμύδι ξερό,κρεμμύδι φρέσκο, την πιπεριά, και το καρότο. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε τα λαχανικά μαζί με την σκόνη σκόρδου και τις τομάτες. Προσθέτουμε υγρά απο τον ζωμό που έχουμε και ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι, ζάχαρη, μπούκοβο, το ξύσμα απ'το προρτοκάλι και τον βασιλικό. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει μέχρι να αποκτήσει σχετικά στερεή μορφή(μπορούμε να την πολτοποιήσουμε και αυτή αν θέλουμε).

Για τον σολομο:

Γενικά ο σολομός για εμένα είναι ενα εξαίρετο ψάρι απο μόνο του και γι'αυτό άφησα το ελαιόλαδο,το  αλάτι-πιπέρι και την ρίγανη να κάνουν την δουλειά τους όπως μόνο αυτά ξέρουν. Σε προθερμασμένο φούρνο 180 C' ψήνουμε τον σολομό για 15-20' το πολύ για να κρατήσει τα υγρά του.

Σερβίρουμε το ψάρι μας με την σάλτσα και τους κλείνουμε ενα ραντεβού με τον πουρέ φακής!!!


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας