Μελιτζανέλ μοσχαράκι! Όλα τα λεφτά! - e-Stage.gr
Apr 22, 2018 Last Updated 7:08 PM, Apr 22, 2018

Μελιτζανέλ μοσχαράκι! Όλα τα λεφτά!

Κατηγορία: Gourmet

Όταν το μοσχαράκι και η μελιτζάνα βάζουν τα καλά τους και ντύνονται γκουρμέ, τότε όλα αλλάζουν στον ουρανίσκο μας!

Υλικά για 6 μερίδες:

Κρέας:

  • 2 κιλά κιλότο απο μοσχάρι(κομμένο σε 3 μέρη)
  • Βούτυρο
  • Φρέσκο θυμάρι(κλονάρια)

Για την μαρινάδα:

  • 500 ml Κόκκινο κράσι
  • Μαύρους κόκκους πιπεριού
  • Χυμό απο μισό λεμόνι

Εναλλακτικός πουρές μελιτζάνας:

  • 4 μελιτζάνες μεσαίες προς μεγάλες
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 καρότα
  • 3 ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 100 gr φέτα
  • 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
  • Αλάτι-πιπέρι

Για την μπεσαμελ:

  • 1L γάλα
  • 60 gr βούτυρο
  • Αλεύρι
  • 2 κρόκους αυγού
  • Τυρί τριμμένο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το κρέας

Για την καλύτερη γευστική απόδοση είναι καλύτερο να μαρινάρουμε το κρέας απο το βράδυ για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα. Οπότε σε ενα σκέυος βάζουμε το κρέας μαζί με το κρασί, τους κόκκους και το λεμόνι να μαριναριστεί. Καλό θα ήταν να γυρίσουμε απ'την άλλη μεριά το κρέας μετά απο κάποια ώρα για να ποτήσει σωστά η μαρινάδα.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο, προσθέτουμε 2 κλονάρια θυμάρι να πάρει άρωμα και θωρακίζουμε(σοτάρουμε) ένα ένα τα κομμάτια κρέατος απο όλες τις μεριές. Προσοχή οταν γυρίζουμε το κρέας είναι προτιμότερη η τσιμπίδα απο το πιρούνι ώστε να μην χάνει τα ζουμιά του. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στα υπόλοιπα κομμάτια κρέατος(εκτός φυσικά αν θέλουμε να φτιάξουμε μικρότερη ποσότητα).Αφού σοτάρουμε όλο το κρέας το τοποθετούμε σε ταψί για να το τελειώσουμε στον φούρνο. Σε  προθερμασμένο φούρνο 180 C' θα είναι έτοιμο σε 40'-45', αν το θέλετε λιγότερο ψημένο αφαιρέστε το κρέας στα 33'-37' , σίγουρα θα βοηθούσε και η χρήση θερμομέτρου(στους 75 C' είναι μέτριο προς ψημένο). Αλάτι-πιπέρι προτιμήστε να ρίξετε στο κρέας αφού το κόψετε.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

Πλένουμε και χαράζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες στο κάτω μέρος τους. Τις ψήνουμε στους 180 C' για 1 ώρα περίπου. Καταλαβαίνουμε πως είναι έτοιμες με ένα απλό τσίμπημα με πιρούνι(είναι αρκετά μαλακές)και τις αφαιρούμε απο τον φούρνο.Σιγά σιγά για να μην πάρουμε και τις φλοίδες τις μελιτζάνας αφαιρούμε το εσωτερικό τους απο την κάθε μια ξεχωριστά σε ενα σκεύος.

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας  και σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε την γέμιση απο τις μελιτζάνες, σβήνουμε με κρασί  και προσθέτουμε το  αλάτι,πιπέρι και τον κόλιανδρο. Μαγειρεύουμε το μείγμα για περίπου 10' και στο τέλος αφαιρούμε το τηγάνι απο την φωτιά,σπάμε την φέτα με τα χέρια μας,την προσθέτουμε και ανακατέβουμε. Δοκιμάζουμε σε γεύση και ανάλογα με τα γούστα μας προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι. Μπορούμε να μπλεντάρουμε το μείγμα  αν δεν θέλουμε να έχει κομμάτια απ'τα υπόλοιπα λαχανικά.

Για την μπεσαμελ

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και περιμένουμε ελαφρώς να κάψει. Ρίχνουμε με σουρωτύρι σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατέβουμε συγχρόνος, μέχρι να δημιουργηθεί στην κατσαρόλα κάτι σαν ενα μικρό ζυμάρι. Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα και με σύρμα ανακατέβουμε πολύ καλά και αργά σε όλες τις επιφάνειες της κατσαρόλα μην πιάσει-σβολιάσει το αλεύρι. Όταν το γάλα μας έχει αρχίσει να πήζει το αφαιρούμε απο την φωτιά. Σε ενα πιάτο σπάμε, χτυπάμε τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην μπεσαμέλα ανακατέβοντας γρήγορα γιατί λόγο της θερμοκρασίας οι κρόκοι μπορεί να μαγειρευτούν σαν ομελέτα(πράγμα που δεν θέλουμε). Ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι το μοσχοκάρυδο και τέλος το τυρί μας, αφήνουμε την μπεσαμέλα στην άκρη.

Είναι μια προτότυπη συνταγή όπου η μπεσαμέλ δεν χρησιμοποιείται σαν γέμιση αλλά σαν σάλτσα. Ο συνδιασμός των γεύσεων μου φάνηκε εξαιρετικός και πιστεύω την ίδια άποψη θα αποκομίσετε και εσείς αν το φτιάξετε!