Nov 21, 2017 Last Updated 12:49 PM, Nov 25, 2017

Σοκολάτα με καραμέλα όλο τρέλα

Κατηγορία: Γλυκές Αμαρτίες

Σοκολατί το χρώμα που μ’ αρέσει πιο πολύ και ειδικά όταν υπάρχει μέσα και φρεσκοχυμένη καραμέλα τότε η ¨κόλαση" είναι εδώ!! Κουζίνες αμέσως!!

Υλικά

Για τη βάση
160 γρ. αλεύρι
30 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
30 γρ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
50 γρ. ζάχαρης
1/4 κ.γ. αλάτι
110 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 αυγό
2 κ.σ. παγωμένο νερό

Για την καραμέλα
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
120 γρ. κρέμα γάλακτος
70 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 κ.γ. αλάτι

Για τη σοκολάτα θα χρειαστείτε
120 γρ. κρέμα γάλακτος
120 γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια

Για το γαρνίρισμα: Χοντρό αλάτι

Διαδικασία
Θα ξεκινήσουμε με την προετοιμασία της βάση του γλυκού.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, κομμένο σε κύβους και το λιώνουμε με ένα πιρούνι ώστε να απορροφηθεί πιο εύκολα από το μείγμα. Προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος περιχύνουμε 2 κουταλιές παγωμένο νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Απλώνουμε στο τραπέζι μια μεμβράνη και αδειάζουμε τη ζύμη που μόλις φτιάξαμε. Τυλίγουμε και κλείνουμε καλά τη μεμβράνη, δημιουργώντας ένα κυκλικό σχήμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Αμέσως μετά αφαιρούμε τη μεμβράνη και τοποθετούμε τη ζύμη σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει ελαφρά, για να μπορέσουμε να την ανοίξουμε. Από πάνω βάζουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι μεμβράνης, απλώνουμε τη ζύμη με έναν πλάστη και φροντίζουμε να φτιάξουμε έναν κύκλο. Προσέχουμε ταυτόχρονα η βάση της τάρτας να είναι περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερη από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Βγάζουμε τη μεμβράνη και τοποθετούμε τη βάση στο ταψί, ότι προεξέχει το αφαιρούμε με ένα μαχαίρι.

Ανοίγουμε μικρές τρυπούλες στη ζύμη με ένα πιρούνι και αμέσως μετά τοποθετούμε από πάνω μια λαδόκολλα, φροντίζοντας στη συνέχεια να  γεμίσουμε με φασόλια ή ρύζι. Όπως είναι μεταφέρουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί για 15 λεπτά. Μόλις περάσει το τέταρτο, αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και το ξαναβάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για άλλα 10 – 15 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει και βγάζουμε τη βάση της τάρτας στο ταψί.

Για την καραμέλα
Για να προετοιμάσουμε την καραμέλα. Βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα με βαθύ πάτο. Δεν ανακατεύουμε μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί  και να καραμελώσει. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε κρέμα γάλακτος, σε λίγο θα αρχίσουν να δημιουργούνται φυσαλίδες. Αφήνετε να βράσει λίγο ακόμα, περίπου για 1 – 2 λεπτά ξεκινώντας το ανακάτεμα με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο και αλάτι, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και ρίχνουμε πάνω από τη βάση του γλυκού. Τα γλυκά με σοκολάτα συνήθως απαιτούν ψυγείο, γιαυτό θα το βάλουμε να κρυώσει για 4 – 5 ώρες.

Για τη σοκολάτα
Για να φτιάξουμε τη σοκολάτα που θα γαρνίρουμε το γλυκό μας, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Όταν αρχίζει να βράζει και να φουσκώνει στα άκρα, τη βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε πάνω από την κουβερτούρα, την οποία έχουμε φροντίσει από πριν να κόψουμε σε κύβους. Την αφήνουμε να καθίσει για ένα λεπτό και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τα υλικά θα αποκτήσουν μια ομοιόμορφη παχύρρευστη υφή.

Περιχύνουμε τη σοκολάτα στην κορυφή της τάρτας και πάνω από τη στρώση της καραμέλας, απλώνοντας ομοιόμορφα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 – 3 ώρες. Τέλος για να κάνουμε τη διαφορά, θα πασπαλίσουμε λίγο πριν το σερβίρισμα με χοντρό αλάτι.

Αυτό ήταν, το γλυκό μας είναι έτοιμο. Απολαύστε το!

Η συνταγή είναι από το votanonkipos.gr


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας