Σουτζουκοκατάσταση - e-Stage.gr
May 27, 2018 Last Updated 4:31 PM, May 26, 2018

Σουτζουκοκατάσταση

Στο κάρβουνο έγινε τρελό πάρτυ με πρωταγωνιστές το πάντα δημοφιλές συγκρότημα των "Σουτζουκέιρος"!! Μοναδικό φαγητό για καλοφαγάδες!! Ακόμα κάθεστε;

Υλικά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (από λάπα με το λίπος της)
1 κιλό κιμάς από μεγάλο αρνί με λίπος απ την ουρά του (ζυγούρι)
180 γρ. κρεμμύδι ή δυο μεγάλα (τριμμένα στον τρίφτη με το ζουμί τους)
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (τριμμένες στον τρίφτη)
30 γρ. αλάτι (2 κουτ. σούπας μεγάλες)
4 γρ. κύμινο (2 κοφτά κουταλάκια περίπου)
4 γρ. μπαχάρι τριμμένο (2 κοφτά κουταλάκια περίπου)
5 γρ. πάπρικα γλυκιά (2 κουταλάκια, λίγο περισσότερο από κοφτά περίπου)
3 γρ. τσιμένι (2 κουταλάκια, λιγότερο από κοφτές)
3 γρ. κόλιανδρος τριμμένος (2 κουταλάκια, σχεδόν γεμάτα περίπου)
2 γρ. πιπέρι μαύρο (1 κοφτό κουταλάκι περίπου)
Σάλτσα ντομάτας (δική μας ή της αγοράς)
Πίτες

Οδηγίες

Σε μεγάλο ταψί, βάζουμε τους δύο κιμάδες, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν ο κιμάς κολλάει στα χέρια, τα βρέχουμε με νερό. Σημαντικό, ο κιμάς πριν το ζύμωμα να είναι πολύ κρύος. Μετά από ένα καλό ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο για καμιά ώρα. Αφού περάσει ο χρόνος, τον βγάζουμε απ’ το ψυγείο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τριμμένα και ζυμώνουμε ξανά πολύ καλά. Σκεπάζουμε τον κιμά και τον βάζουμε και πάλι στο ψυγείο, αυτή τη φορά για τουλάχιστον 12 ώρες.

Πριν ανάψουμε τα κάρβουνα, χωρίζουμε τον κιμά σε μπάλες 80 γραμμαρίων. Στην συνέχεια, τον πλάθουμε σε μακρόστενα στρογγυλά κεμπάπ. Νωρίτερα, αλείφουμε με ελαιόλαδο τα χέρια μας για να μην κολλάει, ενώ και το λάδι εξωτερικά θα βοηθήσει να μην μας κολλήσουν τα σουτζουκάκια στην σχάρα ψησίματος.

Στην ψησταριά, μέσα στην ειδική σκάφη, τοποθετούμε τα κάρβουνα σε σωρό, στην κορυφή βάζουμε βαμβάκι και το εμποτίζουμε με οινόπνευμα, ανάβουμε φωτιά και σε 30-35 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει. Όταν είναι έτοιμα και κοκκινίσουν, τα απλώνουμε μέσα στην ειδική σκάφη, ενώ πάνω στα κάρβουνα ρίχνουμε στάχτη για να ελέγχουμε την ένταση της θερμότητας. Θέλουμε χαμηλή ένταση για να ψήσουμε τα σουτζουκάκια, για να καλοψηθούν και να μην μας κολλήσουν.

Τοποθετούμε την σχάρα, στην ειδική σκάφη. Πριν κάψει, αρχίζουμε να βάζουμε τα σουτζουκάκια στη σειρά. Ανασηκώνουμε ελαφρά για να μην κολλήσουν, γυρίζουμε γρήγορα την πρώτη φορά, ενώ θα κάνουμε πολλά γυρίσματα ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά. Βασικό είναι να παραμείνουν ζουμερά γι αυτό δεν πρέπει να τα παραψήσουμε και να τα στεγνώσουμε. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε απ’ την σχάρα και τα αφήνουμε για λίγο σκεπασμένα, 6-7 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Εν τω μεταξύ, δυναμώνουμε την ένταση της θερμότητας, αναμοχλεύοντας τα κάρβουνα και ψήνουμε πίτες σε δυνατή φωτιά. Απλώνουμε πάνω στην πίτα μια κουταλιά απ’ την σάλτσα ντομάτας, που πρέπει να έχουμε έτοιμη, ακουμπάμε τα σουτζουκάκια, στο πλάι βάζουμε άφθονο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, φέτες ντομάτας, μαϊντανό, συμπληρώνοντας έτσι την γευστική παλέτα.

Χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά
Μερίδες: 80 κομμάτια

πηγή: lykavitos.gr


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

 

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations