Υποδεχθείτε την Γκιζλεμόπιτα από την Κοζάνη - e-Stage.gr
Nov 23, 2017 Last Updated 12:49 PM, Nov 25, 2017

Υποδεχθείτε την Γκιζλεμόπιτα από την Κοζάνη

Από όνομα δεν σε εντυπωσιάζει άλλα άμα την φάτε θα αλλάξετε γνώμη!! Μπείτε βρε στις κουζίνες σας!!

Υλικά

5 φύλλα «Κιχί» alfa
1 φλ. ελαιόλαδο
5 μέτρια πράσα
τρυφερά
2 ξερά κρεμμύδια
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. πέτουρα (χυλοπιτάκι)
700 γρ. κιμά αρνί και μοσχάρι
3 αβγά χτυπημένα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 από το συνολικό ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Μετά από 10′ περίπου, όταν το κρεμμύδι έχει γίνει διάφανο, προσθέτουμε τον κιμά.

Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τον κιμά να αλλάξει χρώμα και να μισοψηθεί για 6-7′.

Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα πέτουρα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ρηχό, μεγάλο ταψί για πίτα, 40 εκ. (ή στο ταψί της κουζίνας) αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.

Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Φροντίζουμε να εξέχουν αρκετά από το ταψί.

Αδειάζουμε τη γέμιση και με κουτάλι την απλώνουμε σε λεπτή στρώση.

Καλύπτουμε με 1 φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν και στρίβουμε σε κόθρο.

Βάζουμε ποτήρι φαρδύ στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε κύκλο γύρω του με κοφτερό μαχαίρι. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, μόνο τα πάνω φύλλα.

Ακτινωτά, χωρίζουμε την πίτα σε 12 κομμάτια.

Ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.

Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί.

Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσει από το ταψί.

Tip
Τα πέτουρα ή οι χυλοπίτες στη γέμιση θα μαζέψουν τα υγρά της πίτας, έτσι ώστε να μείνει αφράτη η γέμιση και τραγανά τα φύλλα.

Η συνταγή είναι από το argiro.gr


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας