Χανιώτικη «κρεατότουρτα» - e-Stage.gr
May 22, 2018 Last Updated 6:01 PM, May 22, 2018

Χανιώτικη «κρεατότουρτα»

Αυτή η τούρτα από τα Χανιά, δεν είναι σαν τις άλλες! Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε!

Υλικά

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 κιλό ψαχνό κρέας
  • 3/4 κιλού χανιώτικη μυζήθρα
  • 1/4 κιλού «μαλάκα»
  • 2 κουταλιές στάκα
  • 3 κουταλιές δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι νερό.

Υλικά για το φύλλο

  • 3/4 ποτηριού νερό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (250 γρ.)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • περίπου 1 κιλό αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη).

Ακόμα

  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • 1 αυγό χτυπημένο για την επάλειψη
  • ελαιόλαδο για το ταψί.

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο, ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη (η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο, για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο).
  2. Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνετε.
  3. Αναμιγνύετε τη “μαλάκα” με τη μυζήθρα. Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  4. Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (και στα τοιχώματα).
  5. Απλώνετε σε στρώσεις το κρέας και τα τυριά, πασπαλίζοντας κάθε φορά με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  6. Περιχύνετε με το νερό και πασπαλίζετε με τη στάκα. Γυρνάτε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν προς τα μέσα.
  7. Απλώνετε το μικρότερο φύλλο από πάνω. Αυτό που περισσεύει, είτε το γυρνάτε προς τα μέσα είτε το κόβετε στο μέγεθος του ταψιού.
  8. Αλείφετε την επιφάνεια με το αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
  9. Ψήνετε στους 200 βαθμούς ωσότου ροδίσει και ψηθεί το φύλλο (περίπου 1 ώρα). Μισο-βράζετε το κρέας, κρατάτε το ζωμό που έβρασε και αντικαθιστάτε το νερό που αναφέρεται στη συνταγή με ίση ποσότητα από ζωμό (τόσο στη ζύμη όσο και στη γέμιση).

*Η στάκα είναι κάτι ανάμεσα σε βούτυρο και τυρί, με πολύ πλούσια γεύση και (κατ’ επέκταση με) άπειρες θερμίδες και δίνει απίστευτη γεύση και έντονο άρωμα.

**Η «μαλάκα» είναι ντόπιο τυρί. Τη χανιώτικη μυζήθρα στην ανατολική Κρήτη τη λένε ξινομυζήθρα. Ανάλογα με το πού θα την προμηθευτείτε ίσως χρειαστεί να το διευκρινίσετε!

Η συνταγή είναι από το filmnoir.gr


 

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations